Savamala Book Fest
KULTURA · knjige

Festival knjige u Mikser Houseu privukao je puno posetilaca u prva tri dana održavanja. Ako još uvek niste posetili ovu manifestaciju, a volite da čitate, savetujemo vam da posetite ovaj mini-sajam i obradujete sebe i ljude koje volite knjigom.

Ponuda na Savamala Book Festu je široka, sa 60 prisutnih izdavača, a za vas izdvojili smo neke naslove koje možete naći na štandovima u Mikser Houseu.

Ha Džun Čang 23 stvari koje vam ne kažu o kapitalizmu (Mali vrt)

23 stvari koje vam ne kažu o kapitalizmu jeste briljantna kritika neoliberalizma iz pera jednog od najuticajnijih ekonomista današnjice. Ne moramo da se pomirimo sa stanjem stvari. Ha Džun Čang je tu da nam pokaže da postoji bolji put.

Milutin Petrović 52 savršena filmska vikenda (Čekić)

52 savršena filmska vikenda u jednoj godini. 52 filmska para, dupla filmska programa – po dva filma za svaki vikend u godini. Kako se danas snaći u džungli filmova? Odakle krenuti, šta gledati, a šta ne? Šta je važno, a šta manje važno?

“Prečice, bulevari i staze koji vode kroz Holivud i oko njega. Preporučujem vam filmove bez kojih se, po meni, ne može shvatiti film. Ujedno dajem vam putokaz u kojim sve pravcima možete da istražujete i produbljujete znanje o filmu i istoriji te divne umetnosti.
Danas, sa interneta svako može da skine bilo koji film. Međutim, obilje informacija često uplaši ljude, i posle jedne ili nekoliko grešaka oni odustanu i povuku se pred ovim potencijalnim blagom. Ideja ovih tekstova je da vam pomognu iz nedelje u nedelju da što bolje upoznate bogatu prošlost filma, a ne samo da budete “žrtva” onih koje distributeri trenutno reklamiraju,” kaže autor Milutin Petrović.

Rju Murakami Karaoke strave (Booka)

U ovoj neobuzdanoj satiri na račun urbanog života, sukoba među generacijama i rata među polovima, bestseler pisac Rju Murakami upoznaje nas sa šestoricom mladih gubitnika koje zanimaju samo alkohol, voajerisanje i karaoke. Nasuprot njima je neobična grupa dama, one su razvedene, nezavisne i žestoke, apsolutno rešene da ne trpe ničije maltretiranje.

Vođen neobjašnjivim porivom, jedan od mladića spontano napada i ubija jednu od žena što dovodi do žestokog, strateški precizno razrađenog rata između dve grupe.

Dejvid Valijams Baka gangster (ProPolis Books)

Baka gangster Dejvida Valijamsa je dirljiva priča o dečaku Benu, koji smatra da je njegova baka najdosadnija osoba na planeti i baki koja je, ni manje ni više nego – međunarodna kradljivica dragulja. Uskoro će Ben otkriti da starost ne čini ljude dosadnima već mudrima i da ljubav može da se pojavi u najrazličitijim oblicima, sve planirajući pljačkaški pohod na dragulje engleske kraljice…

Damir Karakaš Blue Moon (LOM)

Blue moon je novi roman Damira Karakaša, jednog od najzapaženijih  autora hrvatske književne scene. Priča prati zbivanja u životu mladog rokabilija početkom devedesetih, pred sam rat, kada zlo počinje da se ispoljava u naizgled običnim, svakodnevnim događajima. Karakašev osobeni, veristički stil u romanima Kako sam ušao u Evropu i Sjajno mesto za nesreću, prepoznatljiv je i u knjizi Blue moon, koja je njegovo najzrelije delo.

Datumi (Valera)

Knjiga kalendar za svaki dan. Dovitljiva, edukativna mozgalica za školsku decu.

Mikal Hem Diktator (Zavet)

Ova knjiga je verovatno najzabavnija politička satira koja se pojavila u poslednje vreme. Objavljena je 2012. u Norveškoj i uskoro je postala međunarodni bestseler. U knjizi se mešaju crni humor i politički uvidi i začinjena je zastrašujućim i urnebesnim pričama o nekim od najekscentričnijih lidera savremenog sveta.

Autor će gostovati na Savamala Book Festu 27. marta u 19 časova.

Pjer Lemetr Doviđenja tamo gore (Čarobna knjiga)

Više od priče o odmazdi dvojice ljudi smlavljenih uzaludnim, varvarskim ratom, ovaj roman je zajedljiva i tragična istorija društva, porodice, morala i države odgovorne za njihov pakao. U posleratnoj Francuskoj, koja tuguje za milion i po poginulih zanemarujući preživele, prevara tih razmera ističe sav cinizam te situacije.

