Naslovna fotografija - Game of Thrones Live Concert Experience (foto observer.com)
KULTURA · muzika

Poslednja sezona serije „Game of Thrones“ razočarala je mnoge i do sada je o tome napisano na hiljade tekstova i desetak puta više internet pošalica. Sve znamo. Holivudski plameni jezici progutali su dramu, posle čega je kliše postao pobednik finala. Opravdano zapomaganje tu više ništa ne može da promeni. Pametnije je pozabaviti se pohvalama, tamo gde se može.

Piše: Ljubisav Panić

Kompozitor Ramin Đavadi jedan je od retkih stvaralaca koji je ostao dosledan – pomerao je lestvicu nabolje do samog kraja serije. Bilo je jasno da se od njega može očekivati mnogo i pre nego što se 2011, u uvodnoj špici, zavrtela sada kultna numera Game of Thrones. Đavadi je rođen u Nemačkoj, ali je talenat brusio na čuvenom Berkliju. Među prvima ga je primetio kompozitor Hans Zimer (Gladiator, Interstellar) i zaposlio u svojoj muzičkoj kompaniji Remote Control Productions. Karijera mladog umetnika od tada je tekla poput mnogih drugih u Holivudu.

Đavadi je prvo asistirao i komponovao delove soundtrack-a za velike filmove, koje je prekaljeni Zimer držao u svojim rukama. Paralelno, krčio je put i kao nezavisni kompozitor. Osmislio je dodatnu muziku za ostvarenja kao što su Equillibrium, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Batman Begins i The Island, dok se u njegove samostalne projekte ubrajaju filmovi Iron Man, Clash of the Titans, Pacific Rim, Warcraft i drugi. Kada se potpuno osamostalio 2005, televizija je postala njegova sigurna luka, uprkos važnim filmskim projektima na kojima još uvek radi. Posle nekoliko nominacija za nagradu Emi, zasluženu za serije Prison Break, Flashforward i Westworld, Đavadi je prošle godine konačno osvojio priznanje za Game of Thrones. Gledaoci sada još lakše mogu da postanu slušaoci – iako je serija završena, kompozitor nije spreman da napusti svet leda i vatre.

Pre dve godine, pod sloganom Music is coming, Đavadi je održao prvi koncertni nastup u okviru turneje Game of Thrones Live Concert Experience. Dirigovao je orkestrom i horom na velikoj glavnoj sceni, u prostoru koji je bio povezan sa više drugih bina. Dodatni hor, solisti i različiti efekti, poput pirotehničkih, upotpunjavali su spektakl. Svaki deo pozornice nosio je naziv jedne od lokacija Vesterosa, dok su se iznad, na velikim ekranima, projektovali ključni inserti iz serije. (Tako se predstavlja soundtrack!)

Koncert je posle Sjedinjenih Država izvođen širom sveta. Pre nego što je prošle godine turneja privedena kraju, Đavadi se našoj zemlji najviše približio kada je gostovao u Budimpešti. Nažalost, po okončanju projekta, Srbije nije bilo na spisku više od 70 posećenih lokacija. Trebalo bi, međutim, sačekati još koju godinu pre nego što Đavadiju prkosno poželimo dugu noć. Razapnite barjak i stražarite na granici – možda muzika ipak dolazi jer se Game of Thrones koncerti vraćaju u igru od septembra. Zasad su najavljena samo izvođenja u SAD, ali, ako se bude pratio prethodni šablon, možemo očekivati i povratak na evropski kontinet.

Đavadijeva fešta je u pojedinim arenama inkasirala više od milion dolara, tako da bi bilo lepo uveriti se u pozitivne kritike i čuti uživo kompozicije kao što su The Rains of Castamere, Light of the Seven, The Long Night, The Night King i The Winds of Winter. Možda bi se tada zaboravilo na sapunici sličnu poslednju sezonu, po kojoj još uvek pamtimo nekada omiljenu seriju.

cover Outhide: Magija u šumi pored Zaječara page-cover Legendarni bendovi nekad i sad jayz99probs Džej-Zi je postao prvi milijarder među reperima promo 2019 Je l’ znaš za Crushhh? · · ·