Savamala
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Oživljavanje Savamale krenulo je od Mikser festivala koji se pre dve godine preselio na ovu lokaciju i skrenuo pažnju na potencijale ovog dela grada. Današnjicu Savamale karakterišu brojna mesta, događaji i posetioci. U poslednje dve godine Savamala je stekla nov i prepoznatljiv duh i novu količinu optimizma – da će ovaj lep i zapušten deo grada konačno dobiti nov izgled, ali i da će ostati stecište kreativnosti i novih ideja

Putevima Savamale

Savamala, nekad močvarno područje, dobila je urbanu strukturu tridesetih godina 19. veka po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Naziv je nastao spajanjem imena reke Sava i turske reči mahala koja označava naselje. Poplavljeno područje oko Save nosilo je naziv Bara Venecija. Centar Savamale činile su Bosanska ulica (današnja Gavrila Principa), Sarajevska i Karađorđeva. Četvrt je bila poznata i po brojnim kafanama i zanatskim radnjama (trgovine kožom i gvožđem), a jednu od najlepših zgrada, zgradu nekadašnjeg Geozavoda u Karađorđevoj ulici podigao je dobrotvor Luka Ćelović 1907. godine. Zgrada je prvobitno bila Zgrada Beogradske zadruge, prvog srpskog društva za osiguranje (Ćelović je svu svoju imovinu zaveštao Beogradskom univerzitetu uključujući i zgradu Beogradske zadruge). Impresivna i spolja i iznutra, zgrada Geozavoda je danas zatvorena i neupotrebljiva. U znamenitosti Savamale spada i hotel Bristol. U njemu je posebno interesantan apartman u kojem je, u prošlom veku, boravio Rokfeler prilikom posete Beogradu a u kojem se nalazi stilski nameštaj u stilu Luja XVI. U turističkoj turi po ovom delu Beograda,obilazi se i Svetonikolski park, park pored Ekonomskog fakulteta, bombondžijska radnja u ulici Gavrila Principa, a zatim se odlazi do Brankovog mosta i prolazi ulicom Braće Krsmanović.

Mnogo je zgrada u ovom kraju koje imaju svoju priču i istoriju, a Srđan Petrović, jedan od vodiča ture kroz Savamalu, kaže da je ovaj organizovani obilazak uvek izuzetno posećen i da ljudi ne znaju mnogo o razvoju Savamale. Posetioce ture, navodi on, najviše interesuje istorija starih beogradskih porodica koje su se u ovaj deo grada naselile zbog trgovine, zatim zbog čega zgrade koje su legati Beogradskog univerziteta danas imaju sporna vlasništva i različite namene, zbog čega propada zgrada Geozavoda…

Srđan Petrović kaže i da je ljudima zanimljivo da čuju kako je nastala Savamala, gde se nalazio Mali pijac a gde Bara Venecija, kao i da je manje poznato da se Savamala proteže do Nemanjine ulice, ulice Kraljice Natalije i do Beogradske tvrđave. Zanimljivo je i čuti šta je sve ovde zadužbina, zbog čega su kuće okrenute ka ulici a ne prema reci, da je detalje na stubovima na današnjem Brankovom mostu uradio Ivan Meštrović, a da su motivi preuzeti sa srpskih srednjovekovnih fresaka.

KC Grad i Mikser

Mikser House je prodajna galerija i kafić, prostor za koncerte, predavanja, radionice, predstave… Postoji od preseljenja festivala kreativne industrije Mikser na područje Savamale, 2012. godine. Od prošle godine Mikser House, koji se nalazi u Karađorđevoj, u blizini zgrade Geozavoda, dobio je nov izgled – rekonstruisan i pažljivo osmišljen prostor postao je nova kulturna gradska oaza s brojnim zanimljivim programima.

Kulturni centar GRAD ili Evropski centar za kulturu i debatu najstariji je kulturni centar na području Savamale. Nalazi se u blizini Brankovog mosta, u ulici Braće Krsmanović, postoji od 2009. godine, a nastao je na inicijativu Kulturnog Fronta Beograd i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama. Zahvaljujući podršci Ministarstva inostranih poslova Holandije i beogradske opštine Savski venac, prvi put je kod nas jedan objekat industrijskog nasleđa postao kulturna pozornica, mesto za raznolika kulturna dešavanja.

Stari magacin sagrađen 1884. godine, preuređen je tako da se sačuva atmosfera starog skladišta na obali Save, ali i da se, uz potrebne novine, dobije nov, multifunkcionalni prostor. U klubu Grad tokom čitave godine organizuju se izložbe, koncerti, debate, predstave, konferencije, radionice, mini-festivali, tematske klupske večeri.

