SAM_0629-1024x664_cover
U VAZDUHU · svet

Odavanje počasti preminulima nije isto u svim delovima sveta. U Meksiku, na primer, običaji sahranjivanja koje su praktikovali svi narodi koji su živeli na toj teritoriji vekovima ujedinjeni su u nešto što je danas poznato kao „Dan mrtvih“. Groblja ove zemlje su, netipična za ostatak sveta, šarena i prepuna specifičnih elemenata različitih kulturnih podneblja Meksika.

Porodice posećuju grobove svojih najmilijih i prilažu darove jer veruju da će tako privući njihove duše. Ispred grobova se prisećaju nekih lepših trenutaka sa preminulom osobom i prepričavaju anegdote iz njegovog/njenog života.

U oblasti Jukatan, velika pažnja se pridaje lepoti nadgrobnih spomenika. Oni su uglavnom ofarbani jarkim bojama sa dosta crteža, teksta i drugih interesantnih detalja, najčešće cveća.

Najpoznatija groblja u ovom stilu su groblje Maja u nacionalnom parku Ksaret, groblje blizu malog grada San Filipea i groblje Hoktun, koje privlači i najveći broj stranih turista. Pogledajte u našoj galeriji kako ona izgledaju.

Groblje blizu San FilepeaOtvori galeriju
036_Skygarden_Seoul_©Ossip_cover Seul: Napušteni auto-put je postao šetalište Automatski nacrt Šta to odvraća ljude od prelaženja ulice na crveno? matmata-tunisia-76_cover Podzemni domovi u Tunisu pagecover Kako se različiti narodi javljaju na telefon ·