interpol-anywhere-846_cover
U VAZDUHU · intervju

Jedan od najzanimljivijih bendova na alternativnoj rok sceni, njujorški trio Interpol održaće koncert u Beogradu 13. avgusta na Kalemegdanu u okviru turneje na kojoj slave 15 godina od izlaska debi albuma „Turn on the Bright Lights“. Tim povodom razgovarali smo sa Semom Fogarinom, bubnjarom u ovoj grupi.

Turneje kojima se obeležavaju važni jubileji u rok istoriji, kao što je objavljivanje albuma značajnih za dalju karijeru nekog izvođača, sve su češća pojava. Koncerti na kojima se izvode ti albumi u celosti za neke su mogućnost da se podsete prvog susreta s omiljenim bendom, a za one mlađe jedinstvena prilika da postanu deo legende, čijem nastanku nisu lično prisustvovali.

Njujork je godinu dana nakon terorističkog napada ponovo postao muzički centar sveta, a konkurencija koja je vladala između dva vodeća „lokalna“ benda – The Strokes i Interpol, podsećala je na najslavnije rock’n’roll obračune, a možda su u pitanju dva poslednja primera grupa oko kojih su se otimale manekenke. Na mnogim listama koje su sumirale prvu dekadu 21. veka debi album grupe Interpol zauzimao je visoko mesto. Postpank gitare i pulsirajući bas, pomalo enigmatični stihovi i jednolični, a ipak nežni vokal savršeno opisuju trenutak pre revolucije virtuelne komunikacije i novih globalnih sukoba, u kome još nije bilo najjasnije u kom smeru se svet kreće. Nakon pet objavljenih albuma, promene postave i mnogo odsviranih koncerata, Interpol se vraća svom prvencu na aktuelnoj turneji. 

Vaš debi album Turn on the Bright Lights ponovo je objavljen 2012. Zašto ste čekali pet godina da napravite turneju na kojoj izvodite ovaj album u celosti?

Pa nema nekog posebnog razloga… Sada nam se učinilo da je pravo vreme za to.

Mnogi Interpol smatraju jednim od tipično njujorških bendova, a jedna pesma na prvom albumu nazvana je po ovom gradu. Kako se vaš odnos prema Njujorku promenio u poslednjih 15 godina?

Njujork postoji sam za sebe, taj grad nikome ne deluje isto. Interpol je imao svoj trenutak s Njujorkom, ali sada ovaj grad pripada mlađoj generaciji. Ne radi se o tome da mi više ne volimo Njujork, jer ga baš volimo. Prosto, data nam je mogućnost da predstavimo Interpol celom svetu… I kad se to desilo, vi ili prihvatite tu šansu ili odustanete od benda.

Koja ti je omiljena pesma s albuma Turn on the Bright Lights? Da li je moguće izabrati jednu pesmu od svih koje ste napisali?

Ako čovek krene da bira favorite među sopstvenim pesmama, onda rizikuje da mu bude dosadno kad se te pesme ne izvode uživo.

Bend se smatra perjanicom novog postpank pokreta, ali deluje da se vama ta „nalepnica“ nije dopala. Šta bi moglo da iznenadi fanove grupe Interpol kad je u pitanju muzički ukus članova benda? Da li verujete da postoji koncept „grešnog zadovoljstva“ kad su muzika ili umetnost uopšte u pitanju? 

Tu etiketu je osmislila muzička štampa, iako smo mi samo želeli da prikažemo na koji način shvatamo rock’n’roll. Mislim da danas retko koga iznenađuje da je Pol Benks (Paul Banks, pevač benda) veliki fan hip-hopa. A što se tiče „grešnih zadovoljstava“, to je problem ljudi koji pokušavaju iz petnih žila da budu kul. Muzika je nešto što vam se sviđa ili ne.

U prethodnih 20 godina, tehnologija je u potpunosti promenila svet, između ostalog i način na koji uživamo u muzici. Da je novonastala situacija bila korisna ili štetna za vašu karijeru?

Mi nikada nismo uspeli da zaradimo puno novca od prodaje albuma, tako da smo morali da idemo na turneje – na taj način uspevamo da zaradimo za život.

Od svog nastanka bend je gotovo konstantno na turneji. Da li postoji neko mesto na kome volite na nastupate?

Gde god nas pozovu, mi smo srećni da sviramo!

Do sada Interpol nije nastupao u regionu bivše Jugoslavije – da li imate očekivanja od koncerta u Beogradu?

U ovom svetu što više čovek očekuje neke stvari, veće su šanse da će biti razočaran. Mi se radujemo da nastupamo na mestima na kojima to nismo radili do sada.

Pevač grupe Pol Benks ima iza sebe nekoliko solo projekata (solo albumi, mikstejpovi i saradnja s reperom RZA iz grupe Wu Tang Clan), a i drugi članovi benda imaju svoja interesovanja – kako sve ove aktivnosti utiču na funkcionisanje benda?

Često je naš raspored baš zbrkan, ali nekako uspevamo da radimo zajedno.

Vaš prethodni album El Pintor objavljen je 2014. Da li radite na novom materijalu?

Da, trenutno radimo na novim pesmama, koje će, nadam se, biti objavljene sledeće godine.

foto Ana Danilović (2)_cover Marko Šelić Marčelo: Seciranje vremena u kom živimo Rej Robertson: Spinoza ili Simpsonovi Rej Robertson: Spinoza ili Simpsonovi? Miloš Čolić Sa Milošem Čolićem pred premijeru njegovog diplomskog filma unnamed_cover Kroz oko Bojana Maksimovića · ·