Prirodni fenomeni (foto izvor notey.com (levo), mixstuff.ru (desno)
U VAZDUHU · urban flash

Postoji bezbroj neverovatnih prirodnih fenomena na koje smo u potpunosti navikli. Odavno, na primer, na pomračenje sunca ne gledamo kao na loše predskazanje, znamo da pojedine biljke cvetaju u paklenim uslovima i da vulkanska erupcija može razoriti čitavo ostrvo. Sve je to obeshrabrujuće ako pravite listu. Teško je izabrati samo deset fenomena koji bi trebalo da vam oduzmu dah kada ih ima tako mnogo, ali mi smo to ipak uradili…

Lentikularni oblaci

Kada vetar naiđe na velike prepreke, vrtlog vazdušnih struja može izvajati neobične lentikularne oblake. Ovi oblaci mogu poprimiti izgled letećeg tanjira i više puta su zbunili ljude, koji su bili ubeđeni da ne gledaju u oblak već u letelicu vanzemaljskog porekla. Nažalost, takvi lentikularci veoma retko nastaju na nižim nadmorskim visinama pa ne možemo često da im se divimo.

Šetajuće kamenje

Kamenje koje samo od sebe prelazi razdaljinu od više stotina metara glavna je atrakcija Doline smrti u Kaliforniji i nekoliko drugih lokacija. Posle dugogodišnjih nagađanja, naučnici su konačno uspeli da utvrde kako se tvrdoglavo kamenje upušta u neverovatnu avanturu. Koristeći GPS uređaje i kamere koje su beležile protok vremena, otkrili su da ovaj redak geološki fenomen nastaje kada ispucale komade zimskog leda, debele svega nekoliko mlilimetara, vetar pogura za vreme okrepljujućih sunčanih dana.

Krvavi vodopadi

Velika količina slane vode skrivena je ispod džinovskog glečera na istočnoj strani Antarktika i sporadično se izliva preko nekoliko kaskada na zaleđenu površinu obližnjeg jezera. Ne bi to bio nimalo neobičan prizor da voda nije prezasićena oksidima gvožđa, što ovaj vodopad boji u jarko crvenu boju. Otuda i naziv Krvavi vodopadi.

Bioluminiscencija

Pod bioluminiscencijom se podrazumeva sposobnost pojedinih živih organizama da proizvode svetlost. Svitac je ovladao tom veštinom na našim prostorima, ali egzotičnije morske destinacije mogu da se pohvale živim bićima koja su daleko umešnija od njega. Sićušni fitoplankton, na primer, može pretvoriti plaže Maldiva u pravi spektakl.

Plimski talasi

Talasi koji su pogodni za surfovanje ne nastaju samo na moru i mogu se sresti na nekoliko desetina reka u svetu. Pojavljuju se kada nadolazeći plimski talas nadjača struju tekuće vode i prodre uz rečni ili jezerski basen. Na reci Amazon nastaje jedan od najvećih plimskih talasa na svetu. U basenu ove reke, tokom mladog i punog meseca, plima iz Atlantskog okeana može napraviti talase visoke četiri metra.

Ledeni cvetovi

Do pojave ledenih cvetova obično dolazi na tankom morskom ili jezerskom ledu, kada je temperatura vazduha znatno hladnija od temperature vode. Tada se sloj veoma zasićene pare spušta iznad površine leda, što dovodi do prelepe kristalizacije. Ledeni cvetovi koji nastaju na moru mogu imati i do pet puta veći salinitet od vode na kojoj se nalaze.

Vilinski krugovi

Kružne površine ogoljene zemlje oivičene travom učinile su da ogromne oblasti u Africi i Australiji izgledaju poput površine Meseca. Ovi vilinski krugovi mogu biti veliki od 5 do 15 metara, a naučnici još uvek pokušavaju da utvrde zbog čega nastaju. Jedna od poslednjih studija sugeriše da trava pruža korenje ka unutrašnjoj strani kruga, što joj omogućava da prikupi više vode kada padne kiša, ali i da potom isuši zemlju.

Zaleđeni mehurići metana

Metan nastaje u jezerima kada bakterije razgrađaju organski materijal. U toku toplih godišnjih doba, on se podiže sa dna jezera do površine vode i odlazi u atmosferu. Zimi nema puno izbora. Primoran je da na svom putovanju sačeka toplije dane u formi zaleđenih mehurića. Jezera zbog toga izgledaju prelepo, ali je ljuti metan veoma zapaljiv čak i u takvom stanju.

Polarna svetlost

Zahvaljujući polarnoj svetlosti ili aurori, noć provedena oko polova naše planete može postati nezaboravno iskustvo. Ovaj fenomen karakterišu raznobojni snopovi svetlosti koji na nebu titraju poput plamena. Aurora nastaje zbog dejstva sunčevog vetra na gornje delove naše atmosfere.

Zeleno jezero

Veći deo godine Zeleno jezero izgleda poput bilo kog drugog planinskog jezera u Austriji. Pored njega se nalaze putevi za šetnju, klupica, mostić i visoko četinarsko drveće. Ova idilična slika menja se u proleće, kada se sneg otopi sa obližnjih planina. Veliki priliv vode tada udvostručuje obim jezera, tako da se i uređena obala sa šumom brzo nađe ispod površine. Retki srećnici u tom periodu imaju priliku da zarone u kristalno čistu vodu (od januara 2016. u jezeru je zabranjeno plivanje) i uživaju u lepoti koja prevazilazi maštu.

dadphotoshop2_cover Kako je ćalac sa bebom nasamario ceo internet 1-1VlEIWhT_tG4mYYiuqjYmQ_cover 20 mogućih „podela“ Evrope cover44 Mačke kao nezvani gosti na slikama couples-retreat-1920-1000x500 Ako radite ovih 5 stvari, vi ste problem u vezi · · · ·