Gonkurova nagrada za 2014.godinu.

Silvan Rejnar Gabrielov zanos (VBZ)

Trnovita ljubav profesora Gabriela Emersona, svetski poznatog stručnjaka za Dantea i Julije Mitchell, njegove nekadašnje studentkinje, u prvom se delu trilogije – Gabrielovu paklu – napokon ostvarila uprkos prošlosti prepunoj problema. Novopečeni ljubavnici odmaknuli su se od hladnog Toronta u romantičnu Italiju, zemlju Dantea i Beatrice, gdje Gabriel uvodi Juliju u senzualne užitke tela i zanose seksa. No, povratak im sprema nešto neočekivano. Njihovoj sreći isprečiće se akademska politika, ljubomorni bivši partneri, kao i pojedini studenti. Kad se Gabriel suoči sa fakultetskom upravom, hoće li se nad njega nadviti Danteova kob? Ili će se boriti za Juliju, svoju Beatrice, zauvek?

Doktor Daglas Grem Ishrana 80 10 10 (Neopress)

Ishrana 80 10 10 je neodvojiva od fizički i duhovno aktivnog života, na njoj nema gastritisa, hemoroida, kardiovaskularnih i mnogih drugih tegoba koji muče civilizovanog čoveka odvojenog od svoje prirodne hrane. Ishrana 80 10 10 predstavlja i pravu hranu za dušu i idealna je u vreme posta, za bavljenje jogom, meditacijim i slično. Sa svojim blagotvornim efektima ovakva ishrana neodoljivo podseća na Hipokratovu veliku poruku – Neka hrana bude tvoj lek.

Vuk Drašković Isusovi memoari (Laguna)

Roman govori o vremenu kada se niko nije osećao sigurnim, kada su svi bili prinuđeni da se preispituju, opredeljuju i razmišljaju o pitanjima širim od svakodnevne lične i porodične egzistencije. Drašković izuzetno dočarava atmosferu u kojoj buja strah, umnožavaju se frustracije, izranjaju sećanja na prošlost i traumatična istorijska iskustva, stare podele i omraze, osvetničke ideje i ambicije. Pojedinci osećaju različite porive, od želje da pobegnu od svega do potrebe da se grupišu i delaju.

Filipa Peri Kako ostati duševno zdrav (MInd service)

Ne postoji jednostavan set uputstava koji će vam garantovati duševno zdravlje, ali ako želite da prevazidjete emocionalne poteškoće i vodite ispunjeniji život, britanski psihoterapeut Filipa Peri vam sugeriše da unapredite veštinu samoposmatranja, analizirate načine na koje se vezujete za druge, izadjete iz zone sopstvenog komfora i razvijate drugačiji životni narativ. Ova knjiga objašnjava na koji način naš um funkcioniše i koristan je vodič za suočavanje sa svakodnevicom.

Kristi Makinen (priređivač) Kalevala (Tanesi)

Kalevala je s jedne strane ep, a s druge strane stvaralaštvo Elijasa Lenrota koji je od 1820. godine skupio više hiljada narodnih pesama – runa, i njihovih različitih verzija, koje su najviše iz istočne Finske, ali i van granica Finske. Lenrot je spajao i obavljivao rune, ali je stvorio i neke likove i dešavanja. Tako je iz pojedinačnih pesama nastao ep. Najpoznatija verzija Kalevale je iz 1849. godine. Odonda je ona sastavni deo finske kulture, o čemu svedoče lična imena, imena geografskih mesta, kao i nazivi književnih izraza. Finski nacionalni ep jedan je od najpoznatijih epova sveta, preveden je na više od pedeset jezika. Ovo izdanje namenjeno je mlađim čitaocima. Napisano je jednostavnim jezikom i bogato ilustrovano.

Toma Piketi Kapital u XXI veku (Akademska knjiga)

Knjiga Toma Piketija Kapital u XXI veku nije slučajno postala svetski bestseler. To je knjiga koja se bavi trenutno najakutnijim problemom svetskog kapitalizma: nejednakošću. Piketi, koji je već napisao ključne radove u ovoj oblasti, koristi obimni statistički materijal iz najrazvijenih zemalja da pokaže da je rast nejednakosti, ukoliko se ne preseče političkim akcijama kao što su viši porezi, imanentan kapitalizmu, naročito u periodu njegovog sporog rasta. Knjiga se obraća svakom obrazovanom čitaocu, ne neophodno ekonomisti, i čita se skoro kao istorijski roman.

