Campari87
PULS GRADA · gastro

Paolo Sorentino je uspeo da u svom čuvenom filmu „La Grande Belezza” uhvati svu lepotu i prolaznost dekadencije na italijanski način. Ono što znatno doprinosi celokupnoj atmosferi filma jesu kokteli koji su praktično aksesoar u rukama protagonosta filma, šareni, potentni i prefinjeni.

Jedan od najčuvenijih koktela koji je odoleo testu vremena, zadržavši epitet prefinjenog pića visoke klase je Negroni. Campari kao glavni sastojak i sam Negroni sa sobom i danas nose duh i šarm Italije, a i dalje se prepričavaju priče o famoznim žurkama koje je u svojoj kući na moru priređivao Endi Vorhol i na kojima su se u maniru filma La Grande Belezza uz puno Negronija provodili Liz Tejlor, Mik Džeger i Džeki Kenedi. Zato se kaže da Negroni nije samo koktel već čitava životna filozofija uživanja, stila i elegancije.

Sa ovom konstatacijom bi se složio i Boban Lazarević koji je letos pobedio u prvom Negroni okršaju koji je okupio veliki broj barmena iz Srbije čiji je zadatak bio da kreiraju svoj Negroni i kome je kao najboljem dodeljen put upravo u prestonicu Camparija, Milano.

„Nagrada za pobednički koktel na takmičenju Negroni okršaj bila je odlazak u Milano i poseta Campari galeriji. To je izuzetno inspirativan prostor u kome se na najlepši mogući način može proći kroz istoriju Camparija. Putovanje sam iskoristio i za posetu nekih poznatih koktel barova u Milanu, među kojima bih izdvojio Camparino in Galleria gde sam probao njihov Negroni i bar Basso koji je poznat po koktelu Negroni sbagliatto“, prenosi svoje utiske Boban Lazarević koji već 18 godina uspešno vodi svoj koktel bar.

Kao klasik, Negroni je svim takmičarima predstavljao veliki izazov, ali je Lazarević odlučio da rizikuje ukrštajući uticaje dve podjednako autentične i hedonističke koktel kulture, kubansku i italijansku.

„Kako sam vlasnik kubanskog koktel bara koji postoji punih 18 godina u Kragujevcu, napravio sam spoj i kombinaciju Kube i Italije, kao postojbine camparija. Ime koktela je Cuban negroni a sastoji se iz Camparija, slatkog vermuta, Havana Club ruma, kardamom sirupa i coffee bitter“, objašnjava Lazarević i pretpostavlja da je žiri odlučio da baš njemu dodeli pobedu jer je uspeo da postigne savršeni balans svih sastojaka.

Kako i dolikuje jednoj priči o koktelima, za kraj smo našeg sagovornika zamolili da nam predloži tri koktela koje bi obavezno trebalo da probate, a možda i da pokušate da ih sami napravite.

NEA POLIS

Metaxa infuzovana sa rendanom korom pomorandže, cimetom, karanfilićem i biberom, sirup Ledeno doba (limunova trava, limunova kora, latice šafrana,listići peperminta pupoljak pomorandže, aroma breskve i limuna), ceđeni limun, belance.

WHITECHAPEL

Gin, Vermut infuzovan čajem, sirup šafrana, Triple sec, par kapi Absintha, ceđeni limun

SHAPE OF YOU

Tequila infuzovana lavandom, sirup od zove, sirup Yuzu, grejpfrut, soda voda

Istorija Humus veče uz poznatog izraelskog gastronoma Gila Hovava Ljubomir -Cor (22)cover Upoznajte Ljubomira Stanišića: 100 dobrih načina Homa bistro_007cover Bistroi & Bistronomija: Duh Francuske u Beogradu Zdrava ishrana 7 pravila umerene ishrane za vitku liniju i tokom zime · · · ·