Par se fotografiše
fotografija

Maštoviti par Zuzu Galova i Peter Sedlacik odlučili su da putuju svetom i prave fotografije koje nisu tipične kada idete u upoznavanje novih i neistraženih predela.

Poigravajući se pitanjem perspektive, njih dvoje su odlučili da objektivi njihovih foto-aparata kažu šta oni kao turisti ili putnici mogu da vide. U pozama stojeći jedno naspram drugog Zuzu i Peter otkrivaju šta to vidi onaj drugi, a ne vidim ja…

Zuzu Galova i Peter Sedlacik bave se zanimljivim pitanjem perspektive koje je za fotografiju oduvek bilo bolna tačka. Obični foto-aparati ne mogu uhvatiti previše široke kadrove, onakve kakve zapaža po prirodi ljudsko oko. Ono što se krije iza kamere odnosno foto-aparata ostaje misterija za sve izuzev onih koji su bili na određenom mestu, zato je koncept na kojem su radili Zuzu i Peter veoma zanimljiv i otvara nove prostore za delovanje.

Prema njihovim rečima ovakav način fotografisanja je više stvar igre a manje nekog ozbiljnog umetničko-istraživačkog rada. U prethodne 3 godine oni su putovali širom sveta, a najveći broj fotografija napravili su u Australiji. Ističu da u njihovom radu postoji reciprocitet, za svaki škljoc Zuzu, mora da postoji i kontra, u Peterovom kadru. Dobijene fotografije prikazuju se istovremeno, i tako se stiče celovitiji utisak o prostoru gde su one nastale.

Neobični dokumenti sa putovanja Zuze Galove i Petera SedlacikaOtvori galeriju
Derek Ridgers Portreti londonske omladine iz 80-ih Fotografisanje hrane Trikovima do savršenih fotografija hrane Lepe žene na starim fotografijama Ideal ženske lepote s početka 20. veka Mihaela Šmidova (Michaela Šmídová), Češka Sony World Photography Awards 2016: Odabrano 13 najboljih fotografija · · · ·