Deca
U VAZDUHU · kolumna

Onog trenutka kad ste ga istisnuli iz svoje cenjene utrobe, pojavio se strah. Nije to bilo kakav strah, to je onaj iskonski, najgori softver ljudskog uma. Nije mi se malo puta desilo da plačem jer sam sebe zamislila u crnini iznad dečjeg groba, a oni ispred kuće srećni, igraju se žmurke. Taj strah se za tili čas pretvara u paniku, panika u još veću paniku, drhtanje, teško disanje, blokada svega realnog i razumnog.

Bespomoćnost, strašna i surova. Imaš mladunče, treba ga zaštititi od svega, a nemoguće je, ne znaš kako. Možda bi bilo idealno da ga staviš pod stakleno zvono, al to je samo fraza, nije izvodljivo. A šta ako pojede nešto otrovno, jer nisi sklonila sve otrovne stvari iz njegovog vidokruga?

Ubošće se na narkomansku iglu u pesku. Pesak je loš. Struja je opasna, ona će ga živog spaliti ako gurne prste u šteker. Ako pojede med pre godinu dana, može da bude fatalno. Med je isto opasan, i pčele su opasne. Od ujeda pčele može da se umre. A šta ako ga neko ukrade, neki psihopata pedofil s motornom testerom? Mada, ako padne na glavu, može da se jako povredi, padne u komu i probudi se sa 20 godina, možda ni tada. Neće se sećati rođene majke. Ne idi po mraku.

Pa ti pušiš? Pazi na boju svetla na semaforu. Od teškog ranca će ti se iskriviti kičma. Polako jedi. Po kafićima se puca. Zajebi vojsku, ubiće te neko. Nije valjda da se drogiraš? Od alkohola će ti se istopiti mozak i jetra. Pazi kako voziš. Nećeš valjda oženiti tu kalašturu? Džigericu, mozak, srce, živce sam iznela na sto, pa vi jedite, naslađujte se, nemojte da je nešto ostalo na tanjiru. Moji organi služe da ih vi pojedete u slast, nek ste mi živi i zdravi.

rambo amadeus 1 Populizam: Sprdačina i more Odmor Lara Marinković: Stik, gel, sprej sex and the city Srećna domaćica: Seks i grad Erik Satie Pouke iz prošlosti: Život po Eriku Satiju · ·