chefchaouen-2302230_1280
PULS GRADA · destinacija

Poseta Maroku je nešto što se dugo planira, a još duže pamti po povratku. Jedno od mesta koje se možda ne nalazi na listi vaših prioriteta, ali ga svakako vredi posetiti, jeste neobični Plavi grad Šefšauen.

Bez obzira na to da li vam je plava omiljena boja ili ne, Plavi grad će vas zasigurno očarati i naterati vas da ga preporučite svakome za posetu. U nastavku su samo neki od razloga zbog čega se vredi uputiti ka Šefšauenu.

Sveprisutno plavetnilo

Plavi zidovi su definitivno zaštitni znak ovog grada i njima mami sve posetioce. Dve teorije govore o tome zašto su zidovi u različitim nijansama plave boje. Po jednoj, ovo je iz striktno praktičnog razloga – da zavara komarce sličnošću sa vodenom površinom. A po drugoj, za to su odgovorni Jevreji, koji su grad oslikali bojom koja kod njih simbolizuje raj kada su izbegli iz Evrope.

Grad možete obići pešaka

Za razliku od Kazablanke ili Marakeša, Šefšauen je manji grad koji se ceo može obići pešaka. To će vam omogućiti nešto intimniji doživljaj i pružiti prilike za mnoge lepe fotografije.

Mirne pijace

Kao i drugi gradovi u Maroku, Šefšauen ima svoje tržnice na kojima se mogu pazariti zanimljivi lokalni proizvodi. Međutim, ovde nećete naići na huku i buku uobičajenu za Marakeš i Fez, već na mirniju atmosferu u kojoj ćete opušteno moći da razgledate razne tezge i prodavnice.

Prelepi planinski pejzaž

Kako se oko grada nalazi prelepi i upečatljivi planinski venac, pozadinski pejzaž pruža prizor koji vredi videti. Za dobar pogled nije neophodno izlaziti iz grada, već je dovoljno samo popeti se na jedan od krovova ili sesti u neki od kafića i uživati u zalasku sunca.

Neverovatna hrana

Ono po čemu je ovaj grad još popularan je domaći kozji sir, koji se može kupiti na skoro svim pijacama ili probati u kafićima. To svakako nije sve što lokalna gastronomija ima da ponudi, već vredi dobro je istražiti. Preporučuje se isprobavanje tradicionalnih slatkiša, kao i pravi domaći čaj od nane.

SmarjeskeToplice-01 Slovenija: Princeza banjskog odmora Svakodnevica u Mumbaju 5 dana u Mumbaju: Iskustvo koje menja život Muraka 1 Maldivi: Luksuzna vila pod vodom shutterstock_135650291 Prolećna putovanja: 6 bajkovitih evropskih gradova koje vredi posetiti · · ·