H.F. Lavkraft S one strane i druge priče, adaptirao i ilustrovao Erik Krik (Besna kobila)

Pet priča H. F. Lavkrafta koje je izuzetno uspešno pretočio u strip holandski autor Erik Krik, stilski se približivši američkom stripu strave i užasa iz pedesetih godina prošlog veka. Knjiga koja je za kratko vreme postigla zapažen uspeh u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Španiji i Italij, zahvaljujući Besnoj kobili ima i svoje sedmo svetsko izdanje. Pravo uživanje za sve ljubitelje lavkraftovskog horora!

Danijel Lipkovic LEGO ideje

Idite korak dalje u slaganju LEGO kockica od uputstva koje je na kutijama. Budite kreativni, prepustite se mašti i napravite svoj LEGO svet.

Liel Leibovitz Leonard Cohen: muzika, iskupljenje, život (Dereta)

Majstorska biografija sa ključnim mestima umetničkog i ličnog života velikog Koena što rezultira jedinstvenim pristupom. Pored muzike knjiga se bavi idejama i verovanjima koje zastupa čitav život, opisuje sve ono što je nateralo uspešnog muzičara da se povuče u dugogodišnji samonametnuti egzil u budističkom manastiru.

Ana Gavalda Lepši život (Paidea)

„Dve priče. O mladim ljudima našeg vremena. Sitim ali i gladnim, učtivim ali i besnim. Koji radije preuzimaju rizik da pogreše u životu nego da ga uopšte i ne žive.“

Ana Gavalda je jedan od najtiražnijih francuskih pisaca, a njena dela su prevedena na 38 svetskih jezika. Sposobnost Ane Gavalde da shvati duh vremena, empatija koju oseća za svoje  junake, bogatstvo detalja u opisivanju svakidašnjeg života i majstorska upotreba žargona mlade generacije doneli su joj trajnu popularnost.

Kristofer Klark Mesečari (Heliks)

Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata, izdavačka kuća Heliks objavila je knjigu istoričara Kristofera Klarka Mesečari: kako je Evropa krenula u rat 1914. Profesor Klark, predočavajući istorijsku građu o uzrocima izbijanja Velikog rata, razloge za njegov početak pre svega vidi u geopolitičkim interakcijama malih i velikih zemalja na evropskoj sceni početkom XX veka. Knjiga Mesečari je u Srbiji izazvala veliku pažnju medija i istoričara, jer Klark iznosi tezu koja odstupa od donedavno opšteprihvaćenog mišljenja da je Nemačka glavni krivac za izbijanje do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva.

Aleks Ferguson Moja autobiografija (Albion Books)

Na promišljen i fascinantan način, Ferguson opisuje kako je razvio Akademiju iz koje su potekli Rajan Gigs, Dejvid Bekam, Niki But, Pol Skols i braca Nevil. Ovo je beskrajno zabavna i u isto vreme edukativna knjiga koja, iznad svega, inspiriše.

Džon Loftus i Mark Arons Nečastivo trojstvo (Admiral Books)

Pri istraživanju uloge Vatikana u pomaganju nacističkim zločincima da izbegnu zasluženu kaznu, u ovoj knjizi, otkrivene su veze Vatikana i švajcarskih banaka sa nacističkim zlatom, dokumentovane su skrivene veze zapadnih investitora i nacističke Nemačke. Rasvetljen je krvavi krug zapadnog novca opranog kroz Švajcarsku do Trećeg Rajha, pa odatle kroz Vatikansku banku do Latinske Amerike i konačno nazad do prvobitnih vlasnika u Nemačkoj.

Džon Banvil Nedodirljivi (Sezambook)

On je četvrti čovek iz grupe od pet „špijuna sa Kembridža“. Osim tema otuđenosti, izdaje, umetnosti, Banvil kroz lik Viktora Maskela progovora i o mladosti, naivnosti i pravoj prirodi vere u domovinu, religiju…

Lena Danam Nisam ja takva (Urban Reads)

Kontroverznu i svestranu dobitnicu Zlatnog globusa, autorku, glumicu i rediteljku serije Girls, Lenu Danam smatraju pravim „kreativnim čudom“. Na pragu tridesete otvoreno, duhovito i sa neverovatnom zrelošću piše o svemu što se do sada obeležilo njen put – o bolnim vezama, kritikama i preispitivanjima, nesavršenom telu, psihičkim lomovima, pravim prijateljstvima i snazi porodice, o umetničkom Njujorku i posrnulom Holivudu. Ovaj nesvakidašnji i savršeno uvezan niz eseja o putu do uspeha, ujedno je i sjajna priča o odrastanju i tome kako naučite da da postavite granice, podržite sebe i izborite se za ono što vam je važno.

