Pametni sajtovi
U VAZDUHU · tech/web

Nekoliko sajtova u ovdašnjem veb prostoru bavi se kulturom na drugačiji način. Oni nude zanimljive tekstove koji pretresaju i istoriju i savremenu scenu, istražuju i analiziraju kulturu i društvene fenomene, objavljuju interesantne intervjue, prikaze i kritičke osvrte…

Filozofski magazin

Filozofski magazin , portal za filozofiju i društvena pitanja, objavio je krajem nedavno okončane, 2015.  godine,  listu najčitanijih tekstova. Na njoj je esej Filipa Davida “Trijumf primizivizma” u kom možete pročitati zašto je primitivizam opčinjavajući i kako se širi,  kao  i zbog  čega  ovaj svet vrte prostaštvo, fanatizam, lopovluk i  beda duha. Na listi je i esej Karla Gustava Junga  “Duša je svetski problem”, zatim i  intervju sa  Danilom Kišom,  rađen nakon objavljivanja zbirke priča  “Enciklopedija mrtvih” , kao i tekst Filipa Zimbarda  “Zašto dobri ljudi čine zla dela”, u kom autor razmatra gde je  granica između  dobra i zla oslanjajući se na naučna istraživanja.  Na listi najčitanijih tekstova objavljenih prošle godine je i “Tragedija genija”, Vladimira Stanojevića, o  ideologiji, filozofiji, patologiji i vizionarstvu Dostojevskog.

Filozofski  magazin  redovno  objavljuje tekstove domaćih i  prevode stranih autora – o  mnogim  filozofima i književnicima, filozofskim pravcima, idejama, klasičnim i savremenim  delima,  fenomenološkim pojavama,  novim otkrićima i saznanjima…

Kultur! Kokoška

Sajt  Kultur! Kokoška , navode njegovi autori, bavi se kulturom bez elite, istorijskim mračenjima, umetnošću i umetnicima, svime što im zapadne za oko.  U rubrikama posvećenim književnosti, filmu, muzici, fenomenima… predstavljeni su zanimljivi eseji, kritike, prikazi, inventivni tekstovi… Tako su u delu sajta koji se bavi muzikom, pored ostalih i tekstovi o  Gorillaz,  Joy Division,  ili francuskoj grupi Noir Desir.

Interesantne su i rubrike Uznemiravanja i Histerija. U prvoj su tekstovi o sablasnim tradicijama, usamljenosti, duhovima, raznim paranojama, građanskoj neposlušnosti…A rubrika Histerija donosi zanimljive, škakljive i sumanute teme.

Sajt je početkom januara počeo sa objavljivanjem tekstova o Dejvidu Bouviju, uoči njegovog rođendana i novog albuma. Tako na ovom sajtu možete pročitati recenziju poslednjeg albuma nedavno preminulog, velikog i uticajnog muzičara, u tekstu Preslušavanje specijal.

 Glif

Portal za književnost i kulturu Glif  informiše i edukuje o kulturi objavljujući  originalne i preuzete tekstove. Glavni urednici  su Vladimir Manigoda i Danilo Lučič.

Na sajtu su nedavno objavljena prva dva teksta  o  manje poznatim činjenicama o nastanku klasika savremene proze, romana “Sto godina samoće” Gabrijela Garsije Markesa, koji je nakon objavljivanja 1967.  godine, veoma brzo dosegao svetsku slavu vinuvši  Markesa u orbitu slavnih i besmrtnih. Zanimljivi su i skorašnji intervjui sa piscima Vladanom Matijevićem i Nilom Gejmenom, kao i tekst koji prenosi prepisku Žan Pol Sartra i Švedske Akademije, i u kom se otkrivaju Sartrovi razlozi da odbije Nobelovu nagradu za književnost.

Glif je široko postavljen portal koji je uzbudljivo istraživati. Koncipiran je tako da nudi informacije, vesti i zanimljivosti , intervjue sa piscima i tekstove o književnosti, ali i rubrike posvećene filmu, fotografiji, muzici, slikarstvu… Donosi stavove, komentare, promišljanja, ideje, i upućuje i na druge veb izvore koji se pametno i stimulativno bave kulturom.

CES CES 2016: Od modernih gramofona do letećeg „automobila“ Ekran kao rolna LG predstavio ekran koji se savija u rolnu Zanimljivi gedžeti u 2015. 5 savršenih gedžeta koji su se pojavili u 2015.