eBay
Nekategorizovano

Od kako je eBay osnovan 1995. godine, više od tri milijarde najrazličitijih predmeta prodato je preko ovog online servisa za aukciju, a neki od njih zaista su daleko neobičniji od ostalih.

1. Rukom pisano pismo Alberta Ajnštajna

Početna cena: $3 miliona
Prodato za: $3,000,100

Čuveni fizičar je 1954. godine Eriku Gutkindu poslao ovo pismo u kom brani svoje poglede na religiju, nauku i ljudsku prirodu, a šest decenija kasnije ono je postalo medijska senzacija kada je dospelo u prodaju.

2. Originalni Hollywood znak

Početna cena: $300,000
Prodato za: $450,400

Dan Bliss, prvobitni vlasnik ovog znaka napravljenog davne 1923. godine, dao je na prodaju džinovska slova koja su nadgledala Los Anđeles, a koja su novim zamenjena tokom osamdesetih.

3. Komadić planete Mars

Početna cena: $450,000
Prodato za: $450,000

Parče crvene planete koje je čudnim svemirskim putevima uspelo da dođe do Zemlje jedno je od 132 za koje je poznato da je došlo baš sa Marsa, a prodato je 2003. godine.

4. Nova vrsta morskog ježa

Početna cena: $9.50
Prodato za: $138.00

Šaroliko morsko stvorenje, Coelopleurus exquisitus, može se – umesto u morskim dubinama – naći i na internetu. Simon Coppard iz londonskog Natural History muzeja tvrdi kako prodati primerak dolazi od vrste koja nije od ranije poznata nauci.

5. Toskansko selo Pratariccia

Početna cena: $5 miliona
Prodato za: $3.1 milion

Nedaleko od Firence, ovo selo sastoji se od 25 kuća, a vlasnici su preko agenata za nekretnine pokušali da prodaju svoje imanje mnogo puta. Iako su u tome naposletku uspeli preko eBay-a, bilo je to za dva miliona dolara manje nego što su očekivali.

6. Grad Bridgeville u Kaliforniji

Početna cena: $750,000.00
Status: Dva puta prodat

Anonimni biznismen kupio je ceo celcati za grad za nešto manje od dva miliona 2002. godine, ali kada je došao na lice mesta, odustao je od svoje ponude videvši da je u pitanju rupa. Bridgeville je te godine ipak pronašao drugog kupca, koji je njegov vlasnik postao za pola miliona dolara manje.

7. Smisao života

Početna cena: $0.01
Prodato za: $3.26

U opisu ovog metafizičkog predmeta na prodaju stajalo je: „Pronašao sam smisao postojanja i srećan sam da ovu informaciju podelim sa onim ko bude ponudio najviše novca.“ Međutim, i prodavac i kupac ostali su anonimni i nikom nakon transakcije nisu otkrili tajnu života vrednu tri dolara.

· · · · ·