Galerija 12 HUB

Od 2012. godine u Savamali radi i Galerija 12Hub, u Karađorđevoj 59. Ova galerija je centar za umetnost i tehnologiju posvećen promociji i razvoju intermedijske umetnosti i performansa, a redovna izložbena aktivnost počela je u januaru ove godine. Pored izložbi u galeriji 12 su se odvijali i performansi, live stream događaji, digitalni susreti, prezentacije, radionice, predstavljali su se razni umetnici, umetničke grupe, festivali… HUB ima za cilj da alate za digitalno istraživanje i produkciju učini dostupnim i da podstakne i promoviše eksperiment na granici umetnosti, nauke i živog izvođenja.

G12HUB teži da razvije saradnju sa širokim krugom relevantnih međunarodnih institucija i pojedinaca kako bi otvorio prostor za razmenu i saradnju s lokalnim inicijativama. Kroz intenzivan program razmene znanja G12HUB želi da doprinese unapređenju produkcije mlađe generacije umetnika i istraživača. Osnovna misija delovanja G12HUB je da ukaže na potencijal intermedijske saradnje i performansa kao forme u budućem razvoju umetničke produkcije koja može doprineti transformaciji našeg razumevanja današnjeg sveta i njegove budućnosti.

Noćni život

Kafići i klubovi u Savamali intenzivno pulsiraju poslednjih godina, a u najavi je uzbudljiva sezona jesen/zima.
Klub Mladost u Karađorđevoj ulici postoji tri i po godine, a prošle godine je na istoj adresi otvoren i bar Ludost. Da zabava bude kompletna, u najavi je i otvaranje Radosti. Mladost i Ludost su dva manja kluba koje deli jedan hodnik – svaki klub ima svoju muziku i svoje specifičnosti, a Mladost ima i deo u podrumu. U klubu Mladost dominira elektronski zvuk, house, deep house i razni podžanrovi, dok se u Ludosti sluša mejnstrim (pop, rok, disko, fank, radijski hitovi).

Autentični, posećeni, sa zanimljivim enterijerima i programom, raznim DJ nastupima i povremenim živim svirkama, jesu i klubovi Krug u Braće Krsmanović i Brankow u Crnogorskoj ulici. Brankow je deo Brankovog mosta, ima impresivnu unutrašnjost i drugačiju atmosferu.

Tu je i klub Dvorištance za sve ljude koji pozitivno razmišljaju i koji imaju neizmernu ljubav za sve oko sebe. Klub je prava oaza blizu reke u koju se dolazi na opušteno druženje,sluša se dobra muzika, a mogu da se igraju I šah, domine, karte ili završavaju poslovi jer ima i Wi-Fi.

U ulici Braće Krsmanović nalazi se i jedan od klubova-pionira u ovom delu grada – Čorba kafe. Vlasništvo članova grupe Riblja Čorba, ovaj klub postoji od 2003. godine i koncipiran je kao autentičan rok klub sa živim svirkama i tematskim večerima posvećenim različitim dekadama u istoriji rok muzike. Klub ima i tekilu, rakiju, pivo… večeri s promotivnim cenama pica, a poznat je i kao omiljeno stecište bajkera.

Gastro ponuda

Tik pored Čorbe, u Braće Krsmanović br.5 nalazi se picerija Pizza Pizza, u kojoj možete probati pice iz peći na drva. U ponudi su razne vrste pica – od klasičnih do onih manje uobičajenih kao što je Carciofi (sa artičokama i mocarelom) ili Carpino (s kozjim sirom, pancetom i rukolom).

U gastro ponudi Savamale, kad je brza hrana u pitanju, izdvaja se i Wurst platz u Karađorđevoj 36. Jedan od beogradskih restorana u istoimenom lancu je bečki restoran brze hrane i idealan je za ljubitelje raznih kobasica. Ljutkaste su i začinjene, služe se u kifli s dodatkom senfa ili kupusa i mirišu na Bavarsku.

A kad je srpska kuhinja u pitanju, neizostavna je kultna kafana Savamale – Savski ekspres. Nalazi se u Hercegovačkoj 4, iza hotela Bristol, ima tipičan kafanski enterijer i šmek (dakle – nimalo fensi, vrlo autentično) i poznata je po specijalitetima srpske kuhinje i posebno – po odličnom roštilju.

Savamala nudi mnogo toga. Sigurno je da ćete čuti ili ugledati još nešto zanimljivo – ako odvojite vreme za šetnju sporim korakom po ovom vrednom i starom beogradskom kraju koji osvaja na drugi pogled i koji je, zahvaljujući entuzijazmu i raznim inicijativama dobio nove obrise i nov duh.

