(foto izvor: www.zoowithoutanimals.com i www.twitter.com)
KULTURA · art

Dok svi maštamo da se konačno uputimo ka otvorenom bazenu, vremenske prilike nam, nažalost, govore da se to neće skoro desiti. No, nemojte očajavati! Pogledajte umesto toga ovih sedam prelepih bazena koje su osmislili svetski umetnici, pa zamislite kako se kupate u jednom od njihovih umetničkih dela.

Piše: Isidora Spasić

Džejms Turel / Baker Pool / 2002-2008.

Tokom svoje pedesetogodišnje karijere, Turel je postao poznat po manipulisanju percepcijom, preko intervencija u prostoru i preko svojih neverovatnih svetlosnih instalacija. Stoga je bilo sasvim očekivano da upravo on dizajnira Baker Pool bazen. Tokom proslave otvaranja, jedna malo pogubljena gošća ušla je u bazen, pa je Turel morao lično da je izvlači odatle. Oivičen LED svetlom, Baker Pool se nalazi u podrumu jednog ambara u Grinviču (Amerika).

Dejvid Hokni / Roosevelt Hotel / 1988.

Prepoznatljiv po svom veselom koloritu na prozračnim slikama losanđeleskih bazena, Hokni je ponekad svoje platno menjao za pravi pravcati bazen. Najbolji primer se nalazi u hotelu Roosevelt, gde je jednog jutra umetnik dno bazena oslikao paternom koji liči na male polumesece. Vlasti su kasnije htele da vrate bazen u prvobitno stanje, ali kada su čuli da bi ovaj Hoknijev rad koštao 1.000.000 dolara, brzo su se predomislili.

Majk Buše / Flat Desert Diet Cola Pool / 2010.

U slučaju Bušeovog bazena računalo se ono što se nalazilo u njemu, a ne kako je izgledao. Naime, umetnik je čitav jedan bazen u Kaliforniji napunio sa Cola Lite, njegovom ličnom varijantom gaziranog pića bez zaslađivača. Zatim je pozvao ljude iz umetničkog sveta da se kupaju, i u isto vreme pijuckaju sadržaj bazena.

Jorg Maki / Piscina / 2009.

Argentinski umetnik je osmislio jednu sjajnu optičku varku, koja se menja u zavisnosti odakle posmatrate bazen. Sa jedne strane bazena nalazi se niz sačinjen od slova alfabeta. Na prvi pogled deluje kao da su slova u jednoj liniji, sve dok ne uvidite da su u pitanju stepenice koje vode u bazen. Ovo umetničko delo sastavni je deo brazilskog Inhotim muzeja.

Samara Skot / Developer / 2016.

Skotova je transformisala deo londonskog Battersea parka. Zapravo, ona je potpuno promenila izgled dve fontane-bazena koji se nalaze u njegovom sklopu. Dno je oslikala različitim intenzivnim bojama i ukrasila posebnim tekstilnim materijalima, na taj način dobivši originalnu instalaciju. Ovaj umetnički rad Skotove savršeno se uklapa sa okolnim zelenilom i izgledom parka.

Ketrin Bernhard / Nautilus Hotel / 2015.

Hotel SIXTY u Majamiju bogatiji je za jedno umetničko delo koje se nalazi u bazenu. Pre par godina umetnica Ketrin Bernhard je zahvaljujući svom podvodnom muralu omogućila posetiocima da se brčkaju u društvu ajkula, banana i čarapa. Tipična ikonografija ove umetnice, koja se ogleda u duhovitim tropskim motivima jarkih boja, savršeno se uklopila u bazen.

Bertold Lubetkin / Penguin Pool / 1934.

Ruski arhitekta osmislio je ovaj specifičan bazen isključivo za ptice, zbog čega se i nalazi u londonskom zoološkom vrtu. Struktura predstavlja pravi primer moderne arhitekture, a Lubetkin je dobio internacionalnu nagradu za dizajn. Ispostavilo se da su jadni pingvini dobili artritis krećući se po bazenu i njegovim izvijenim delovima, zbog čega su kasnije bili prebačeni na drugo mesto.

37639370920_cdcf19a4e0_k Zapanjujuće skulpture koje vizuelnu umetnost podižu na novi nivo BeFunky-collage „Al ima ljubavi moje” do 9. juna u Gradskom muzeju Vršac tonka 3 Na Kalemegdanu počeo prvi Ilustrofest dodelom nagrada najboljim ilustratorima MSU Izložba „Ženske priče“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti · · · · · ·