woman-690036_1280
U VAZDUHU · trend

Svi se ponekad zamislimo kako bi to bilo kada radni dan ne bi trajao osam sati. Već postoje zemlje i kompanije koje su isprobale kraće radne dane, a novo istraživanje pokazuje da bi one mogle da budu potpuno u pravu.

Radni dan od osam sati i pauza od dva dana tokom vikenda najčešći su raspored za zaposlene. Međutim, kada su bili upitani da li bi mogli isti posao da završe za manje vremena, većina anketiranih odgovorila je pozitivno. U okviru istraživanja koje je obuhvatilo 3.000 ljudi na četiri kontinenta, većina je odgovorila da bi im najviše sedam sati dnevno bilo dovoljno za završetak poslova, dok je čak 45% reklo da bi u najviše pet sati ostvarili ciljeve. Oni su to izjavili uz uslov da ne bude ometanja u toku tih sati.

Iako je veliko pitanje koliko bi ometajući faktori mogli da budu eliminisani iz radnog okruženja, ipak postoje pozitivne naznake da je to moguće. Mnogi procesi su automatizovani uz pomoć tehnologije, a tu je i rad na daljinu. Jedna firma sa Novog Zelanda prošle godine je isprobala radnu nedelju od četiri dana, sa istom platom zaposlenih. Otkrili su da su radnici bili produktivniji i posvećeniji poslu i sada razmišljaju da to ostane stalan radni raspored.

U mnogim ispitivanjima zaposlenih, odgovori su bili da bi rado prešli na skraćenu radnu nedelju uz istu platu (34%), neki bi hteli samo tri radna dana (20%), a neki bi ostali na tradicionalnoj varijanti (28%). Ima čak i onih (24%) koji bi izabrali četvorodnevnu radnu nedelju uz 20% nižu platu. Kao i u drugim slučajevima, i ovde bi bilo situacija za prekovremeni rad, ali podaci za sada pokazuju da bi radnici sveukupno bili organizovaniji, srećniji i produktivniji.


collage Sve o novoj Mango kolekciji koja će vas oduševiti samsonite-lifestyle-bleisure-citymagazine-main City letnja preporuka #97: Bleisure – novi trend putovanja adidas Originals adidas Originals predstavio novu P.O.D. system kolekciju naslovna Kako stari zidovi mogu postati umetnička dela · · · · ·