Sladoled i deca (Frikom)
PULS GRADA · deca

S prvim hladnim danima mnogi se bez razloga odriču uživanja u sladoledu. Uverenje da zimi ne treba jesti sladoled je netačno iz razloga što upale grla izazivaju virusi i bakterije, a pokazalo se da je najveća učestalost oboljevanja upravo u školskim kolektivima. Dakle, sladoled je sasvim nevin, i krivo optužen!

Konzumaciju sladoleda tokom zime preporučuju i naučnici iz razloga što su temperaturne razlike između našeg tela i spoljne sredine u ovom periodu godine manja nego tokom vrelih letnjih dana. Razlog za ovakvu preporuku leži u tome što su temperaturne razlike između našeg tela i spoljne sredine tada manje nego tokom vrelih dana. Ovu činjenicu potvrđuju i stanovnici hladnih skandinavskih zemalja u kojima se u toku godine pojede najviše sladoleda, a zabeleženo je manje oboljevanje od virusnih i bakterijskih infekcija, za razliku od južnih zemalja.

,,Kod upale krajnika pored pridržavanja terapije koju nam je prepisao doktor može se koristiti i sladoled, pošto se pokazalo da sladoled smanjuje simptome i znake oboljenja’’, objašnjava lekar specijalista ORL, Doc.Dr Vladimir Nešić.

Konzumacija sladoleda može pomoći i prilikom gušobolje iz razloga što sladoled deluje s jedne strane antizapaljenski, a s druge strane smanjuje bolnu osetljivost sluznice što se objašnjava lokalnim delovanjem hladnoće koja ujedno sprečava množenje mikrorganizama i bakterija u usnoj duplji. Sladoled ne izaziva prehlade i upale grla što je dobra vest za sve ljubitelje sladoleda koji ne moraju da se odriču uživanja u svojoj omiljenoj poslastici tokom zime.

Submarine Sergej cover Submarine i Sergej Trifunović: Za dobar burger je potrebna doza humanosti Kurir foto „Nectar“ nagrađen za projekat od nacionalnog značaja city magazin cover Učinite praznike posebnim Vizual za PR objavu „Black’n’Easy Amsterdam Trip“ – finalista konkursa IAB MIXX AWARDS · · ·