cover3
PULS GRADA · kulinarka

Raspoloženi ste za dekadentni slatkiš? To ume da bude teško kada ste vegetarijanac, vegan, sledite paleo način ishrane, držite dijetu ili izbegavate mlečne proizvode. Tradicionalno, teško da bilo koji recept može da prođe bez jaja, mleka i putera. Jedna od lepota sirovih slatkiša jeste upravo u tome da možete prepraviti i prilagoditi već postojeći recept. Na taj način uživate u tradicionalnom slatkišu na jedan sasvim nov i inovativan način. Evo nekoliko ideja.

Sirove kolače je izuzetno lako i brzo napraviti. Ono na šta vam najviše vremena ode jeste čekanje da neki sastojci odstoje potopljeni u vodi, kao i hlađenje pojedinačnih delova kolača u frižideru. Što znači da samo treba dobro da se organizujete, a praksom ćete ući u rutinu.

Uglavnom napravljeni od orašastih plodova i suvog voća, odličan su izvor kalcijuma i magnezijuma. Zbog prirodne slatkoće samih sastojaka nije neophodno naročito dodatno zaslađivati, ali tu su med, stevija, agavin i javorov sirup, koji u malim količinama pomažu ukusu i čuvaju vaše zdravlje. Sirovi kolači su odlični za proleće i leto jer, s obzirom da se ne peku, ne morate uključivati rernu.

Recepi u produžetku su veganski i bez glutena, što ih čini idealnim ako hoćete da odmorite i obnovite zdravlje i stas.

Čokoladne kuglice sa kikirikijem

Spoj jake crne čokolade sa slatko-gorkastom notom dopunjuje slani i kremasti puter od kikirikija, dok ekspandirani pirinač daje kolaču hrskavost. Sa iznenađujuće malim procentom šećera, a bogate vlaknima i proteinima, ove ukusne bombice su ujedno i zdrave.

Sastojci:

1/2 šolje putera od kikirikija
1/4 šolje javorovog sirupa
1 šolja ekspandiranog pirinča
1 šolja crne čokolade

Priprema:

U činiji pomešajte puter od kikirikija i javorov sirup. Dodajte ekspandirani pirinač i opet promešajte. Pokvasite šake, kako se smesa ne bi lepila za njih, i napravite kuglice. Poređajte ih na tanjir ili poslužavnik. Stavite u frižider i pustite da se ohlade dok ne očvrsnu, oko sat vremena. U šerpici zagrejte vodu. Preko nje stavite činiju i ubacite čokoladu. Pustite da se lagano istopi na pari. Izvadite kuglice iz frižidera i jednu po jednu ubacujte u činiju sa istopljenom čokoladom, dok ne budu potpuno pokrivene. Pažljivo izvadite kašičicom i stavite na papir za pečenje kojim ste prekrili tanjir (poslužavnik). Vratite čokoladne kuglice u frižider na još jedan sat, nakon čega ih možete poslužiti.

Čizkejk od borovnica i pomorandže

Evo odličnog slatkiša preko koga ćete uneti puno voća i orašastih plodova, a njegove boje će vam još više otvoriti apetit. Iskoristite prvi nalet borovnica kako biste isprobali ovaj recept koji će vas osvežiti, jer je pun vitamina C.

Sastojci:

Kora
2 šolje izmešanih sirovih oraha, lešnika i badema
1 šolja svežih urmi ili suvog grožđa
prstohvat soli

Krem sloj od pomorandže
2 šolje sirovog indijskog oraha
1/3 šolje sveže isceđenog soka od pomorandže
1/3 šolje agavinog ili javorovog sirupa
1/2 šolje kokosovog ulja
sok od jednog manjeg limuna
narendana kora veće pomorandže

Krem sloj od borovnica
2 šolje organskih borovnica
1/4 šolje smese za čizkejk od pomorandže

Priprema:

Sastojke za koru sameljite u blenderu ili drugom aparatu za seckanje dok se ne pretvori u rastresitu lepljivu masu. Rukom je formirajte u kružni oblik i odložite u frižider da se ohladi. Sve sastojke za krem od pomorandže, osim izrendane kore, dobro izmiksujte. Kada je masa glatka dodajte koru pomorandže i promešajte kašikom. Jedan deo (1/4 šolje) ostavite sa strane, a ostatak ravnomerno nanesite preko kore i opet vratite u frižider ili još bolje zamrzivač. Smesu koju ste odvojili u blenderu pomešajte sa borovnica dok se ne dobije glatka smesa u kojoj se naziru i komadići borovnice. Ravnomerno premažite preko krema od pomorandže, vratite u frižider i pustite da prenoći. Pre posluživanja ukrasite tanko isečenim kolutovima pomorandže i svežim borovnicama.

Čokoladna pita od kokosa sa svežim jagodama

Ovaj recept je zapravo kombinacija nekoliko najukusnijik delova iz drugih recepata. Lagana kora od makadamskog oraha iz jednog, bogat čokoladni fil iz drugog, i krem od kokosa iz trećeg recepta. Tu su i jagode da dupune ovu pitu u ukusu i boji.

