Vežbanje i šminkanje
PULS GRADA · lepota

Na pitanje kada bi trebalo da sačekate sa vežbanjem, jedan od odgovora može biti – dok ne skinete šminku. Vežbanje, bez obzira na to o kojoj vrsti fizičke aktivnosti se radi, ali naročito kod onih gde je znojenje pojačano, može imati benefita i za vašu kožu, a ne samo za telo.

Kroz znoj se izlučuju toksini i vrši prirodna detoksikacija kože, a poboljšanje krvotoka doprineće boljem izgledu. Ipak, ukoliko vaša koža nije čista, odnosno ukoliko se na njoj nalazi sloj šminke, praktično ćete blokirati ovaj prirodni proces detoksikacije. U toj situaciji, kada toksini kroz pore na našem licu pokušavaju da izađu, a puder ili drugi preparati ih u tome spreče, dolazi do zatvaranja pora što dalje može voditi u upalne procese, bubuljice i akne, čak i ako nemate problematičnu kožu. U slučaju kože koja je inače sklona iritacijama i upalama, posledice će biti još primetnije.

Dnevni ritam prosečnog čoveka današnjice često podrazumeva da se u teretanu ili na grupni trening odlazi direktno posle posla, ali to ne sme da bude izgovor za vežbanje pod šminkom. Postoje putna pakovanja skidača šminke koja neće zauzeti previše mesta u vašoj torbi, a sasvim je dozvoljeno i dovoljno da koristite i maramice za skidanje šminke. Iako se one inače ne preporučuju u svakodnevnoj nezi, jer ne očiste kožu potpuno, u ovom slučaju su svakako bolja opcija od toga da vežbate našminkani. Nakon toga se umijte običnom vodom i spremni ste za trening. Nemojte stavljati nikakav losion niti kremu na lice neposredno pred trening, jer će i ona blokirati pore, praktično na isti način, ili ćete je, u boljem scenariju, odmah izbaciti znojem.

Nakon vežbanja trebalo bi da kožu očistite nekim sredstvom koje u sebi ima salicilne kiseline ili drugih protivupalnih sastojaka, ali se opet, ako se ne tuširate u teretani, možete poslužiti maramicama i vodom dok ne stignete do kuće. Za vežbanje na otvorenom važe isti principi, s tim što, ukoliko je temperatura visoka, a vaše aktivnosti intenzivne, znojićete se više, pa bi šminka na licu mogla biti ozbiljan problem. Uz to, detoksikacija na čistom vazduhu je nešto što ne želite da propustite. Ako je sunce jako, jedina stvar koja bi trebalo da bude na vašoj koži je losion sa odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Ukoliko je odlazak na trening sa šminkom na licu pitanje estetike, a ne manjka vremena, apelujemo da razmislite još jednom. Fitnes centar je mesto na kom bi trebalo da se posvetite svom duhu i telu, pa pokušajte da fokus sa volumena vaših trepavica preusmerite na zdravlje. Na kraju, redovnim i pravilnim vežbanjem dobićete dodatno samopouzdanje koje vam nijedna maskara ni puder ne mogu dati. A, i ne izgledaju baš najbolje u toku i nakon treninga, ako je već o estetici reč!

Pietro Boselli Pietro Boselli – seksi profesor matematike je i poznati model Siva kosa Ženske frizure 2015: Pedeset nijansi sive Lepota u proleće 2015. Kako da zablistate kao pravi prolećni cvet Rihanna novi album Guste obrve nisu u trendu – one su klasika ·