Car Edip ( foografija: Joan Albert)
U VAZDUHU · kolumna

Kaže ortak putovao vozom i u kupeu Ciganče od pe’- šes’ godina s kevom. Klinac u jednom trenutku ustane, opkorači kevu, ova izvadi sisu, podoji ga, ovaj obriše usta, izađe ispred kupea i zapali pljugu. Ovaj se kleo, ali je većina bila za to da je slagao…

Meni to, međutim, uopšte nije bilo važno – u kupeu, ili u njegovoj glavi – sasvim svejedno, s obzirom na to da je ispričano baš u vreme kada je moj ultimativni obračun sa edipalnim koje je poput pesticida sprečavalo moj emancipacioni razvoj pod izgovorom zakasnelog dozrevanja bio u zenitu svoje razboritosti.

Pomislio sam koliko bi, poput Nema te k’o,.., šta je znam.., snega u avgustu, bilo tačno ustaliti frazu Nema te k’o Edipovog kompleska među Ciganima. Ti se mišići, k’o ptice il’ mačke, iako ih majmuni nazivaju psima, ne vezuju ni za šta, naročito ne za majku i naročito ne patološki. Šibaju sami, bez pelena i širenja zenica, bez maturskih haljina i brucošijada, iz puberteta ravno u klimakterijum, sa sise na pljugu.

U nas su običaji malo drugačiji. Mi iz majke u devojku, što bi rek’o bata Dane, tužno hodočašće drogiranog Petra Pana, iz uterusa u uterus, iz majčinog u devojčin, od igle do lokomotive. Pa, kad smo kod voza, tek onda na pljugu. Pa nije, poskakaće majke, to je zbog teške ekonomske situacije, pa sinovi moraju da žive sa nama dok mi ne umremo, pa se onda i propiju jer im je teško i jer nemaju šta da jedu. I nema posla. A sinovi nešto žvaću, klimaju glavom i rukavom sa brade brišu ostatke roditeljske džigerice.
I svi preko sto kila.
Ili ispod sedamdeset. Zbog lokomotive.
Posakati nas Edip, car među kompleksima, povadi nam oči, pomislivši da ih, jer je duboko u nama, vadi sebi samom. Drugačije ih Edip ne bi ni vadio, k’o što ih ni mi, ovakvi kakvi smo, nikada sebi ne bismo izvadili. A Edin, Ciganin iz kraja, se smeje i kaže: Pa i ne bi’, brate.
‘De si Edine, nema te k’o Edipovog kompleksa među Ciganima!

Internet provokacije Žena na ivici nervnog sloma: Internet fah-idioti Radioaktivni bicikl Utorkom na dva točka: Devojka sa šeširom i radioaktivni bicikl Pouke iz prošlosti Pouke iz prošlosti: Dok nas grob ne rastavi Obratite pažnju Prozor u dvorište: Obratite pažnju · · ·