MNG8894GLGL-768x384
PULS GRADA · destinacija

Biogradska gora je 1952. godine proglašena nacionalnim parkom, ali je uživala posebnu zakonsku zaštitu još od 1878. i vremena knjaza Nikole I, i u to vreme bila poznata kao „knjažev zabran“. Prostire se na 5650 ha, na severozapadnim obroncima planine Bjelasice. U sastavu ovog parka nalazi se nekoliko jezera: Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije, Pešića jezero, Veliki ursulovačko jezero, Malo ursulovačko jezero, Veliko Šiško i Malo Šiško jezero, sva ledničkog porekla.

Poseban dragulj ovog nacionalnog parka je i jedna od tri najstarije prašume u Evropi. U njoj vlada pravilo po kome je strogo zabrnjena seča šume ali i da se sadi novo drveće ili da se uklanjaju obrušena stabla. Sve je u ovoj šumi prepušteno prirodi i njenim zakonima reprodukcije. Pojedina stabla su visoka i do 60 metara, a ima ih starih i preko 400 i 500 godina. Iznad parka izdižu se veoma visoki planinski vrhovi, privlačni planinarima, a najveći su Crna Glava (2139), Zekova glava (2117) i Troglava (2072). Park se odlikuje velikim bogatstvom flore i faune. Od životinja mogu se sresti jeleni, srne, kuna zlatica, jastreb kokošar. tetreb, šumska sova, suri orao, divlja patka i mnoge druge. Gotovo sve životinje sa ovog područja su zakonom zaštićene, osim nekih vrsta gavrana. U parku je dosad pronađeno i ispitano 26 biljnih zajednica, sa preko 2000 vrsta i podvrsta. Ovde se nalazi 20% endemičnog bilja na prostoru celog balkanskog poluostrva. Pored toga do sada je evidentirano i oko 80 raznih vrsta leptirova.

Turisti najčešće posećuju Biogradsko jezero, koje se nalazi na 1094 metara nadmorske visine, i do njega od Mojkovca (5km) i Kolašina (15 km), vodi magistralni put, sa kojeg se skreće kod mesta Kraljeva kola, ide 10 minuta uskim asfaltnim putem, još nekoliko kilometara. Na jezeru se nalazi restoran i informativni centar, gde turisti mogu odgledati film o nacionalnom parku i njegovim sadržajima. Oko jezera postoji uređena pešačka staza, duga 3,3 km na kojoj su postavljene klupe za odmor i uživanje u okolini. Oni malo energičniji mogu ući u čamce i malo veslati. Šetnja ovom stazom uvek posetiocu pruža nezaboravan doživljaj. Osim toga što je vazduh posebno čist i uvek svež u senkama prastarih stabala, šetnja pruža i mogućnost da ugledate neku divlju žaivotinju, na koje je lov u ovom parku strogo zabranjen. U zimskom periodu jezero je često prekriveno ledom i snegom, po kome šetaju jeleni i košute. Samo jezero i njegovi potoci i rečice bogati su ribom, a posebno pastrmkom. Turisti na jezeru mogu upražnjavati različite sadržaje kao što su osmatranje ptica, izučavanje biljaka i životinja, planinarenje, šetnja, vožnja čamcem, a neposredno uz jezero nalazi se i restoran u kome se uvek možete odmoriti, okrepiti se i osvežiti.

Antička Duklja Antička Duklja: Veliko blago balkanske prošlosti Crnogorsko primorje Od jutra do mraka na crnogorskom primorju Kanjon Tare (shutterstock) Kanjon Tare: Putovanje u netaknutu prirodu filiptravel Preporučujemo: Mini-odmor za dušu i telo · · · ·