šal od svile
PULS GRADA · moda

Svilene marame i ešarpe su važan deo asesoara, kao nakit ili ženska tašna, završni komad odeće koji doprinosi finalnom utisku. Mogu biti glamurozne i sofisticirane, autentične i dominantne ili samo sitan, vedar i maštovit dodatak. Na modnoj sceni marame su prisutne vrlo dugo, vremenom su evoluirale od malog, praktičnog komada tkanine do skupog, kvalitetnog i cenjenog asesoara

Preteče današnjih marama postojale su u starom Rimu u kome su muškarci nosili sudarijum – tkaninu obmotanu oko vrata ili oko pojasa. Ova tkanina je imala praktičnu funkciju da upija znoj i održava telo čistim, a vremenom su sudarijum počele da nose i žene. U drevnom Egiptu marame su smatrane statusnim simbolom i nosili su ih vladari i plemstvo, a u staroj Kini bile su deo vojne uniforme. U Srednjoj Evropi, u 17. veku su mali trouglasti komadi tkanine koji se nose oko vrata takođe bili deo vojne uniforme. Modni detalj su prisvojili Francuzi, a potom u 19. veku i Englezi, a nosili su ga pripadnici oba pola i svih staleža. Na ovu modu reagovali su industrijalci i prvi proizvođači svilenih marama i ešarpi pojavili su se u 19. veku.

U Francuskoj je 1837. osnovana modna kuća Hermes koja je proizvodila marame s najraznovrsnijim grafičkim printovima. U Londonu je 1875. otvorena trgovinska radnja Liberty, specijalizovana za luksuznu robu, koja je ponudila tržištu marame inspirisane Azijom i Orijentom, kao i marame s motivima umetničkog pravca art nuvo. Do sredine 20. veka marame su postale osnovni modni komad, nezaobilazan u skoro svim odevnim kombinacijama.

Evolucija u izgledu

Iz decenije u deceniju marame su evoluirale u svom izgledu. Tokom dvadesetih i tridesetih uklapale su se u tadašnju glamuroznu modu koja je podrazumevala velike marame s ukrasima (rese, šljokice, vez). Pedesete su donele dah novog, poratnog optimizma, svetlije boje i cvetne motive. U toj dekadi se negovala mirna, svedena ženstvenost i ljupki izgled, a svilene marame su promovisale mnoge filmske dive. Revolucionarne šezdesete karakterisala su nova modna osvešćenja, a boje na maramama su postale jarke, upadljive i psihodelične. Marame su se nosile oko glave, vezane ispod brade, nehajno su se vezivale oko vrata ili prebacivale preko ramena.

Do sedamdesetih su se na ovom komadu odeće pojavili i potpisi dizajnera i pečati velikih dizajnerskih kuća. Mnogi veliki dizajneri i dizajnerske kuće imali su u svojim kolekcijama marame s jedinstvenim printovima i desenima, pored ostalih i Yves Sent Laurent, Pucc, Balenciaga, Burberry, Missoni, Etro, Channel, Fendi, Lanvin, Louis Vuitton, Prada, Pierre Cardin. Atraktivne Hermes marame nosile su i popularisale Odri Hepbern, Grejs Keli, britanska princeza Elizabeta… Odri Hepbern je, komentarišući šta je za nju važno u modi, rekla da se u potpunosti oseća kao žena, odnosno kao lepa žena, samo kad nosi svilenu maramu. A Grejs Keli je promovisala luksuzne marame i poseban stil i kad je slomljenu ruku fiksirala svilenom Hermes maramom.

Slikanje na svili

Nošenje svilenih marama odražava poseban stil, otmenost i eleganciju, i oličava uživanje u luksuzu i originalnosti. Skupe marame s originalnim printovima često se izrađuju u malim serijama, ili kao unikatni komadi. A svila je prestižan prirodni materijal koji je i čvrst i lagan, veoma prijatan za nošenje, kvalitetan i dugotrajan. Ima osobinu i da greje i da hladi, tako da je pogodan za nošenje u svim sezonama. Kvalitet se ogleda i u prelamanju svetlosti, reflektovanju koje svili obezbeđuje visok sjaj. U kući Hermes marame se proizvode u dugotrajnom i komplikovanom procesu ručnog oslikavanja ovog materijala.

Mnogi umetnici su u dugoj istoriji kuće Hermes bili angažovani u radu na oslikavanju marama. Jedan od njih bio je i francuski slikar Anri Matis koji je naslikao maramu Okeanija 1946. godine. Ova marama je proizvedena u seriji od 30 komada, a jedna od njih je na nedavnoj aukciji u Engleskoj prodata za čak 4,8 miliona dolara. Hermes marame iz aktuelnih kolekcija danas imaju cenu od 200 do 350 dolara, a postoje i skuplji, luksuzni primerci čija je cena od 600 do 1.500 dolara.

Kako nositi maramu

Ana Reljin koja potpisuje beogradski brend svilenih dizajniranih marama Laniakea, navodi da će u sezoni proleće/leto marame biti veliki modni hit. Nosiće se kao turbani, vezane oko glave ili obmotane više puta oko vrata i vezane u čvor, pozadi ili sa strane. Turbani se mogu vezati na različite načine, a jedan od saveta je da maramu obmotate oko glave, zatim isprepletete prednje krajeve i uvijete ih. Tako uvijene možete da ih skupite na čelu, na potiljku ili sa strane, i pričvrstite šnalom.

Laniakea svilene marameOtvori galeriju

Marame su modni klasik koji najviše dolazi do izražaja kad je ostatak garderobe sveden u boji. Ali moguće je poigravati se, nositi deseniranu maramu s raznobojnom odećom, kao i kombinovati marame s odgovarajućim nakitom ili šeširom. Veliki trend ovog proleća i leta biće eklektično spajanje nespojivog, kombinovanje marame i različitih modnih detalja, kao i kombinovanje različitih boja i desena.

www.lania-kea.com

Mad Men Evolucija stila u seriji „Mad Men“ Office stil Budite „modni šef“ u kancelariji Supercolor Supercolor Farela Vilijamsa dolazi u Srbiju Rančevi za laptop Praktični rančevi za laptop računare