binary-1327493_960_720
U VAZDUHU · tech/web

Vaši podaci na internetu su kao predmeti od plastike za jednokratnu upotrebu – postoji ih na tone i teško ih je otarasiti se. Kada umrete, vaše telo će početi polako da propada u sanduku ili će biti spaljeno u krematorijumu, ali šta će se dogoditi sa vašim identitetom u digitalnom svetu?

Verovatno će svi vaši profili na društvenim mrežama i drugim platformama nastaviti da postoje još mnogo godina i tako ostati slobodni za razne vidove zloupotrebe. To ne mora da bude tako, ali samo pod uslovom da unapred organizujete svoju svojevrsnu sajber sahranu. Šta to tačno znači? Pa za početak potrebno je da sklopite ugovor sa odgovarajućim kompanijama, nazovimo ih digitalnim pogrebnicima, koji će se obavezati da nakon vaše smrti sve vaše osetljive podatke uklone sa interneta, naravno, korišćenjem isključivo legalnih sredstava.

To znači da više ne morate da se uzdate u informatičko (ne)znanje vaših najbližih, već će se profesionalci pobrinuti da vaše želje budu ispunjene koliko god je to moguće. Kompanija Santa Cruise iz Seula se već neko vreme bavi ovim poslom. Oni su počeli kao PR agencija za poznate ličnosti, ali su u međuvremenu počeli da rade i na poboljšavanju reputacije običnih ljudi.

Danas su sajber sahrane samo jedan deo njihove ponude. Oni takođe nude uslugu pronalaženja i brisanja svih vaših poverljivih dokumenata, slika ili video klipova koji su igrom slučaja završili na internetu. To je posebno značajno u današnjoj eri u kojoj hakeri i drugi zlonamerni pojedinci redovno objavljuju privatne klipove poznatih ličnosti ili bivših partnera bez njihovog pristanka.

Ne sumnjamo da će većina ljudi uskoro imati svog digitalnog pogrebnika i to zbog mnogo banalnijih razloga od gore pomenutih. Mnogi od nas crvene kada čitaju svoje tvitove od pre par godina, a sama pomisao da će i naši unuci u budućnosti biti u prilici da vide naše duboke misli na ovoj platformi već sada izaziva jezu. Možda bi bilo bolje da što pre krenemo sami sa svojom sajber sahranom


SM-T725_005_L-Perspective_Black Samsung predstavio Galaxy Tab S5e dims Izmišljen krevet koji pomera partnera na njegov deo dušeka maxresdefault Najbolje igre koje možete igrati sa partnerom Fotka 12 Preporučujemo: Zaštita za gedžete · ·