coversesiri
PULS GRADA · moda

Ako Britanci nešto smatraju važnim delom svoje “lifestyle” tradicije, onda je to svakako ispijanje čaja i nošenje šešira. Iako druge države slave “dan šešira”, pa je Amerika na primer prepoznatljiva po kačketu za bejzbol, a Francuska naravno po beretki, Britanija tu ljubav inkorporira kroz dugu istoriju i običaje. Vekovima su šeširi i kape bili statusni simbol koji je svedočio o pripadnosti klasi, polu osobe, vremenskom periodu, prilici u kojoj se nose, i ličnom stilu. Tako je ostalo sve do danas.

Zahvaljujući britanskoj monarhiji, u kojoj je nošenje raskošnih, neobičnih i ekstravagantnih šešira bila obaveza, ova tradicija je uspela tako dugo da se održi. Šeširi su i klasni simbol, pa tako sve do 1950-ih godina žena koja nije nosila šešir i rukavice smatrala se neprikladno odevenom. Nekada po slikanim portretima, a danas po fotografijama kraljevske britanske porodice, može se videti stalna zastupljenost šešira i kapa na ženskim i muškim glavama “plave krvi”.

Šeširi su postali toliko utemeljeni i popularni modni iskaz, da je početkom ovog veka u Velikoj Britaniji počela opšta pomama, pa čak i neka vrsta takmičenja oko toga ko će imati što originalniji dezen i neobičnije detalje. Može se reći da je trend evoluirao u umetnost za sebe, pa su šeširi sve više nalik skulpturama koje se nose na glavi. Setite se samo kraljevskog venčanja Vila i Kejt, aprila 2011. godine, i ludim šeširima koji su na njemu prodefilovali.

Na važnim događajima kao što su trke konja Royal Ascot, regata Henley Regatta, kriket utakmice Lords Cricket, i naravno teniski turnir Wimbledon, poznato je da se uvek pojavi barem jedan član kraljevske porodice, i nebrojano mnogo poznatih i znamenitih ličnosti britanske elite. Zbog toga postoji poseban dress code, a šeširi su apsolutno nezaobilazni asesoar.

Ali nisu samo sportski događaji ti na kojima se “šetaju” najneverovatniji ekscentrični šeširi. Venčanja, sahrane, popodnevne čajanke, razne proslave, a posebno one u baštama tokom dana, mesta su i prilike da se dame međusobno takmiče koja će imati najupadljiviji šešir.

Setite se i da je poznati mjuzikl My Fair Lady, sa Odri Hepbern u glavnoj ulozi, svojim fantastičnim kostimima, a posebno šeširima, u sceni na konjskim trkama, na jedan vrlo kreativan način upravo ismejao arogantnu i umišljenu elitu.

Kraljevska porodica je na konto svoje duge tradicije definitivno uticala i na modu van kapija Bakingemske palate. Ako ste mislili da su šeširi staromodni, ili predviđeni za dame starije generacije, vreme polako pokazuje da ozbiljno grešite, jer se trend zapravo sve više širi. Nošenje šešira bez sumnje je in, pitanje je samo koliko ste vi hrabri da ponesete neke od neverovatnih i začudnih kreacija koje Britanci željni moći i prestiža ponosno stavljaju na svoje glave.

Šešir kao statusni simbol i umetnost koja se nosi na glaviOtvori galeriju
coverthestore The Spot: Novi premijum multibrend store u Srbiji HMStudio finale Predstavljena „vidi sada, kupi sada“ H&M Studio kolekcija dig Dolce & Gabbana: Malo drugačiji manekeni Milanska Nedelja mode Moda sa ulica Milana · · · · · · ·