rogermoore
KULTURA · film/TV

Proslavavljeni glumac Sir Roger Moore, koga najviše pamtimo po ulozi Jamesa Bonda u seriji filmova o britanskom tajnom agentu ’70-ih i ’80-ih, je preminuo u 89. godini života. Njegova porodica je potvrdila ovu vest na Twitter-u, napominjuću da je već neko vreme bolovao od raka.

Sir Roger Moore je u ulozi Bonda nasledio Seana Conneryija, i u međuvremenu snimio sedam filmova o agentu 007, najviše od svih glumaca koji su imali čast da ga igraju. Njegova era u ovoj ulozi je označila i znatno opušteniju interpretaciju junaka romana Iana Fleminga, što se nije uvek sviđalo kritičarima, mada su filmovi zaradili dosta novca na blagajnama. Publika nije imala problem da iz godine u godinu uživa u sve neverovatnijim avanturama svog omiljenog junaka. Izdvajaju se tri naslova koje i dan danas cene fanovi Bonda: Live and Let Die (1973), The Spy Who Loved Me (1977) i For Your Eyes Only (1981).

Osim kao filmski Bond, Sir Roger Moore je bio poznat i po popularnim serijama iz ’60-ih: The Persuaders The Saint. Kada nije glumio, Sir Roger je veliki deo svog vremena posvetio humanitarnom radu. Koleginica Audrey Hepburn ga je upoznala sa radom UNICEF-a, a 1991. je bio izabran za ambasadora dobre volje ove humanitarne organizacije. Do sada su poznatom glumcu na Twitter-u izjavili saučešće između ostalih: Russel Crow, Mia Farrow i Boy George. Nama ostaje samo da u njegovu slavu pogledamo svoj omiljeni film Sir Rogera Moorea! Ja ću se večeras odlučiti za The Man with the Golden Gun.

Dinastija se vraća na male ekrane! Moderna verzija serije „Dinastija“ Borg/McEnroe: Prvi trejler filma o najvećem rivalstvu u istoriji tenisa Borg/McEnroe: Prvi trejler filma o velikom rivalstvu u istoriji tenisa Atomic Blonde Top 5 najočekivanijih krupnih filmskih naslova Print Drugi festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam“ ·