rome-291375_960_720
U VAZDUHU · flešbek

U jesen 1943. godine u Italiji, nemački vojnici su počeli da hapse pripadnike jevrejske zajednice u ovoj zemlji i šalju ih u koncentracione logore u gotovo sigurnu smrt. Istovremeno u Rimu je izbila epidemija nove misteriozne bolesti poznate kao „sindrom K“ zbog koje je više od stotinu ljudi završilo u bolnici Fatebenefrateli na ostrvu u obliku broda na reci Tibar u samom centru grada.

Malo se znalo o ovoj bolesti osim da izaziva napade kašljanja, paralizu, a u najgorem slučaju, i smrt. Verovalo se takođe i da je sindrom K zarazan. Bolnica Fatebenefrateli je još od 16. veka bila utočište pacijenata inficiranih teškim zaraznim bolestima, ali za razliku od ranijih slučajeva epidemija, jedino su doktori u ovoj ustanovi 1943. godine bili upoznati sa simptomima i načinom lečenja ove nove zaraze. Zašto je to bilo tako?

Pa, iz prostog razloga jer sindrom K uopšte nije bio bolest već obična izmišljotina jednog doktora. Njegovo ime je Đovani Boromeo, a lažnu zarazu je iskoristio kao izgovor da onemogući nacistima i fašistima da pristupe određenim delovima bolnice gde su se krili Jevreji i italijanski antifašisti. Zajedno sa još nekoliko kolega, on je još od 1938. otvorio vrata Fatebenefratelija antirežimskim snagama, ali je tek 1943. godine, kada je došlo do intenziviranja pogroma Jevreja, obelodanio postojanje sindroma K.

Boromeo je zahtevao od svojih pacijenata da jauču i kašlju svaki put kada bi nacisti došli u posetu, što je u potpunosti odvratilo vojnike od podrobnije inspekcije objekta. Veruje se da je na ovaj način spaseno više od stotinu ljudskih života.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, Boromeu je nova italijanska vlada dodelila Orden časti i Srebrnu medalju za hrabrost. On je preminuo u svojoj bolnici 1961. godine. Izraelska država ga je proglasila „pravednikom među ljudima“, a medicinska ustanova u kojoj je radio je danas poznata kao Kuća života.

BeFunky-collage (15) Vintidž slike Holivuda su prava inspiracija za proleće kieren-andrews-697601-unsplash Pronađen brod koji rešava antičku zagonetku 573985.gettyimages-2669266 10 činjenica koje možda niste znali o Albertu Ajnštajnu fernando-montes-vicaria-336029-unsplash Da li ste znali za drevne gozbe Stounhendža i njegove divlje igranke? · · ·