Slike Milesa Davisa
KULTURA · art

Iako su se njegovi umetnički radovi pojavljivali tek povremeno u okviru omota maestralnih albumskih izdanja, Miles Davis nije bio slikar od rane mladosti, i tim se vidom umetnosti počeo baviti tek sa pedeset i nešto godina. Tokom ranih osamdesetih, u periodu kada je bio muzički neaktivan, Miles je slikanje učinio sastavnim delom svog života, i isticao kako nijedan dan ne prođe a da on nešto ne skicira na malom ili velikom formatu. Kada god ne bi bio na turneji, radio je na svojim crtežima i slikama, uz svesrdnu pomoć njujorškog slikara Joa Gelbarda.

Njegov stil je bio oštar i hrabar, a tadašnja likovna kritika doživljavala ga je kao muževnu mešavinu nekoliko karakterističnih slikarskih stilova – od Kandinskog, preko Jean-Michela Basquiata do Picassa i afričke umetnosti primitivnih plemena. Davisove slike tokom njegovog života nisu često bile izlagane u svetskim galerijama, ali nakon njegove smrti, 1991. godine njegova dela često putuju svetom, u sklopu muzejskih i galerijskih postavki. Poznato je da Quincy Jones ima bogatu kolekciju Milesovih radova, a 2013. godine objavljena je knjiga njegovih slika Miles Davis: The Collected Artwork koja poznatog džez muzičara prikazuje u sasvim drugačijem svetlu.

Miles Davis je bio i odličan slikarOtvori galeriju
cover3 Izložba „Ilija Dimić‟ u galeriji SANU cover1 Izložba fotografija „Godišnja doba‟ Bojana Bema cover3 Izložba „Jugoton – Istočno od raja (1947–1991)“ u Muzeju nauke i tehnike Neverovatne kamuflaže Neverovatne kamuflaže · ·