SmarjeskeToplice-01
PULS GRADA · destinacija

I opet nam se bliži maj, i opet svi pričaju o kratkim odmorima koje su odavno planirali. I vama bi trebao odmor, i to od svega, ali da li je sada kasno da bilo šta preduzmete?

Znate li za izreku da je „za idealan brak potrebno imati idealne komšije“? Možda niste svesni, ali naše su idealne komšije upravo slovenačke terme, a onaj ko ih jednom proba shvatiće kako ovakve „komšije“ zaista mogu čuda da učine po pitanju bračne sreće. Naravno, to ne znači da bi oni bez bračnih drugova trebalo da odustanu od Slovenije i njene savršene banjske ponude, naprotiv, trebalo bi da se otvore prema novim i do sada neotkrivenim iskustvima.

Kada je najbolje posetiti slovenačke terme?

Nema idealnog perioda u godini, i sve zavisi od toga koji vid odmora vam najviše odgovara. Ukoliko radite mnogo i nemate slobodnog vremena, ne drži vas mesto i samo vas aktivan odmor može u potpunosti zadovoljiti, ukoliko ste romantični, ukoliko želite da se vratite prirodi i u eskapizmu pronađete svoj unutrašnji mir, ukoliko još uvek ne znate gde ćete za prvomajske praznike – pakujte kofere, vi idete u Sloveniju!

Zašto baš Slovenija?

Blizu je. Možda zvuči smešno ali vrhunski standardi banjskog turizma vam se zaista nalaze u komšiluku. Mogućnost da odmor organizujete tako da dva dana provedete uživajući u termalnim izvorima, a ostatak vremena iskoristite da posetite neki od lepih slovenačkih gradova (Krku, Celje, Ljubljanu), ili drevna istorijska utvrđenja poput grada Ptuja, ili dvorac Otočec. Ono što Sloveniju čini savršenom je svakako veliki broj termalnih izvora, od kojih su neki i crni, tako da vas ne može iznenaditi što u ponudi nekih hotela postoje i specijalno opremljene kade, u kojima u privatnosti svoje sobe možete da uživate u kupanju u takozvanoj crnoj termalnoj vodi, koja je posebno blagotvorna za sve oblike koštanih tegoba.

Rimske terme – iskusite užitke starih Rimljana

U istoriji se prvi put o njima piše u 15. veku, naravno mnogo nakon što su Rimljani nestali iz ovog kraja, ali su za sobom ostavili spomenike posvećene nimfama i rimskoj boginji zdravlja. Kroz istoriju su se smenjivali oni koji su osećali blagodeti termalnih izvora, poput Napoleonove sestre, o čemu detaljnije možete da se upoznate i u okviru muzejske postavke koja se nalazi u samim termama. Nakon Drugog svetskog rata, ovo je bilo mesto koje su posećivali isključivo oficiri na rehabilitaciji, da bi danas bilo otvoreno za sve i dostupno svima. Još uvek su sačuvane četiri autentične termalne kamene kade koje potiču još iz vremena rimskog carstva a u kojima se i vi danas možete kupati.

U blizini termi nalazi se grad Celje kao i veliki broj privatnih vinarija gde možete uživati u ukusima ovog kraja. Okolina je brdovita, i idealna za duge šetnje usred šume sekvoja. Vazduh opija baš kao i proplanci pa je biciklizam posebna preporuka. Sam hotel je idealan za produženi vikend u dvoje, uz napomenu da ove terme nisu posebno zanimljive roditeljima sa decom jer su aktivnosti za najmlađe gotovo nikakve. Izvori termalne vode su temperature od 32 do 35 stepeni Celzijusovih, a za one koji vole pivo, važna informacija glasi – iz ovih termalnih izvora uzima se voda za čuveno Laško pivo!

Šmarješke toplice – izvori večne mladosti

Na prvi pomen ovog kraja svako će vam reći da je priroda očaravajuća, a usred takve bajke nalazi se hotel Šmarjeta koji sasvim sigurno obezbeđuje savršen odmor u tišini, uz cvrkut 15 različitih vrsta ptica. Ove su toplice svojim najvećim delom namenjene posetiocima koji žele da se podmlade. Bez sve šale, u hotelu postoje specijalno organizovani programi koji uz brigu i nadzor lekara i stručnih nutricionista pružaju programe za mršavljenje u dužini od 7 ili 14 dana, a uz koje sledi i obavezan „beauty“ program.

Ako želite da izbegnete gužvu trebalo bi da dođete van letnje sezone, kada u hotelskom kompleksu počinje sa radom i aqua park na otvorenom, savršen za decu. Veoma blizu nalazi se ponos ovog kraja, dvorac Otočec iz 16. veka, koji je danas pretvoren u luksuzni hotel sa restoranom u prizemlju. U pitanju je hotel vrlo skromnih kapaciteta, ali dubokog džepa. Dvorac je okružen jezerom i drvenim mostićem, a dobar deo originalnog kompleksa je u potpunosti očuvan zbog čega je idealan za romantične trenutke i obeležavanje značajnih godišnjica.

Dolenjske toplice – i praktično i luksuzno

Balnea Superior je hotel koji ćemo vam ovom prilikom posebno preporučiti. To je luksuzni hotel u kojem je sve praktično pa bismo ga najbolje okarakterisali kao spoj skandinavske praktičnosti i luksuza modernog tipa. Ako će vam zbog nečega ugođaj u ovom hotelu biti poseban onda su to terase u okviru soba, masivne drvene, sa savršenim pogledom, bazeni u okviru spa centra sa posebnim delom u kojem možete uživati u japanskoj kupki, zen sobi, biljnoj kupki i biosauni. Ukoliko se odlučite da otputujete sa porodicom, i vaši najmlađi će ovde imati dovoljno adekvatnih aktivnosti. Računajte, ipak, da van hotelskog kompleksa nema mnogo čega za obilaziti. Možda je tako i bolje, uživanje nije potpuno ako vam nešto odvlači pažnju!

Svakodnevica u Mumbaju 5 dana u Mumbaju: Iskustvo koje menja život Muraka 1 Maldivi: Luksuzna vila pod vodom shutterstock_135650291 Prolećna putovanja: 6 bajkovitih evropskih gradova koje vredi posetiti Jerusalim, Zid plača Izrael – tamo gde su čuda realnost · · · ·