5300
KULTURA · muzika

Francuski pevač, kompozitor i glumac Šarl Aznavur je preminuo juče u 94. godini života. Aznavur, koji je poreklom Jermen, je tokom svoje dugogodišnje karijere prodao više od 100 miliona nosača zvuka i izvodio oko 1.400 pesama, od kojih je veliku većinu sam napisao. U javnosti je često bio opisivan kao „francuski Frenk Sinatra“, pre svega zbog sličnosti u njihovom stilu pevanja.

Aznavur je izvodio pesme na francuskom, engleskom, nemačkom, italijanskom i španskom jezikom pa nije nimalo iznenađujuće da je bio rado slušan i van svoje domovine. Sledećih 5 šansona spadaju u njegove najbolje kompozicije i predstavljaju dobar uvod u njegovu muziku za one koji još nisu imali čast da je čuju.

1. Yesterday, When I Was Young (Hier Encore(1964)

Aznavur je imao 40 godina kada je napisao ovu nostalgičnu pesmu o propuštenim šansama u mladosti. Yesterday, When I Was Young je u SAD bila hit za kantri pevača Roja Klarka, a obradili su je još i Bing Krozbi, Endi Vilijams, Širli Besi i Dasti Springfild.

2. What Makes A Man (Comme Ils Disent) (1972)

Svojevremeno kontroverzna, What Makes A Man je balada o usamljenom homoseksualcu koji je imao blizak odnos sa svojom majkom, a večeri je provodio u noćnim klubovima maskiran u ženske filmske zvezde. Aznavur je napisao ovu pesmu kako bi skrenuo pažnju na stvarne probleme sa kojima su se suočavali njegovi prijatelji iz gej zajednice.

3. Après l’Amour (1955)

Après l’Amour opisuje zajednički momenat jednog para u krevetu nakon vođenja ljubavi. Emitovanje pesme je prvobitno bilo zabranjeno na francuskim radio stanicama, ali je krajem ’60-ih zabrana ukinuta. Danas, Après l’Amour važi za jednu od najpopularnijih Aznarovih kompozicija.

4. She (Tous Les Visages De L’amour) (1974)

Aznavur je pesmu She napisao zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnikom Herbertom Krecmerom za potrebe britanske TV serije The Seven Faces of Women. Pesma je bila veliki hit u ovoj zemlji i dostigla prvu poziciju na britanskoj top listi. Ohrabren uspehom ovog singla, Aznavur je snimio i verzije pesme na francuskom, nemačkom, italijanskom i španskom jeziku.

5. La Boheme (1965)

Pesma La Bohome je napisana iz perspektive ostarelog slikara koji je priseća svojih boemskih dana u pariskoj četvrti Monmartr. Aznavur ju je izvodio na gotovo svakom koncertu, a neretko je tokom nastupa imitirao slikarske pokrete četkicom kako bi još više dočarao atmosferu pesme.

gorillaz-the-now-now-artwork Muzička recenzija: Gorillaz „The Now Now“ (Mascom) indeksi33 Indexi i prijatelji nastupaju u Sava Centru 40297241_2058346127562827_8896817207959355392_n Belgrade SAXperience 2018: Peti međunarodni festival saksofona Simon-Garfunkel-in-a-Columbia-Records-publicity-still-circa-1967-billboard-1548 10 najboljih jesenjih pesama · · · · ·