Sastojci:

Kora
1 šolja sirovog makadamija oraha
2 šolje suvih listića kokosa
2 kašike kokosovog ulja
3 kašike javorovog sirupa

Fil
1/2 šolje javorovog sirupa
3/4 šolje kakao praha
1/3 šolje kokosovog ulja
1/4 šolje vode

Krem
meso iz dva manja kokosa
1/2 šolje kokosovog ulja
prstohvat soli
semenke iz pola štapića vanile ili kašičica vanila ekstrakta

Jagode: 10 većih, očišćenih od peteljki, opranih i presečenih na pola

Priprema:

Sastojke za koru sameljite tako da smesa postane kompaktna, ali da i dalje ima u sebi komadiće. Rukama je izvadite i pritiskajte dok od smese ne dobijete tanku kružnu površinu. Ostavite sa strane. Za čokoladni fil takođe sve sastojke sameljite, dodajući postepeno vodu. Premažite preko kore i odložite u frižider na sat vremena. Izvadite i poređajte jagode. U blenderu umutite krem od kokosa, dodajući po malo vode (ili još bolje kokosove vode). Prelijte preko jagoda i nožem ravnomerno nanesite. Ostavite da se hladi u frižideru dok se krem ne stvrdne. Iznesite, ukrasite listićima kokosa i poslužite.

Tart od limete

Idealna poslastica za sve ljubitelje citrusa, a pogotovu oštrine koju pruža limeta. Evo prilike da je isprobate u nečem drugom osim mohitu (mada, ovom odličnom koktelu ništa ne fali). Hrskava korica, krem od orašastih plodova sa narendanom korom limete su sve što vam treba kada poželite nešto slatko.

Sastojci:

Kora
1 šolja očišćenih i iseckanih svežih urmi
1/3 šolje sirovih oraha
1/3 šolje sirovog indijskog oraha
1/3 šolje sirovih badema
1 kašičica narendane kore limete
1 kašičica ekstrakta vanile
1/4 kašičice cimeta
prstohvat soli

Krem
2 šolje sirovog indijskog oraha
1/3 šolje sveže ceđenog soka od limete
1 kašičica narendane kore limete
1/4 šolje agava sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
1/4 šolje vode

Priprema:

Sve sastojke za koru ubacite u blender i meljite 1-2 minuta dok se ne sjedine u lepljivu kuglastu smesu. Izravnajte masu na tanjir ili poslužavnik, zatim odložite da se hladi u frižideru najmanje 30 minuta. Za krem prvo treba potopiti indijski orah i ostaviti da nabubri najmanje 4 sata. Nakon toga ih sameljite sa ostalim sastojcima u blenderu i ravnomerno premažite preko kore. Pospite rendanom koricom od limete i vratite u frižider na sat vremena, pre nego što isečete na pravougaonike i poslužite.

Kolač od oraha i urmi sa kafom i koricom od braunija

Ovaj recept nije u potpunosti sirov, jer je espreso kuvan. Nije preveliko kršenje pravila, ali ako znate za alternativne načine dobijanja sirove pitke kafe, samo izvolite! Otud ova čokoladna baza od braunija koja će svakom sladokuscu otvoriti apetit.

Sastojci:

Kolač
3 iseckane banane
semenke iz pola štapića vanile ili kašičica vanila ekstrakta
1/2 šolje oraha
1/2 šolje svežih urmi
2 šoljice espresa
voda po potrebi

Korica od braunija
1/3 šolje oraha
1/3 šolje lešnika
1/3 šolje svežih urmi
2 kašike kakao praha
1 kašičica samlevenog lanenog semena
voda po potrebi

Preliv
1 šaka oraha; deo sitno, deo grubo naseckan
1/4 šolje kakao putera
2 kašike kakao praha
1 šoljica espresa
1/2 kašičice stevije

Priprema:

Za koricu od braunija potopite orahe, lešnike i iseckane urme u vodu na najmanje 20 minuta. Ocedite ih, ubacite u blender i sačekajte dok se ne formiraju u gustu smesu. Usput dodajte malo vode ukoliko je potrebno. Prebacite smesu u činiju, dadajte kakao prah i samleveno laneno seme, te dobro mesite nekoliko minuta. Ovakvo “testo” trebalo bi da je čvrsto i kompatno, ali da ima u sebi elastičnosti. Oformite okruglu ravni podlogu od njega i odložite u frižider da se stegne i ohladi. Kada je deo vezan za kolač u pitanju, opet potopite orahe i urme u vodu na 20 minuta, a zatim ih ocedite. Sameljite ih dodajući postepeno espreso, vanilu i vodu po potrebi. Kada smesa bude glatka dodajte naseckane banane i opet dobro umutite. Ravnomerno nanesite preko brauni korice i vratite u frižider na 3 sata. Za to vreme na pari otopite kakao puter i, uz mešanje žicom, dodajte kakao prah, steviu i espreso kafu. Ostavite sa strane dok se ohladi. Izvadite kolač iz frižidera, prelijte, i na kraju pospite preko naseckane orahe. Vratite u frižider na još 30 min. Napokon, biće spremno za posluživanje.

cover Najbolji smutiji za mršavljenje koje morate odmah da isprobate Ručak za posao Pet ideja za ručak koji možete da nosite na posao Stari hleb Kako da tvrd hleb postane ponovo mek kao da je svež Omlet mafini Video recept: Omlet mafini – idealan doručak