Slepi miševi
U VAZDUHU · urban flash

Laž je da morate biti oprezni ukoliko ne želite da vam se slepi miš uplete u kosu. Iako većina njih nema dobro čulo vida, ipak nije potpuno slepa. Čak i da jeste, njihova zadivljujuća sposobnost da predmete lociraju šaljući zvučne signale kroz vazduh (eholokacija) sasvim je dovoljna da zaobiđu gromadu koju za njih predstavljamo.

Nesrećni slučajevi su mogući kada neki od ovih malaca zaluta u naš dom, jer većina ljudi upali svetlo i maše raznim predmetima kroz vazduh, što bubojede zbunjuje, plaši i onemogućava da pronađu izlaz. Kada nemoćni nezvani gost ponovo dođe u posetu, samo otvorite prozor i poštujte ga kao veoma bitnog člana ekosistema, što i jeste. A sada upoznajte trinaest fascinantnih šišmiša, jedinih sisara koji su se vinuli u nebo. Njihova imena su mahom na latinskom, jer mnoga od njih još uvek nemaju prevod na na srpski jezik.

Lasionycteris noctivagans

Mnogi slepi miševi vole pećine, ali ovaj preferira šume koje se prostiru od Kanade na severu, do Meksika na jugu. Hrani se moljcima, zrikavcima i paukovima.

Letipsi

Više vrsta ovih slepih miševa živi na ostrvima koja se prostiru od Kine do Australije. Specifični su po tome što su vegetarijanci – u visokim krošnjama tropskih šuma oni se pretežno hrane voćem.

Lonchorhina aurita

Iako je uobičajena u Srednjoj i Južnoj Americi, duže od sedamdeset godina se smatralo da je ova vrsta izumrla na teritoriji Bolivije, sve dok je 2006. godine nisu ponovo otkrili naučnici Aideé Vargas i Kathrin Barboza Marquez.

Niumbaha superba

Koliko je šaren, toliko je stidljiv. Otkako je N. superba otkriven 1939. godine u Kongu, uhvaćeno je i proučeno samo petnaest primeraka.

Centurio senex

Neobičan izgled C. senexa krije mnogo toga zanimljivog. Mužjaci, na primer, imaju više kožnih nabora na glavi od ženki i imaju svojevrsnu masku kojom mogu da prekriju lice, dok posebne kesice u ustima omogućavaju ovoj vrsti da u njima čuva voće kojim se hrani.

Slepi miševi šatordžije

Kako im i ime govori, šatordžije su pravi mali ljubitelji kampovanja. Žive u grupama od nekoliko do šezdeset jedinki i kriju se u skloništima koje sami prave. Obično progrizu jedan list i umotaju ga tako da podseća na šator, što ih štiti od grabljivica i vremenskih uslova. Sklonište može da potraje do dva meseca, a kada se list osuši i otpadne šatordžije menjaju mesto prebivališta i podižu novi dom.

Kerivoula picta

U poređenju sa drugim slepim miševima, azijski K. pictae su pravi samotnjaci – njihova udruženja ne broje više od šest članova. Od srodnika se razlikuju i po neobičnim bojama (odlično sredstvo za kamuflažu), kao i po tome što će živeti gde stignu (uključujući napuštena gnezda ptica).

Sredozemni potkovičar

Ljupki sredozemni potkovičar jedna je od skoro trideset vrsta slepih miševa koje se mogu pronaći u Srbiji.

Mormoops megalophylla

Koliko ovaj slepi miš voli zajednicu, toliko voli i nezavisnost. Rado živi u velikim kolonijama, ali kada ode na počinak zahteva da između njega i suseda bude bar 15 cm slobodnog prostora. Takođe, on u velikim, zbijenim jatima leti do mesta za hranjenje ali se jato rasprši čim stigne do cilja.

Evropski smeđi dugoušan

Još jedan stanovnik naše zemlje. Pri lovu se više oslanja na dobro čulo vida nego na eholokaciju.

Micropteropus pusillus

Verovatno se nijedno afričko stanište ne može razmatrati sa ekološkog stanovišta a da se u obzir ne uzme M. pusillus, najrasprostranjeniji i najbrojniji slepi miš na Crnom kontinentu. On živi u savanama, tropskim šumama, močvarama i svim prelaznim oblicima ekosistema.

Hypsignathus monstrosus

Kod mužjaka ove vrste grkljan je dug koliko i polovina njegovog kičmenog stuba. U kombinaciji za izduženom i neobičnom njuškom, on omogućava proizvodnju veoma glasnog trubećeg zvuka. Pored toga, H. monstrosus može da se pohvali rasponom krila od preko 90 cm.

Ectophylla alba

Na fotografijama snežno beli E. albae štrče na zelenoj pozadini. U prirodi nije tako. Ovi malci su još jedna vrsta šatordžija koja skloništa od lišća pravi u blizini zemlje. Sunčevi zraci koji se probijaju kroz njihov šator daju belom krznu zeleni odsjaj tako da E. albe postaju gotovo nevidljivi.

cover1 Sve stvari koje dotaknemo za 24 sata na jednom mestu Slika Baraka iz godišnjaka na fakultetu...Uvek je voleo da se izmotava taj Obama Teorije zavere: 10 najluđih primera sa interneta Šta znači biti "Instagram suprug" Šta znači biti „Instagram suprug“ Ko sve veruje u Deda Mraza Koje poznate ličnosti veruju u Deda Mraza