036_Skygarden_Seoul_©Ossip_cover
U VAZDUHU · svet

Neiskorišćene građevine mogu ponovo da zažive na neočekivan način. Upravo tako nešto se dogodilo u Seulu gde je napušteni auto-put transformisan u inovativno šetalište koje je postalo omiljeno među građanima južnokorejske prestonice, ali i turistima.

Šetalište nosi naziv Skajgarden i prostire se na nadvožnjaku dugom 983 metara. U večernjim časovima ovaj svojevrsni park dobija plavu boju zahvaljujući neonkama koje okružuju velike žardinjere raspoređene duž šetališta. Za izgled Skajgardena odgovorna je arhitektonska firma MVRDV iz Roterdama. Oni su iskoristili staru hladnu betonsku građu i dodavanjem više od 24.000 hiljade biljaka od nje napravili mesto puno života.

Jedan od osnivača MVRDV-a i partner u firmi, Winy Maas, je izjavio: „Ideja našeg dizajna je da povežemo stanovnike grada sa prirodom, dok im istovremeno pružamo priliku uživaju u neverovatnom pogledu na staru seulsku železničku stanicu i Namdaemun kapiju“. Maas i njegove kolege su se takođe potrudili da na šetalištu budu prisutne biljke iz svih delova Južne Koreje, koje su poslagane u grupama familija po azbučnom redu.

Mada su biljke primarni fokus Skajgardena, ne treba zaboraviti ni komercijalnu komponentu celog projekta. Galerije, čajdžinice, bioskop i restorani su locirani duž šetališta i dostupni građanima specijalnim rampama, mostićima i stepenicama.

Pogledajte u našoj galeriji kao izgleda ovaj sjajan projekat iz najrazličitijih uglova. Ko zna, možda nešto slično zaživi i u našem gradu u budućnosti.

foto: Ossip van DuivenbodeOtvori galeriju
Automatski nacrt Šta to odvraća ljude od prelaženja ulice na crveno? matmata-tunisia-76_cover Podzemni domovi u Tunisu pagecover Kako se različiti narodi javljaju na telefon klek-shops-bulgaria-26_cover Neobične prodavnice u bugarskoj prestonici · ·