Šefšaunen
PULS GRADA · destinacija

Na severu Maroka, nekih stotinu kilometara od Gibraltarskog moreuza, nalazi se grad Šefšauen, jedna od omiljenih turističkih destinacija u Africi. Osnovan je 1471. godine kao malo vojno utvrđenje, čiji se ostaci mogu videti i danas. Grad je bio pod upravom Španije od 1920. do 1956. godine, kada je Maroko stekao nezavisnost. „Ništa posebno“, moglo bi se reći, sve dok se ne pogledaju fotografije ovog magičnog naselja, u kom živi oko 42 000 stanovnika.

Gotovo sve zgrade Šefšauena okrečene su u plavo, što gradu daje nestvarnu, snoliku atmosferu. Postoji više hipoteza o početku ove neobične prakse. Prema jednoj, stanovnici Šefšauena premazivali su grad plavom bojom zbog uverenja da će tako držati komarce podalje od svojih domaćinstava. Druga priča umirujuće nijanse povezuje s Jevrejima, koji su, bežeći od Hitlerovih ideja, pronašli utočište u Šefšauenu tridesetih godina prošlog veka. U tom slučaju, plava je, kao boja neba i raja, podsećala izbeglice na njihovo božanstvo. Trećim i najjednostavnijim objašnjenjem tvrdi se da je grad okrečen u plavo da bi podsećao na Sredozemno more.

Kakav god da je bio početak jednoličnog bojadisanja, Šefšauen je danas turistički šareniji više nego ikad. Oko 200 ugostiteljskih objekata najviše posla ima tokom leta i otvara vrata za turiste koji su mahom iz Evrope. Oni uživaju na ulicama grada, gde mogu posetiti hamam i kupiti razne zanatske proizvode. Posebno su popularni predmeti od vune, kozji sir i hašiš, koji je zvanično ilegalan, ali i lako dostupan – okolina grada glavni je uzgajivač kanabisa u regionu.

Lepoti, neobičnosti i privlačnosti Šefšauena dodatno doprinose planinski teren, više verskih objekata, blizina Kef Togobeit pećine, jedne od najdubljih u Africi, i kaskadnih vodopada Akčur. Ništa, međutim, ne može da se poredi s njegovim prelepim plavim ulicama, u koje vas vodimo pomoću foto-galerije.

U gradu se mogu kupiti kožni predmeti, začini, ulje, različito posuđe... (foto rif-film.com)Otvori galeriju
Manastir Rustovo Manastir Rustovo u Paštrovićima Nepal Nepal: Putovanje koje će vam promeniti život Biciklistička staza u Golupcu (foto Ljubisav Panić) Eurovelo 6: Biciklistička avantura Čelobrdo Budvanska sela su sada IN – Čelobrdo ·