Dinastija
KULTURA · film/TV

Kako je upravo ovih dana krenulo emitovanje aktuelnog prepravka „Dinastije“, hajde da se mirnih glava podsetimo barem nekih od ključnih tačaka ove serije, koja se, gle čuda, tokom ovih decenija posta izrodila u punokrvni fenomen. Ali pre toga upozorenje – u novoj Dinastiji nova Kristl je mlađana, seksi Latina, a Semi-Džo… Semi-Džo je sada muško!!!

1. Kao prvo, poput svih uspešnih primera vesternizacije i amerikanizacije prostora nekadapšnjeg socijalističkog (i samoupravnog) eks-jugoslovenskog prostora, Dinastija je implicitno obećavala konzumerističku sreću s one strane duge, a takvom zovu i danas je zbilja teško odoleti.

2. Tuče Kristl i Aleksis – arhetipski sukob plavuša i crnki (pa bilo to i sasvim nerezonski oko vidno starog i nedovoljno čvrstog/pouzdanog muškarca, kakav je bio Blejk Karington) ovde je kulminirao tučama koje su eksponencijalno umnožavale kako je Dinastija odmicala u pravcu razuzdane dekadentne joj faze.

3.

4. Porodična i klanovska nadgornjavanja su na planetarnom nivou opšte mesto i zajednički sadržatelj gotovo svi meridijanima – u Srbiji, krcatoj zakrvljenim srodnicima i ostrašćenim višedecenijskim parničarima, Dinastija je ulivala uverenje da da su zapravo i u tom slatkom zabatu ekonomski relaksirane klase stvari zapravo iste. To potvrđuje i docniji ovdašnji i belosvetski uspeh dinastički raspomamljene Igre prestola.

5. Glavolomno jeste stvar dostojanstva i intelektualne zrelosti, ali trivijalno je ipak i mila majka i melem na ranuDinastija se konsekventno bavila banalnim pa još u tako šarenom pakovanju i zadivljujuće ekonomičnom ritmu.

6. Istina je istina, ali kad šljašti i stvarnost manje boli – bilo je i sličnih ponuda tih leta, ali u poređenju sa bleštavilom Dinastije insistiranje na kakvo-takvom stvarnosnom okviru suparničkog Dalasa stajalo u istom odnosu privlačnosti za što šire plebejske mase u kom, recimo, i udarni filmovi srpskog crnog talasa i hitova iz Brenine trilogije Hajde da se volimo.

7. Muzička tema Billla Contija – već duže vremena nezaboravna osnovna muzička tema maga Billa Contija, kao dušu dala za ambicioznije nastupe na svetskim nadmetanjima junaka iz sveta umetničkog klizanja, predstavljala je nepogrešiv okidač grešnog zadovoljstva u srcima i umovima stotina miliona diljem planete.

8. Jer se u Dinastiji sve, pa i sreća dugoročnijeg veka trajanja, činilo mogućim – ovo je konstanta od samog početka ove telenovele prototipskog soja, a stvari su se kasnije dodatno zaukale – gomilanjem novopridošle dece i vabračnih projekata Blejka Karingtona, promenama glumaca i glumica u hodu (sa razlikom u visini čak!), pojavom Kristline opake dvojnice, zlog konzorcijuma, urote vanzemaljaca… u onim kasnijim epizodama.

9. Fingirana polemička dimenzijaDinastija je uspešno fingirala društvenu polemičnost u sijaset manje ili više važnih rukavaca i detalja – Stivenova (kasnije zatomljena) homoseksualnost, Blejkova tamnoputa polusestra, međuklasni klinč, nesputana seksualna energija i hronolopški obdarenih junaka…

10. Semi-Džo – i zaista, kako ne voleti seriju na čijoj se jednoj od špica značajna junakinja spušta niz grandiozni gelender?

Stoga što je Dinastija bila i ostala podatna refrencama – generacije koje su stasavale osamdesetih širom SFRJ, kanda se, još sećaju onog  hitrog i tiihog prelaska sa sukoba Otpisanih i nemačkih okupatora, sa Indijanaca i kauboj… na igre sa temom Dinastije (sa sve sa jasnom stigmom za tadašnje a ovdašnje Stivene!), a Dinastiju su opevali i uvek maestralni Rokeri s Moravu. Malo li je?

… a tu je bilo i obilje mahom ničim izazvanih naramenica, kao i srpska princezica, Catherine Oxenberg!

BRcoverkisa 5 nezaboravnih filmskih scena na kiši Room 104 i The Guest Book Serije koje se dešavaju u hotelima: The Guest Book & Room 104 DSC_0047 „Ana Karenjnina, sećanja Vronskog“ od sutra u bioskopima Comedy Fest Drugi Comedy Fest od 18. do 22. oktobra ·