Silovanje
KULTURA · fotografija

Fotografkinja iz Australije stvorila je seriju radova pod nazivom „Still Not Asking For It“ koja konačno progovara istinu o tome kakav stav o silovanju ima današnja kultura. Rory Banwell ustaje protiv zlostavljanja a inicijalna tačka nakon koje je bila potaknuta na ovaj projekat je bila kad je saznala da 8 od 10 žrtava silovanja u Australiji ne prijavljuje zločin.

Njene crno-bele slike prikazuju muškarce i žene, koji stoje goli noseći samo jednostavno, crno donje rublje, a ženama su bradavice pokrivene crnom trakom dok na koži stoje natpisi poput: „Sama ću izabrati ono što je seksualno“,  „Brak nije pristanak“ i „Alkohol nije izgovor“.

Banwell kaže da je bila inspisana za stvaranje foto-serije nakon što je saznala da će dobiti ćerku. „Neko je zapravo rekao da je vreme da kupimo pištolj“, kaže ona i dodaje „Mi smo bili toliko razočarani od prve reakcije ljudi koje su jasno sugerisale da ćemo morati zaštititi dete, samo zbog njenog pola.“

Inspiraciju za fotografije je dobila od fotografije žene na Chicago Slutwalk naslovnici iz 2012. godine, koja je bila u toplesu sa rečima: „Još uvek ne tražim to“ zapisano crnim markerom preko trbuha.

Fotografkinja se nada da će preneti poruku da nije žena kriva kad je silovana ili zlostavljana. Kaže da ne želi da njeno dete odrasta u svetu koji prihvata nasilje zdravo za gotovo.

Projekat je izazvao veliku pažnju i svetu, i tako i treba da bude. Silovane i zlostavljane žene se u današnjoj kulturi doživljavaju kao „izazivačice“ i kao nešto što su same tražile svojim ponašanjem. Niko ne krivi zlostavljača već svi krive žrtvu.

fotografija Priroda je najveći umetnik albinizam Fotografije koje skidaju stigmu sa albinizma majke Fotografije majki i dece iz celog sveta Telo Žensko telo „obučeno“ samo u senku ·