cover www.nssmag.com
KULTURA · fotografija

Lašapela je otkrio niko drugi do umetnički mag pop-arta, lično – Endi Vorhol. On je u tom trenutku sedamnaestogodišnjeg Lašapela zaposlio da radi za „Interview Magazine”. Tako je veoma rano, i pod vrlo jasnim uticajem Vorhola, počela Dejvidova plodna i duga karijera, koja ga je formirala u jednog od najcenjenijih fotografa današnjice.

Piše: Isidora Spasić

Umetnički rad Dejvida Lašapela nije ograničen samo na fotografiju, jer se pored nje bavi režiranjem video spotova, uglavnom za muzičke pop zvezde. Ipak, najprepoznatljiviji je kada se nađe iza objektiva fotoaparata. Lašapel je postao sinonim za autentično prikazivanje značajnih pojava u pop-kulturi. Paris Hilton, Muhamed Ali, Naomi Kempbel, Lil Kim, Madona, Britni Spirs, Anđelina Džoli, Merliin Menson, Kameron Dijaz, Kanje Vest, Tupak Šakur, Dejvid Bouvi, Kurt Kobejn, Eminem, Bjork, Niki Minaž, Leonardo Dikaprio, Kajli Minog, Pamela Anderson – svi oni bili su zapaženi akteri na barem jednoj nezaboravnoj Lašapelovoj fotografiji.

(foto izvor: www.strip-project.com)Otvori galeriju

Kada govorimo o komercijalnoj i modnoj fotografiji, Lašapelu je posebno draga Amanda Lepur – prva zapažena transdžender pojava njujorške klupske scene. On ju je čak prikazao na isti način kao što je Endi Vorhol Merilin Monro.

Proslavljeni američki fotograf i video umetnik – Dejvid Lašapel, na svojim radovima uspeo je da uspostavi čudan spoj hiper-realizma sa surealizmom i pop-artom. Jarke boje, artificijelnost, humor, ironija, prenaglašenost, kič, groteska, sve je tu sa jasnom namerom i konkretnom idejom. Poruka se čita odmah, i obično je dvoznačna, jer njegov konceptualni pristup fotografiji servira osećaj da je nešto u isto vreme i privlačno i odbojno.

Kao očiti konzument svega što je pop-kultura, Lašapel se inspiriše i istorijom umetnosti, sa posebnim osvrtom na renesansno slikarstvo. Provokativna gola ljudska tela na Dejvidovim fotografijama zapravo su kritika površnog shvatanja o tome šta je lepo. Veoma često, pokazujući nešto površno, on zapravo uspeva da postigne u potpunosti suprotan emotivni efekat.

Fotograf Helmut Njutn jednom prilikom je prokomentarisao: „Većina golotinje na fotografijama je samo besmislena. Ali neko ko ume da me nasmeje jeste Dejvid Lašapel. Mislim da je on veoma pametan, duhovit i dobar u tome što radi.”

Dejvidovi prvi poetični crno-beli radovi ubrzo su ga preveli na „tamnu stranu” komercijalne i modne fotografije, gde je postigao ogroman uspeh. Nakon bavljenja videom, preko muzičkih spotova, Dejvid se opet vratio u galerije odakle je sve i počelo. Danas Lašapelov rad na metafizički način re-valorira njegove prve fotografije. Koristeći pop-kulturu i njene najuticajnije predstavnike kao oruđe, Dejvid Lašapel preko tema istorije i religije redefiniše shvatanja savremenog sveta.

I zato, živela pop-kultura posmatrana iz prizme Lašapela, u svoj svojoj istovremenoj lepoti i nakaradnosti!

Centralni deo galaksije Mlečni put NASA je za javnost otvorila svoju arhivu neverovatnih fotografija iz svemira 13104260-10702610-3-0-1525339052-1525339057-1500-1-1525339057-728-cdbb8359d9-1559920091 Evo kako da se ne stidite svoje slike u ličnoj karti page-cover-pariz Prelepi Pariz iz ugla jedne talentovane fotografkinje cafe press Dobrotvorna aukcija fotografija – Pomoć za Dajanu · · · · · ·