Dinja
U VAZDUHU · intervju

Dinja, fiktivni lik koji je osmislila glumica Sandra Silađev, ima preko 80 000 pratilaca na Instagramu. To je sasvim dovoljno da s pravom bude proglašena internet zvezdom. Bum se dogodio gotovo preko noći, zato što Sandra u desetak sekundi, koliko traju njeni snimci, ume sjajno da ismeje situacije u kojima su se mnogi od nas našli. Njeni satirični video ispadi naveli su mnoge da preispitaju ozbiljne društvene probleme, ili da se na one lakše osvrnu s osmehom. Sandra u razgovoru, između ostalog, otkriva ko je Dinja, čime se bavila pre nego što se proslavila i koliko popularnost utiče na nju.

Rekao bih da je prednost Dinje to što se bavi nizom opštih mesta u našem društvu, a da joj je mana što je tu reč i o nečemu što te tišti. Da li je Dinja tvoj odbrambeni sistem od one patrijarhalne, šovinističke i večito tranzicione Srbije, ili prilika za čistu zabavu?

Dinja nema veze sa Srbijom i narodom. Živela sam i van Srbije pa me je i tamo zbunjivalo ili provociralo nečije ponašanje. Dinja je moja ispovest o tome kako se osećam tu gde jesam, ili gde sam bila. Ona se bavi ličnim pitanjima i predstavlja moju ličnu reakcija na sve što me okružuje i što me zbunjuje, provocira, šokira, plaši, rastužuje, ljuti i zasmejava. Dinja je, zapravo, moje viđenje sebe u raznim okolnostima, a najčešće u onim na koje nemam uticaja, tj. u onim u kojima sam nemoćna na više nivoa.

Na više od 500 snimaka, koliko ih imaš na YouTube kanalu, Dinja se menjala više puta. Da li je ona na neki način uspela da promeni tebe i tvoj pogled na svet?

Nije. To sam ja. Oduvek sam bila neko ko se igra kamerama i ko pravi neku vrstu video dnevnika. Glumica sam, ali me zanimaju i montaža, pisanje, digitalna umetnost, pevanje, komponovanje i kombinacija svega toga. Uvek sam se igrala sa sobom i drugima na takav način i analizirala sebe i svet. Dinja se menjala i menjaće se, pa će se opet vraćati na staro, jer Dinja je takva – promenljiva i slojevita.

Ako je Dinja išta dokazala to je da si talentovana glumica i lako mogu da je zamislim kao zvezdu monodrame, koja bi se sa velikim video bimom odigrala u pozorištu. Kako je moguće da si tek zahvaljujući Dinji postala poznata?

Nikada nisam planirala život. Sve radim iz trenutnog osećaja i želje. Moja biografija, i životna i poslovna, je veoma interesantna. Studirala sam sociologiju, potom višu pedagošku, a zatim upisala mirovne studije. Napustila sam sve to, posvetila se vajarstvu, radila kao meteorološki tehničar, sekretarica, prodavačica, radila u knjižari i u palačinkarnici.

Posle svega, upisala sam studije glume na Akademiji umetnosti, godinu dana glumila u Dadovu sa svojom klasom i radila u putujućem lutkarskom pozorištu. Kada se to završilo, upoznala sam ljude iz Centra za smeštaj i boravak dece i omladine ometene u razvoju, gde sam radila kao dramski facilitator. Po isteku ugovora u Centru, donela sam odluku da ostanem kao volonter. Kao što se može videti, moja biografija je veoma živopisna. Ne privlači me popularnost, već unutrašnji žar, promena i igra.

Internet je arena u kojoj ljudi bez imena i lica lako obasipaju umetnike poput tebe pogrdnim komentarima. Ako je tačno da se jedna negativna kritika brže i trajnije urezuje u sećanje od bezbroj pozitivnih, čini li ti se internet surovim i kako si izašla na kraj s njim?

Ne. Sve je to deo procesa. Učim o sebi iz svega što vidim i čujem i trudim se da se preispitam.

Postala si poznata ličnost. Šta je dobra a šta loša osobina kada se to desi takvom brzinom kao što se desilo tebi? Na koji način prepoznatljivost u javnosti menja čoveka i utiče na njega?

Ja sam u četvrtoj deceniji. Hoću da kažem – popularnost mi se dogodila u zrelim godinama. Ništa mi ne znači. Nisam dete i stvari koje se dešavaju ne mogu da me poremete koliko mladu osobu. Osim što mi svi govore „hej ćao“, ništa nije drugačije. Ništa se u meni ne menja, osim toga da sam sigurnija u to šta volim.

Znamo Dinjinu prošlost i sadašnjost. Kakvi su planovi za budućnost?

Nemam planove. Ja živim od trenutnih želja. Dok me uzbuđuje, radiću je.

Kako bi Dinja, za kraj, ismejala ovaj intervju?

Ok, sad ti mene kao nešto pitaš, postavljaš mi neka idiotska pitanja i ja ti kao sad nešto odgovaram. Kao da sam nešto bitna i kao da bilo koga zanima šta Dinja ima da kaže, a svi znamo da je razlog svega plata i da smo svi nebitni i prolazni kao morska pena.

Rafika Chaw Rafika Chawishe: Performans koji udara u stomak 45543_2776_3f32946bba6b435cafc4849ba1e4f24b_original cover 1 Alen Mešković: Čin pisanja uvek je pogled unazad _BRC5885 cover Andrej Bele: Beograd iz drugog ugla Selma Selman Selma Selman (Mikser Festival 2016): Sviđa mi se biti građanka svijeta