Slike koje su inspirisale filmove
KULTURA · art

Postoje filmovi koji govore o životima umetnika, pa ih svakako možemo smatrati filmovima inspirisanim umetnoću, ali postoje i oni čija je veza sa likovnim izrazom bliska, ali nikada do kraja otkrivena.

Među režiserima, direktorima fotografije i producentima postoje brojni ljubitelji likovne umetnosti, koji se na svoj način zahvaljuju slikarima i njihovim remek delima. Evo nekoliko poznatih slikarskih radova i njihovih ostvarenja, ili kopija na filmskom platnu.

After Earth

Režiser M. Night Shyamalan je potvrdio da je inspiraciju za pojedine kadrove filma pronašao u poznom delu Franciska Goje iz takozvane „crne faze“.

Ulice zla

Martin Scorsese je veliki ljubitelj umetnosti, ali svakako i njen poznavalac, jer jedino tako možemo objasniti asocijacije na Karavađovo delo.

Psiho

Sigurno da vam se ova kuća čini poznatom, američki slikar 20. veka je malo nakon izlaganja slike, 1925. imao priliku da je gleda u Hitchcockovom filmu Psiho.

The Duellists

A evo kako je čuveni režiser Ridley Scott u svom filmu The Duellists, reč je o poslednjoj sceni, pozicionirao glavnog junaka – sličnosti su očigledne.

Vrelina

Alexander Colville bio je inspirisan ranim pustošenjima u Vijetnamu, a ovo delo uradio je krajem šezdesetih godina. Naravno u kolažu je očigledno da De Niro i junak Colvilleove slike gotovo predstavljaju istog lažnog heroja.

Čitač Retrospektivna izložba Jugoslava Vlahovića „Knjige otisaka” Greatest Rides Ilustracije automobila koje vraćaju u detinjstvo Google i street art Google pokreće projekat posvećen uličnoj umetnosti Kalle Mattsson Umetnost kombinovanja u slobodno vreme ·