Shamliza: Showroom & Design Studio
PULS GRADA · dizajn

Mesecima unazad, najstariji urbani deo Beograda, Savamala, ubrzano oživljava i ponovo preuzima ulogu centra gradskih dešavanja. Početkom maja, nakon tri godine obilazaka sajmova i izložbi, uz pažljivu analizu tržišta, kako bi se otkrili mehanizmi neophodni da bi oživela domaća i regionalna dizajnerska scena, u Karađorđevoj 11 otvoren je jedinstven Showroom & Design Studio Shamliza.

Bez ikakve reklame i preterane pompe, Shamliza je za veoma kratko vreme našla put do svoje publike. Idejni tvorac celokupnog koncepta je diplomirani istoričar umetnosti, Marko Stojanović, koji je koristeći znanja i iskustva starijih generacija iz svoje porodice, kreirao dizajnerski hub okupivši brojne dizajnere, arhitekte i slikare iz zemlje i regiona. Takođe, glavnu podršku u studiju pruža mu njegov prijatelj, arhitekta Mladen Kovačević, koji je zajedno sa Markom uplovio u vode dizajniranja i redizajniranja nameštaja, iako im to ranije nije bio primarni fokus. Ispostavilo se da je simboza njihove dve profesije bila dobitna.

Zamisao je bila pokrenuti mesto pomoću kojeg će se promovisati domaći i regionalni dizajneri enterijera, nameštaja i rasvete, u inostranstvu, ali i u našoj zemlji. Ciljna grupa ovog dizajnerskog studija jesu prosvećeni ljudi koji imaju senzibilitet za ovakve stvari, a time su se vodili i prilikom formiranja ponude i cena. Studio najčešće posećuju stranci u potrazi za savršenim i autentičnim komadom nameštaja sa ovih prostora, ali ni domaća publika ne zaostaje. Zaštitni znak Shamlize jeste projektovanje i prodaja kvalitetnog nameštaja i rasvete od punog drveta i metala, koje karakterišu jednostavne linije, praktična primena, kao i male serije proizvoda i unikati.

Naziv Shamliza je, simbolično, potekao od najmanjeg i najpraktičnijeg komada nameštaja koji se već vekovima izrađuje na ovim prostorima, i zajednički je za čitav region. Jednostavnost imena preneta je i u minimalistički vizuelni identitet prostora, a zasluge za to pripale su arhitekti Davidu Bilobrku.

Jedan od pravaca koji je poslužio kao inspiracija prilikom kreiranja celokupnog koncepta bio je Bauhaus, premda su se kao uzor našla i brojna imena domaće arhitektonske scene. U Shamlizi su se okupili brojni pojedinci i firme, te među njima Wood Mood, LampeMM, Woodline Design Studio, Grupa 4, Presek Design Studio, Stecca D’Osso, ABO – Iva Ljubinković, Ivana Korać, Ivan Janković, Uroš Ubović, Andreja Pavićević i Marija Joksović, kao i slikari Dejan Babović, Mia Kešelj, Dragan Đurđević i Snežana Mijić.

Brkata šolja Najkreativnije šolje koje ste ikada videli Jao table Jao table: Podsetnik po vašoj meri Škrabac “Škrabac“ Ane Babić u UK Parobrod Movie Hipster Kit Kreativni kompleti sa prepoznatljivim predmetima iz poznatih filmova i serija · · · ·