polluted-water-popsicles-taiwan-2_cover
PULS GRADA · dizajn

Na prvi pogled ovi sladoledi na štapiću deluju kao nešto što bi vam ponudili u radnji zdrave hrane. Radi se, međutim, o nečemu mnogo goreg ukusa. Zaleđenoj zagađenoj vodi sa Tajvana.

Sada se verovatno pitate zašto bi neko trošio vreme i novac kako bi napravio sladoled od đubreta. Odgovor je prilično jednostavan. Tri studenta dizajna odlučili su da skrenu pažnju ljudi na povećanje zagađenja vode u svojoj zemlji, koje je nastalo kao posledica nagle industrijalizacije i urbanizacije na velikom delu teritorije. U tu svrhu su organizovali Polluted Water Popsicles projekat, u okviru kojeg su uzeli prljavu vodu sa oko 100 različitih lokacija u Tajvanu. Svoje uzorke, zajedno sa svim prljavštinama, bubama i đubretom, su stavili u zamrzivač i od njih napravili zaleđene oblike nalik sladoledima na štapiću. Nakon toga su ih obložili poliester smolom, kako bi što duže ostali u dobrom stanju.

Interesantno je i da su napravili pakovanje za svaki od njih sa informacijama o lokacijama sa kojih dolaze. U međuvremenu su došli i do nekih novih saznanja o zagađenju vode. Čak 90 odsto đubreta u vodi je poreklom od nerazgrađene plastike. To su najčešće flaše, zatvarači i kese.

Jedan od autora projekta, Hung I-chen, je izjavio da su izabrali ovu formu kampanje protiv zagađenja vode zato što su sladoledi na štapiću na prvi pogled prijatni za oko, ali i daju mogućnost pravljenja providnih oblika. I pored značaja poruke koja stoji iza projekta, mora se primetiti da su ovi sladoledi od đubreta na neki čudan način estetski primamljivi. Pogledajte neke primere u našoj galeriji kako bi se i sami uverili u istinitost ove tvrdnje.

foto: Hung I-chenOtvori galeriju
Autori flašica Coca-Cola predstavila ograničenu seriju dizajniranih flašica Lefthanded Lefthanded: Veseli pop art aksesoar sa stavom pagecover Ženski nakit originalnog izgleda pagecvr Zabavni plakati erotskih filmova ’60-ih i ’70-ih · · · ·