Robert Švarc Plan vaše duše (Soul Food)

Često, kada se desi nešto „loše“, to možemo da shvatimo kao besmislenu patnju. Ali šta ako su naša najteža iskustva u stvari bogata skrivenom svrhom, koju ste sami planirali pre rođenja?

Da li je moguće da ste odabrali okolnost, odnose i događaje u svom životu?

Zoran Milivojević Psihologike svakodnevnog života (Psihopolis institut)

Na jednom mestu sabrano je 156 tekstova iz subotnje Politike objavljivanih od septembra 2011. do septembra 2014. godine. Baveći se različitim aktuelnim pitanjima i važnim životnim temama s kojima se  svakodnevno susrećemo autor je pisao  prave male „psihoterapeutske tekstove“ koji nam mogu pomoći da bolje razumemo sebe, druge i društvene pojave. Kompleksne psihološke fenomene jasno i precizno približava čitaocima doprinoseći kolektivnoj emocionalnoj pismenosti.

Maja Enis Putovanje do škole – brojevi i oblici (Enco Books)

Putovanje do škole namenjeno je deci predškolskog uzrasta. Kroz pitanja i odgovore deca uče pojmove iz oblasti male matematike za predškolce. Brojevi do 10 i brojanje do 20, oblici, prepoznavanje oblika, pojmovi gore, dole, levo, desno, duže, kraće…

Neobičan format ove knjige i zabavan način rešavanja pitanja doprinosi da deca lako uz igru nauče sve ove pojmove. Sve će im to biti dragocena priprema za školu. Knjiga sadrži 47 pitanja ,za svako pitanje ponuđena su tri odgovora, a pored odgovora nalaze se rupice. Dete treba da stavi prstić u rupicu pored odgovora koji smatra tačnim. Tada okrene list i proveri da li je prstić u rupici koja je osenčena  crvenom bojom, jer to znači da je odgovor tačan.

Liu Dženjun Sećanje na 1942 (Utopija)

Knjiga Sećanje na 1942 kineskog autora Liu Dženjuna bavi se velikom glađu koja je tokom krvavog kinesko-japanskog rata u zimu 1942. godine pogodila kinesku provinciju Henan i usmrtila nekoliko miliona ljudi.

Po knjizi Sećanje na 1942 snimljen je najskuplji kineski film svih vremena. Prikazan je na festivalu u Rimu 2012. godine i osvojio nekoliko nagrada, a na filmskom festivalu u Hongkongu 2013. proglašen je za najbolji film. Liu Dženjun (1958) jedan je od najuspešnijih savremenih kineskih pisaca. Većina njegovih knjiga spada u najpopularnija književna dela u Kini. Britak humor, urbane teme i osetljivost za život čoveka u savremenom svetu osnovne su odlike Dženjunovog stvaralaštva.

Junas Junason Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao (Mladinska knjiga)

Čvrsto rešen da dom za stare ne bude mesto na kojem će skončati svoj vek, Alan Karlson na svoj 100. rođendan iskače kroz prozor. Isprva je samo želeo da ode što dalje od sestre Alis, ali time što je prisvojio kofer jednog kriminalca, pokrenuo je niz događaja koji će ga zbližiti sa velikim lopovom, večitim studentom, gangsterskim vođom, crvenokosom ženturačom… i jednom… slonicom?

Vujica Rešin Tucić Strahote podzemlja (Levo krilo)

Ova briljantna i urnebesna knjiga koja se čita u jednom dahu i koja prevazilazi sva uobičajena žanrovska očekivanja je: politički triler, ljubavna priča, kritika totalitarnog društva, uzbudljiva naučno-fantastična storija sa simpatičnim superherojem negativcem, šund roman sa mnogo seksa, geopolitička rasprava, slika korupcije i cenzure na srpskoj književnoj sceni, roman o socijalističkom Beogradu sedamdesetih godina prošloga veka, poetska, rimovana, vinaverovska, rableovska igra jezikom i kulturom, vrhunska je parodija i zahvaljujući svemu tome slavlje i afirmacija neobuzdanog Erosa – života i literature.

Panta Rhei, glavni junak romana, u brzom „Maseratiju“ izleteo je na ulice 1991. godine, protutnjao Savamalom  i sada opasno juri Podzemnom strujom Levog krila. Uživajte u njegovoj vratolomnoj vožnji!

Filip David, foto: Luka Trajković Filip David otvorio prvi Savamala Book Fest Srbljanovic David Razgovor o knjizi „Pokoravanje“ Mišela Uelbeka na Savamala Book Festu Marko Vidojković „Priče s dijagnozom“ Marka Vidojkovića od srede u prodaji Savamala Book Fest Prateći program prvog Savamala Book Festa