cover
PULS GRADA · moda

Za sve one dame koje se zalažu za jednakost po socijalnim, političkim, pravnim i ekonomskim pitanjima između polova evo savršenog asesoara. Ne zaboravite ipak da je važno biti duhovit, a pre svega autoironičan, ali ne zaboravite i da uvek treba sve raditi sa stilom.

Da li uopšte možemo drugačije!? Dobro, dobro, ako se i pojavi neki momak koji želi ovakve bedževe, slobodno neka se pridruži, mi ipak zagovaramo jednakost i slobodu izražavanja.

Broševi, bedževi, igle, ordenje i značke mnogo su više od samo lepog i dekorativnog detalja na odeći. Osim što mogu imati sentimentalnu i estetsku vrednost, oni takođe često iskazuju politički stav, muzičke preference, poziciju u društvu, lične afinitete i mišljenja.

Može se reći da su broševi i igle najstariji komadi nakita. Ono što je specifično jeste činjenica da su pre svega nastali iz potrebe, a ne dekoracije. Bili su osmišljeni da drže neki komad odeće spojen i na svom mestu. Osim što postoje nebrojana istorijska, estetska i dizajnerska rešenja njegovog izgleda, postoji i mnogo načina kako je njegova kopča rešena. Tako su tu obične zihernadle, sigurnosne igle sa kvačicom ili okrugli “zatvarači” koji naležu na samu iglu kako bi je zaštitili od izvlačenja.

Broševi nas uvek asociraju na nešto starinsko, skupoceno i nasleđeno. Na neku lepu uspomenu i sećanje na dragu osobu, te ih nosimo za specijalne i svečane prilike. S druge strane, bedževi su uvek bili tu kao vid pobune, revolta, izražavanja mišljena i borbe protiv ustaljenih stavova, normi i političke presije. Sigurna sam da i vi imate bedž u nekoj fioci, možda baš tamo iz Devedesetih, onaj sa značajnom parolom, ili sa natpisom i slikom omiljenog benda. Oredenje i značke su nešto sasvim drugo i veoma specifično, oni svedoče o nečijim dostignućima i položaju u društvu.

Ako vas neko i ne poznaje, putem bedža ili broša znaće vaše mišljenje i ukus. To su ti mali neverbalni simboli koji mogu komunicirati bez direktnog kontakta, nešto kao majica sa natpisom, samo diskretniji i upečatljiviji.

Čini se da se nikada ranije nije toliko govorilo o ženskim pravima, feminizmu i jednakosti među polovima. Tako i treba da bude. Zato su ovi simpatični ukrasi idealni kao duhovita opaska na opštu situaciju i tretiranje ove teme. Slatki i veseli s jedne strane, odsečni i drski s druge, idealan su modni detalj za svaku priliku.

Ali, budimo ozbiljni, ili barem pokušajmo na tren, jer pitanje ženskih prava nije smešno. Žene u nekim zemljama do ne tako davno nisu imale pravo glasa, vekovima su bile spaljivane na lomači pod optužbama da su veštice, čak se neko vreme smatralo da nemaju dušu. O zlostavljanju, eksploataciji, traffickingu da i ne započinjemo priču. To je sve, na žalost, i danas veoma aktuelno. Dovoljno je da pročitate naslove u novinama, ili još gore, osvrnete se oko sebe.

Ali, hajde, počeli smo sa vedrom temom pa da tako i završimo, jer u ovom tmurnom svetu uvek nedostaje malo vedrine, humora i naravno dobrog stila. S tim u vezi, ne dozvolite da vaš mantil, sako, košulja ili majica budu usamljeni, već zadenite na njih neki lep smisleni ukras, a bilo bi još bolje – s pravom porukom! Usput, bacite pogled u galeriju ispod za više inspiracije.

Simpatični broševi sa feminističkom porukomOtvori galeriju
Muške zablude o letu 10 najvećih stilskih promašaja leta koje muškarci prave cover Style File: Mary-Kate i Ashley Olsen Kristen Poznate glumice protiv pravila kanskog crvenog tepiha Blanca Li Blanca Li za novu Louboutinovu kolekciju