Hotel
PULS GRADA · enterijer/arhitektura · KULTURA · fotografija

Hotel u kom je Sid Vicious ubio svoju devojku Nancy, i u kom je Jack Kerouac pisao „On The Road“, izgrađen je davne 1884. godine i bilo je pitanje kada će morati da bude renoviran. Ipak, ova kolekcija fotografija Victorie Cohen neće nam dozvoliti da tek tako zaboravimo njegovu burnu istoriju.

Kada je 2011. godine Victoria Cohen čula da će ovaj čuveni hotel morati da pretrpi drastične promene, sa svojim aparatom provela je u njemu tri nedelje, rešena da zabeleži i najmanju sitnicu. Rezultat njenog posvećenog i romantičnog podviga je serija fotografija pod jednostavnim nazivom Hotel Chelsea; ona prikazuje autentičan i netaknut enterijer kultne njujorške građevine.

Mesto koje je okupljalo boeme, pesnike, pisce i nasilnike spakovano je u ovaj editorijal koji ga, istina, čini da deluje daleko bezazlenije. Šta li je to što je među ovim zidovima inspirisalo Williama S. Burroughsa ili Allena Ginsberga? Kako je to Dylan Thomas tragično preminuo odsedajući upravo u ovom hotelu?

Dvadeset godina kasnije, ovde su se sreli i Leonard Cohen  i Janis Joplin, što je rezultiralo pesmom Chelsea#2, a na listi gostiju našli su se i veliki Mark Twain, Arthur Miller, Tennessee Williams, Patti Smith i Jimi Hendrix.

Odgovor na to zašto je ovaj hotel privlačio tolike zanimljive ljude možda leži u činjenici da ga je njegov arhitekta, Philip Hubert, projektovao tako da predstavlja nekakav utopijski prostor za život, sa sve studijima za umetnike i zajedničkim trpezarijama.

Leonard Cohen svoje nezaboravno iskustvo prvog dolaska u ovaj hotel opisuje kao ulazak u Fellinijev film, a knjiga Hotel Chelsea je upravo omaž kulturi tog filmičnog doba i njegovo vredno svedočanstvo.

Foto-tapet Foto-tapete: Nove ideje za oplemenjivanje prostora Brvnara na točkovima Pokretna brvnara fantastičnog dizajna Gde žive arhitekti? Gde žive poznati arhitekti? Biomuseo Frenk Ghery projektovao impozantni Biomuseo u Panami · · · · · ·