romantic-towns-Hallstatt-GettyImages-475757716
PULS GRADA · destinacija

Ukoliko ste u vezi ili braku, velika je verovatnoća da ste nekada posetili Pariz, Veneciju ili Firencu. Ovi gradovi jesu romantični, ali i preplavljeni parovima, tako da nisu uvek najbolji izbor. Mi vam zato danas predlažemo gde se možete zaputiti ako ste zaljubljeni i želite intimnost i ušuškanost.

U nastavku teksta očekuje vas mini vodič za manje poznate gradove koje možete posetiti u različitim periodima godine ili, zašto da ne, već ovog leta.

Githorn, Holandija

Ovo mesto više podseća na seoce, nego na grad. Smešten je u severnom delu zemlje, i mnogi ga nazivaju Venecijom severa. Priroda je bajkovita, na svakom koraku su kanali i drveni mostovi, a kuće su pokrivene slamnatim krovovima. Dok šetate osećate spokoj i tišinu, što je veliki plus, posebno turistima koji dolaze iz velikih, užurbanih gradova. Za romantične duše, tu su gondole za iznajmljivanje, te se možete prepustiti trenutku i uživanju udvoje.

Halštat, Austrija

Ovaj grad na jezeru nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vožnja brodićem po stakleno plavoj vodi, dok se oko vas spušta magla sa glečera Dahštajn, prizor je kao sa razglednice. Nalazi se pod zaštitom Uneska zbog bogate kulturne baštine. Tokom šetnje primetićete crkve iz 12. veka, koje odolevaju vremenu, zatim veoma posećenu gradsku pijacu, i mnoštvo ušuškanih restorana sa zapaljenim svećama za večernje izlaske. Vredi napomenuti da se Halštat nalazi na sat vremena vožnje od Salcburga i tri od Beča, tako da odmor možete obogatiti i posetom većim gradovima.

Taormina, Italija

Italija je uvek odličan izbor za parove, jer je lepeza primorskih gradova koji pozivaju na hedonizam zaista široka. Međutim, poseta Taormini, gradiću na Siciliji, predstavlja zaista posebno iskustvo. Nalazi se u steni, odakle se pruža nestvaran pogled na Etnu i Jonsko more. Krase ga ostaci antičkih ruševina, kao i uličice u kojima možete popiti najukusniju kafu. Čak i ako se odlučite da odsednete u hotelu Belmond Grand Timeo, jednom od najpoznatijih na svetu, i ne izađete iz svog apartmana, sve vam je oprošteno.

Aveiro, Portugalija

U ovaj grad na zapadnoj obali lako ćete se zaljubiti. Kućice koje podsećaju na slatkiše, građevine iz perioda secesije, zeleni vrtovi, te brodići koji plutaju kanalima, obećavaju puno romantičnih trenutaka. Aveiro nudi mnoštvo sadržaja za zaljubljene, te možete iznajmiti gondolu, organizovati piknik pod palmama na dokovima, ili uživati u kafiću uz omiljenu kafu i portugalska slatka peciva. S obzirom na to da je Atlantik pred vratima, možete se prepustiti sunčanju i kupanju na plažama sa zlatnim peskom.

Ansi, Francuska

Ovaj gradić smešten je u oblasti Alpa i okružen je bajkovitim planinskim prevojima. Kanali sa mostovima odličan su ambijent za fotografisanje, a za romantične momke koji vole da priređuju iznenađenja, i za prosidbu. Kaldrmisane ulice i blizina istoimenog jezera, pravi su izbor za duge šetnje dok se držite za ruke.

tuscany-italian-food-2 Trip Advisor: Najbolji turistički provodi u 2018. coffee-drinkers-on-a-hot-sunny-day--zoetnet Kako da u Parizu pijete kafu poput lokalaca central-park-new-york-1526978091 Sve što niste znali o Central parku u Njujorku Plaosnik-Ohrid Zašto Makedonija treba da bude vaša sledeća destinacija? · · · ·