cover
KULTURA · art

Pre nekog vremena u Veneciji se pojavila skulptura velikih ruku koje izranjaju iz kanala i stoje u položaju koji stvara iluziju da pridržavaju hotel Ca’ Sagredo. Autor ove umetničke instalacije je Lorenco Kvin. Njegov cilj u njenom koncipiranju i realizaciji je bio da skrene pažnju javnosti na opasnost rasta nivoa mora zbog uticaja klimatatskih promena. On nije jedini koji koristi ljudske ruke na simboličan način u svojim skulpturama. Pogledajte kako izgledaju i druge statue u tom stilu širom sveta.

Možemo ih pronaći u SAD, Čileu, Urugvaju, Indoneziji i još mnogim drugim zemljama širom sveta. Mnoge od njih su posvećene sećanju na žrtve nekih sukoba, kao na primer spomenik žrtvama Holokausta u Majamiju ili statua ruku Mano del Desierto u Čileu koja podseća na nepravde vojne diktature u toj zemlji. Neke se nalaze i u okviru obrazovnih institucija, kao što su na primer ruke koje se mole u Oral Roberts univerzitetu u Tulsi. Ponekad nije ni potrebno da imaju neki dublji značaj, već su napravljene isključivo iz estetskih razloga, kako bi ulepšale svoju sredinu.

Ruke koje se mole, Tulsa, SADOtvori galeriju
Kulturni centar Beograda_cover Izložba „Kada se drugi susreće sa drugim drugim“ u Kulturnom centru Beograda artist-sculptor-lisa-toms-dreams-up-creatures-that-dont-live-on-our-world-9 Kako jedna umetnica zamišlja nove životinjske vrste 4(1) Vođenje kroz izložbu „Noć na zemlji bez snova“ cover231 Spektakularne umetničke figurice od starih satova · ·