cover - Foto  Dragan Spasojevic
PULS GRADA · dizajn

Redizajn i reciklaža pojmovi su koji se često čuju. Ali jedan brend koji svakako opravdava upotrebu oba termina, uz sjajnu ideju i kvalitetnu realizaciju, jeste „Sk8rings“. Od odbačenih dasaka za skejtbord, oni prave nakit i interesantne predmete, poput električnih gitara i četki za brijanje. Jer stara poslovica lepo kaže: „Što je jednom đubre, drugom je zlato”.

Aleksandar Nikolić je praktično jedan čovek-firma koji vodi brend Sk8rings. On uglavnom sve sam kreira i pravi – od manufakture do marketinga i prodaje. Ponekad mu i supruga priskoči u pomoć kad ima vremena, a inače Aleksandar je po struci diplomirani mašinski inženjer koji radi kao saradnik u nastavi na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Pošto je preko deset godina aktivno vozio skejtbord, Aleksandru su se nagomilale daske u podrumu, i tako je došao na ideju da ih kreativno iskoristi, pa je od ovih skejtbord dasaka počeo da pravi prstenje. Zahvaljujući tome, nastao je Sk8rings, koji logično u svom nazivu spaja reči skejt (sk8) i prstenje (rings).

Ovakav originalan posao dozvoljava da se pusti mašti na volju, pošto u suštini skoro svaka korišćena skejtboard daska može da se reciklira i da se od nje napravi nešto inventivno i korisno. Svaka daska je unikat, svaka daska je kao belo platno na kom nastaje nešto novo!

Predmeti koje možete naći u Sk8rings-u su: naočare za sunce, naočare za vid, prstenje u više veličina, narukvice, ogrlice u raznim oblicima – od srca do brkova, četke za brijanje, i električne gitare.

Što se izrade tiče, proces ide u nekoliko faza. Ukratko: prvo se počinje tako što se za svaki predmet, bilo da su to naočare ili nakit, kreće od grube obrade – to jest sečenja skejtbord daske. Nakon toga sledi šmirglanje predmeta do fine obrade, a zatim lakiranje u više slojeva.

Kao poklon za aktuelne prolećne i nadolazeće letnje dane, prvo predlažemo naočare za sunce koje se prave u više različitih modela, kako muških tako i ženskih. Podrazumeva se da će svake ispasti drugačije, a prevashodno dolaze u veselim bojama. Pored njih, ogrlice takođe mogu biti lep i elegantan poklon.

Ako ste se zapitali da li i vi možete da donirate skejt u ove umetničke svrhe, Aleksandar poručuje: “Naravno da možete!”. On vam za sve dogovore stoji na raspolaganju, pa u zadnje vreme uglavnom upravo tako (preko donacija) i nabavlja daske. A zauzvrat uvek pokloni nešto od svojih rukotvorina.

Ukoliko i vi želite, a kako i ne biste, neki od ovih unikatnih predmeta, trenutno je glavna opcija online prodaja na Facebook i Instagram stranici Sk8rings. Takođe, Aleksandar često izlaže na bazarima i noćnim marketima, od kojih su najaktuelniji Beogradski noćni marketi.

page-posteri Nezaboravni filmski posteri Bila Golda the-animal-chair-collection-maximo-riera-1-cover Luksuzne stolice inspirisane životinjama page-minimalizam Kreativni primeri minimalističkog dizajna page-cover Iskrene verzije poznatih logotipa · · · · · · · · · ·