bura.jpg
PULS GRADA · agenda

loboda kretanja ili O PUTOVANJIMA naziv je jednodnevnog multimedijalnog događaja koji će 5.oktobra 2013. Beogradska umetnička radionica BURA organizovati u saradnji sa Akademijom umetnosti u Beogradu i Kancelarijom za mlade SO Stari grad u bašti i galeriji fakulteta u Balkanskoj 21, kao i u prolazu do Terazija 42.

Sloboda kretanja ili O PUTOVANJIMA naziv je jednodnevnog multimedijalnog događaja koji će 5.oktobra 2013. Beogradska umetnička radionica BURA organizovati u saradnji sa Akademijom umetnosti u Beogradu i Kancelarijom za mlade SO Stari grad u bašti i galeriji fakulteta u Balkanskoj 21, kao i u prolazu do Terazija 42.

Sloboda kretanja ili o putovanjimaimg-bura.jpg

Vizuelni segment projekta obuhvata izložbu u galeriji poznatih umetnika koji su o putovanjima govorili u mediju fotografije, skulpture, ulja i akrilika na platnu, istalaciji, pa će publika imati priliku da vidi dela Gorana Tomaševića, Peđe Kujundžića, Marko Đurica, Srđana Đileta Markovića, Marine Vasiljević- Kujundžić, Vere Stevanović, Dragane Marković, Ognjena i Seke Lopušina, Želimira Barića, Slavka Krunića i drugih.

Bašta Akademije kao mikro-urbanistički biser će biti poprište performansa Transpozicija Snežane Arnautović Stjepanović i Ivice Stjepanovića, a okolni objekti poput auto-servisa, mesto izlaganja printova na vodootpornim materijalima. Postavka pokriva radove različitih generacija autora, a njihov susret ukazuje na viši nivo putovanja, umetničkim „prevoznim“ sredstvima.

Najkompleksniji deo projekta nazvan Tiha tura  je zapravo spoj turističke šetnje i vođenja kroz izložbu. Naime, grupe posetilaca (maksimalno 10) će biti sprovođene prolazom od zgrade Akademije do Terazija 42, koji će biti pretvoren u izložbu fotografija, suvenira, instalacija i sličnog, dakle, uspomena sa putovanja najšireg kruga stvaralaca, uključujući i najeminentnije. Publika će istovremeno videti srce prestonice „iznutra“, što malo koja agencija pokriva, i uživti u tuđim trenucima povišene euforije, sublimisanim umetnošću Pravilo ture je istaknuto nazivom  – šetnja se mora odigravati u tišini! Istovremeno, prolaz će biti promovisan u Pasaž književnika Danila Kiša, koji je ovde stanovao, pa će Tihu turu voditi inicijator ove ideje Jovo Anđić.

Ekskluzivno, dve ture će voditi organizacija Zvučna karta koja će šetačima ponuditi originalne zvukove prolaza, sa sve mišljenjima stanara o mogućnosti da pasaž ponese ime čuvenog književnika.

Pored pomenutih umetnika, u PUTOVANJIMA učestvuju i Jovan Babić Foske, Maria Somborsi, Marija Kauzlarić, Tamara Antonović,  Aleksandrija Ajduković, Aleksandra Zdravković , Duda Ludošan, Branislav Ješić, Dragana Nikoletić, , Vesna Vujic, Nevena Trutin….

„Putovanje stomakom“ je jedan od najmerodavnijih načina upoznavanja drugačijeg, pa će čuveni putnici-kulinari iz prestižnog restorana „Iguana“ i poznate zemunske Kobasičare Rusmir pred očima posetilaca praviti specijalitete iz internacionalnog asortimana, a posle će publika to i probati . 
Kino segment Zavrti globus je posvećen filmovima o realnim i virtuelnim putevima  i on će u „lupu“ i mraku bioskopske sale biti na raspolaganju publici. Doktorka klovn Tića će razmrdati najmlađe, dok će dramsku crtu putešestvija naglasiti pozorište Dadov i poznati  komičar Zoran Kesić. 
Biće po nečeg i za ljubitelje knjiga jer će  „Nesanicu za dvoje“ potpisivati autori Mirjana Ognjanović i Slavko Krunić (16 časova, Galerija ). 
Put najbolje „legne“ uz muziku, za šta je u slučaju Slobode kretanja zadužena grupa Đura i mornari  i DJ Cok. Iako se putovati može i po kiši, BURA raspršuje tmurne oblake ali priprema i rezervni plan za „vanredne situacije“. 

Cilj projekta je da promoviše putovаnjа kаo izvorа inspirаcije, novih sаznаnjа, nаčinа širenjа vidikа i oslobаđаnjа od predrаsudа, kao sredstva sticаnjа mentаlne slobode i povećаnjа tolerаncije,  ali i da populariše aktivizam i kolektivni stvаrаlаčki rаd, kao vrstu „leka“ protiv otuđenjа. Zadatak nam je da damo svoj doprinos sve razvijenijem pokretu umetničkog oživljavanja (šireg) centra Beograda.

Projekat su pored umetnika, gastronoma  i navedenih institucija podržali i kompanije Coca-cola HBC Srbija, Apatinska pivara, Heineken. 

BURA poziva publiku na jednodnevnu „ekskurziju“ 5.oktobra 2013, počev od 13 časova.


Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH Agenda do 13.oktobra selah_sue.jpg Agenda do 29.septembra belef1.jpg Agenda do 21. jula iluzionisti.jpg Iluzionisti u Areni i Spensu