pagecover
KULTURA

Ivo Andrić je jednom prilikom izjavio: „Svi umiru samo jednom, a veliki ljudi dva puta. Jednom kada nestanu sa zemlje, a drugi put kada propadne njihova zadužbina”. U protekloj 2017. napustili su nas neki od najvećih umetnika sa domaće i svetske scene.

Kada umre neko koga smo voleli da gledamo na velikom platnu, da čitamo njegove knjige ili slušamo muziku, u tom trenutku osećamo kao da nas je napustio neko nama blizak. Nismo se lično poznavali, ali smo ljubitelji njihovog rada i saznanje da ih više nema pruža nam osećaj da više nećemo imati priliku da sa nestrpljenjem isčekujemo neki novi film, knjigu ili album. Danas, zahvaljujući internetu, znatno je lakše čuvati uspomene, ali tuga i trenutno stanje šoka kada saznamo da nas je neko slavan napustio, ne prestaje.

Naša zemlja je iz 2017. izašla siromašnija za legende kao što su: Ljubiša Samardžić, Raša Popov, Predrag Cune Gojković, Uroš Stojanović… U tekstu ispod, pročitajte ko nas je sve u svetu napustio od slavnih ličnosti.

Rodžer Mur

Mur je bio najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonda. Rođen je u Londonu 1927. Na početku karijere bavio se manekenstvom, a kasnije počinje sve više da se interesuje za glumu, a ubrzo dobija i prve uloge na filmu. Nakon Šona Konerija, koji je do tada smatran sinonimom za agenta 007, Rodžer se odlično snašao u toj ulozi, pa ga ljubitelji Flemingovog junaka smatraju najboljim Bondom svih vremena. Bio je oličenje engleskog gospodina. Imao je karijeru dugu šest decenija, ali će večno ostati upamćen kao Džejms Bond. Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece.

Čak Beri

Dzon Lenon je jednom prilikom rekao: “Ukoliko želite da rokenrolu date drugo ime, onda ga nazovite Čak Beri”. Rođen je u Misuriju 1926, gde je i umro. Smatra se jednim od osnivača rokenrola kao muzičkog žanra. Na njega su se ugledali neki od najlegendarnijih muzičara ovog pravca, što pokazuje i Lenonova izjava. Među prvima je primljen u Rokenrol kuću slavnih. Pored neverovatnog opusa koji je stvorio tokom života, iza sebe je ostavio suprugu i četvoro dece.

Fets Domino

Krajem pedesetih i šesdesetih godina prošlog veka samo je Elivs Prisli imao više hitova od Domina. Prethodno smo za Čaka Berija rekli da se smatra osnivačem rokenrola, ostali koji se nalaze u ovoj maloj, legendarnoj grupi pionira ovog muzičkog pravca su: Elvis Prisli, Litl Ričard i Fets Domino. On je rođen 1928. u kolevci džeza, Nju Orleansu. Bio je pijanista, pevač i tekstopisac, a svoj muzički stil je zasnivao na tradicionalnom ritmu i bluzu. Pevao je u pratnji saksofona, basa, klavira, električne gitare i bubnjeva. Umro je u svom domu, okružen porodicom i prijateljima.

Sem Šepard

Glumac, scenarista i dramski pisac, Sem Šepard se smatra jednim od najvažnijih ličnosti američkog teatra. Napisao je oko 50 pozorišnih komada, nekoliko knjiga kratkih priča, eseja i memoara. Osvojio je 1979. Pulicerovu nagradu za dramu Buried Child što ga je svrstalo među najuspešnije dramske pisce u Americi nakon legendarnog Tenesi Vilijamsa. Glumio je u desetak filmova, a za ulogu u ostvarenju The Right Stuff iz 1983. bio je nominovan za Oskara. Bavio se muzikom, pišući neke od pesama za svog velikog prijatelja Boba Dilana. U mladosti je bio u emotivnom odnosu sa Peti Smit, ali najpoznatiji je njegov brak sa glumicom Džesikom Lang sa kojom ima troje dece.

Emanuel Riva

Rođena kao Polet Žermen Riva, francuska glumica i pesnikinja Emanuel Riva iza sebe je ostavila mali broj uloga, ali su sve bile besprekorne. Prvu glavnu rolu imala je u ostvarenju Alena Renea Hirošimo, ljubavi moja, filmu koji zajedno sa Trifoovim Četiristo udaraca i Godarovim Do poslednjeg daha čini kultnu trilogiju francuskog Novog talasa. Tokom plodne karijere sarađivala je sa velikanima kao što su Žan Pjer Melvil, Marko Belokio i Mihail Haneke, za čiji je film Ljubav nagrađena Cezarom, a ujedno postala i najstarija glumica koja je, u 85 godini, bila nominovana za Oskara. Umrla je u 89. nakon duge i teške bolesti.

Azedin Alaja

Poznati modni buntovnik koga nose muzičke zvezde poput Lejdi Gage, ali i prve dame Bele kuće kao što je Mišel Obama, dizajner Azedin Alaja  preminuo je u 77. godini. Rođen u Tunisu kao farmersko dete, u mladosti se bavio vajarstvom što je kasnije uticalo na njegov modni izraz.  Krojačkom zanatu naučila ga je sestra bliznakinja da bi mogao da se izdržava u Parizu, ali je Azedin brzo po dolasku u prestonicu mode kreirao haljine za Gretu Garbo, porodicu Rotšild i igračice iz kabarea Crazy Horse. ’79. je osnovao svoj brend koji nikada nije bio deo sezonskih modnih fešti, niti imao blještave reklamne kampanje. Njegove modele nosile su Grejs Džouns, Sindi Kraford i Tina Tarner, a omiljena manekenka mu je bila Naomi Kembel.

Majkl Bond

Britanski autor Majkl Bond, kreator dečjeg junaka, medvedića Padingtona, preminuo je u protekloj godini. Autor je prvu knjigu o Padingtonu, medvedu iz Perua kojeg je tetka Lusi poslala u Ujedinjeno Kraljevstvo sa teglom marmelade, objavio 1958. a pisao ju je sve do smrti. Najveći deo života Majkl Bond je živeo u Londonu, blizu stanice Padington, koja je i inspirisala ime njegovog junaka. Ideja mu se javila na Božić 1956. kada je ugledao napuštenu igračku, plišanog medvedića, u jednoj robnoj kući. Poneo ga je kući i poklonio supruzi. Majkl Bond je sa medvedićem Padingtonom stvorio ikonu dečje književnosti sa kojom su odrastale brojne generacije.

Naslovna fotografija - kripta u Hramu Svetog Save (foto: Žarko Marić) Kripta u Hramu Svetog Save: 10 stvari koje možda niste znali o prelepom zdanju Wiener Walzer Bečki valcer na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine Ljudmila Ulicka Ljudmila Ulicka u Beogradu Skandinavija Proslava povodom 4 decenije skandinavskih jezika u Srbiji · · · · ·