Urban Inkubator

U Savamali je ove godine delovao i Gete Institut u okviru Španske kuće i projekta Urban Inkubator. Ovaj projekat namenjen je uređenju Savamale, pokrenuo ga je Gete Institut u Beogradu, a podržali Grad Beograd i opština Savski venac. Projekat čini više od deset pojedinačnih lokalnih i međunarodnih projekata iz oblasti umetnosti, arhitekture, urbanizma i socijalnog angažmana. Njihovi nosioci su: arhitektonski tim Raumlabor iz Berlina, Univerzitet tehničkih nauka u Cirihu (ETH), Akademija likovnih umetnosti u Hamburgu, Akademija likovnih umetnosti u Cirihu, internetska platforma Nexthamburg, izvođački sastav Đumbir Ansambl, alternativni arhitektonski časopis Kamenzind (BHSF arhitekti iz Ciriha), arhitektonski duo koji čine Maja Popović i Boba Stanić (Beograd/Amsterdam), Goethe-Guerilla i mnogi drugi. Regionalna centrala Gete Instituta za Jugoistočnu Evropu proglasila je Urban inkubator projektom izuzetne vrednosti i značaja.

Od 15. do 17. novembra u Gete Institutu će se održati završna ovogodišnja manifestacija Urban Inkubatora. Učestvovaće svi koji su do sada radili na ovom projektu i sumirati ovogodišnje domete. Plan je da se Urban Inkubator nastavi i naredne godine, ali ne u Španskoj kući već u drugim prostorima na području Savamale.

Nova iskra

Dizajn incubator Nova iskra je nezavisna, inovativna i samoodrživa platforma za profesionalni razvoj, afirmaciju i osnaživanje mladih industrijskih dizajnera, dizajnera nameštaja, arhitekata, grafičkih dizajnera, ilustratora i svih drugih mladih kreativaca iz domena grafičkih komunikacija. Prostor Inkubatora Nova iskra mesto je susreta i kreativne razmene, međusobne podrške i zajedničkih poduhvata, i nalazi se u ulici Gavrila Principa 43. Krajnji cilj Inkubatora je ostvarivanje realnih i održivih veza između dizajnera i proizvođača, koje bi trebalo da rezultiraju proizvodima koji će svojim dizajnom i kvalitetom izrade obogatiti domaće tržište i biti konkurentni na globalnom nivou. Kroz svoje programske aktivnosti ova organizacija članovima pruža logističku i edukativnu podršku koja se odnosi na sve segmente dizajna, od ideje do realizacije. Dakle, na razvoj ideje i proizvoda, zaštitu autorskih prava, pozicioniranje na tržištu, PR strategiju. Dizajn inkubator namenjen je mladim dizajnerima koji su na početku svoje profesionalne karijere ali i studentima iz raznih oblasti dizajna.

Beton Hala

U Karađorđevoj ulici, od brojeva 2 do 4 nalazi se Beton Hala, nekadašnje prazno i zapušteno skladište koje od 2006. godine ima novi izgled i namenu zahvaljujući inicijativi i akciji arhitekte Aleksandra Rodića. Rodić je imao viziju i ideju da preuredi prostor Beton hale i osmisli nove sadržaje, a za svoj rad dobio je Gran pri na Bijenalu arhitekture u Beogradu 2006. godine. Njegova galerija Italian design danas se ne nalazi u Beton Hali već na drugom mestu u gradu, veliki deo prostora hale još uvek je prazan i neuređen, i pitanje je šta će se s njom događati u budućnosti. Ali, ideja je živa i Beograd je definitivno dobio nov prostor na obali reke, nedaleko od Brankovog mosta, autentičan, osmišljen i i prepoznatljiv. Tu su klubovi i restorani – Magacin,Kantina de Frida, Komunale, Iguana, odnedavno i Toro Latin Gastro bar koji nudi različite ukuse moderne latinoameričke kuhinje.

Nedaleko od Beton hale, u Travničkoj 3 nalazi se Magacin Depo, ogoljeni, betonski prostor koji je pretvoren u noćni klub u kojem se održavaju žurke i raznoliki DJ nastupi.

Magacin u Kraljevića Marka

Magacin u ulici Kraljevića Marka 2-4 je multimedijalni kulturni prostor koji podržava nezavisnu kulturnu scenu grada. Magacin je nekadašnje skladište izdavačke kuće Nolit, a prostor je odlukom gradskih vlasti, 2007. godine, dodeljen beogradskom Domu omladine. Magacin je, od tada, mesto u kojem se organizuju izložbe, projekcije filmova, različiti performansi… Neke od umetničkih grupa koje su se ovde predstavljale su: Stanica – servis za savremeni ples, Nezavisna kulturna asocijacija, Centar za teoriju i praksu izvođačkih umetnosti, Pro Art Org…

mikser_festivali.jpg Predstavljen projekat Savamala Creative District Apple Campus 2 Provirite u futuristički kampus kompanije Apple Twin Chair Studentski radovi na Sajmu nameštaja Nomadic chair Nomadska stolica · · · · · ·