photo-1519741347686-c1e0aadf4611
PULS GRADA · sport&rekreacija

Ako vam fali motivacija za redovno vežbanje, verujemo da će vas ovaj tekst inspirisati da ponovo počnete ozbiljno da shvatate trening, naravno, samo pod uslovom da u okviru njega radite sklekove jer su naučnici upravo ovu vežbu označili kao ključnu za dug život muškaraca.

Oni su otkrili da sklekovi značajno smanjuju rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja kod osoba muškog pola, a došli su i do magične brojke sklekova koju jedan sredovečan muškarac treba da uradi odjednom da bi imao šansu za dug život. U pitanju je 40 ponavljanja ove vežbe.

U studiji je učestvovalo 1.104 vatrogasaca prosečne starosti od 39.6 godina. Naučnici su 10 godina detaljno pratili njihovo zdravstveno stanje, ali i fizičku aktivnost. Oni su proveravali koliki je maksimalni broj sklekova koji mogu da urade različiti pojedinci, ali i njihovu izdržljivost na traci za trčanje.

Ispostavilo se da sklekovi ipak imaju presudnu ulogu. Naime, svih 39 osoba koje su patile od kardiovaskularnih oboljenja u datom periodu se nisu baš proslavile u ovoj vežbi. Nekima je pošlo za rukom da urade do 40 sklekova, a neki su jedva uspeli da završe 10.

Naučnici su zaključili da je naš kapacitet za ovu vežbu jedan od najbitnijih faktora dugog života, ali su se ogradili izjavom da je njihovo istraživanje bilo limitirano na aktivne muškarce srednjih godina i da je potrebno da svoje rezultate uporede sa drugim studijama koje obuhvataju i osobe drugog starosnog doba.


scott-webb-22697-unsplash Navike iz teretane kojih treba da se otarasite stairs Koja vežba je najbolja za srce? SP19 RN React Epic Novi model patika zbog kojeg ćete obožavati trčanje Cover photo Beosport: Snow Wow · · · ·