Silvan Grenžon
U VAZDUHU · intervju

Izložba francuskog fotografa Silvena Grenžona, otvorena 6. marta u galeriji Bartselona, predstavlja neobične, originalne i prepoznatljive radove. Grenžon istražuje fotografski medij, redovno izlaže u dve fotografske galerije – u Parizu i Barseloni, oslanja se u svom radu na druge umetnosti i ističe da je svaka njegova fotografija odraz autora. Aktuelna postavka, deo programa Frankofonije, meseca u kom se promoviše francuska umetnost i kultura, može da se pogleda do 21. marta.

„Dolazim iz sveta pozorišta i cirkusa. Počeo sam time da se bavim u ranoj mladosti, radio sam kao komičar i akrobata. Sa svojom trupom sam nastupao na uličnim festivalima po mnogim zemljama, skoro 20 godina. Kad sam napunio 40 godina, pre 4 godine, odlučio sam da napustim pozorište i da se posvetim svojoj staroj strasti – fotografiji. Uvek sam to ja na fotografijama, bilo da je na fotografijama moja ćerka, ili neka komična situacija koja u sebi ima elemente teatra.

Zbog čega vas u fotografiji najviše zanimaju portreti  i korišćenje različitih  fotografskih tehnika ?

Ja volim fotografski zanat. Koristim fotoaparat sa filmom, tu ne postoji fotošop, već samo starinske tehnike. Volim da slikam portrete, i uvek pronalazim sebe u fotografijama. I uvek pokušavam da stvorim određenu distancu. Portreti su interesantni zbog ljudi.

Kako su nastale vaše poznate serije fotografija Douce Amere (Slatko gorka) i Mr. Zuper (Gospodin Zuper)?

Douce Amere je moja prva serija fotografija koju sam uradio 2011. godine, sa svojom ćerkom. U to doba sam radio neke obične portrete, i, pošto sam ih radio u mračnoj komori, morao sam da uradim testove (koji se uvek rade na očima), zatim sam ih bacio sa strane. Moja ćerka je našla te papirne testove i počela da se igra sa njima. Stavila ih je, kao masku, i ja sam to fotografisao. Tako je počeo rad na toj seriji – moja ćerka mi je dala ideju. Zatim su nastale i druge fotografije, sa raznim maskama, delovima drugih fotografija, lutkom… Bilo je potrebno godinu dama za tu seriju fotografija, stalno su se rađale nove ideje, a pošto je moja ćerka tada imala 6, 7 godina, nije bila mnogo strpljiva za poziranje, i  bilo je potreno određemo vreme da nastanu dobre fotografije.

Mr Zuper je serija fotografija koju je bilo lakše uraditi. Na slikama sam ja, a te fotografije su nadahnute teatrom. Mr. Zuper  je priča o anti superheroju. koji je visok  10 centimetara, nalazi se u kartonskoj kutiji, u scenografiji kuće. Fotografisao sam sebe u smešnom kostimu, postavljao fotografiju u naslikanu scenografiju, slikao ponovo, i bojio delove fotografije.

U galeriji Bartselona, pored fotografija iz serije Douce Amere, predstavljate i fotografije iz serije Zidiomatiks - nadahnute francuskim izrekama. Kako je izgledao rad na tim fotografijama?

Te fotografije su takođe nastale korišćenjem različitih tehnika: upotrebom kolaža, bojenjem. Ilustrovao sam francuske idiomatske izraze, njihovo bukvalno značenje.To je igra, moj lik je na fotografijama, i objašnjava izreke na komičan način. Mi u Francuskoj koristimo razne izraze, neke je bilo lako ilustrovati, neke teže. Ja imam puno ideja, i zaista ne znam odakle dolaze. Ali inspiraciju uvek nalazim u pozorištu.  Trenutno radim na  animiranom filmu Zidiomatiks, koji traje 4 minuta. To radim sa prijateljem koji se bavi animacijom, za TV, i biće vrlo zanimljivo, posebno za decu.

Šta planirate da radite u budućnosti?

Planiram uskoro da predstavim deset novih kutija sa Zidiomatiks fotografijama, za odrasle, namenjenu kolekcionarima. Postoji mnogo idiomatskih izraza u francuskom jeziku, koje  imaju pomalo seksualnu konotaciju, ali su na granici, nisu vulgarni. Sledeće nedelje u Francuskoj, u galeriji Maurice Utrillo u mestu Pierrefitte, blizu Pariza, predstaviću izložbu sa 20 fotografija, iz svih dosadašnjih serija. Moja sledeća serija fotografija biće foto-roman. To je vrsta romana koja je bila popularna osamdestih godina, ima formu stripa, ali sadrži fotografije, i kič ljubavnu priču…Želim da napravim modernu verziju tog romana.

Jovo Maksić Jovo Maksić: Ma biće bolje! Mora! braća duplas Džej i Mark Duplas: Svim srcem i zajedno u nove sitne pobede! ema fik Ema Fik: Dnevnik jedne Amerikanke Aleksandar Žikić - intervju Aleksandar Žikić: U mećavi je teško pronaći zaštićeno mesto ·