Posteri "Igre prestola"
KULTURA · art

Tvorci serije „Igra prestola“ ponosni su na brutalnu eliminaciju svojih junaka. U šest godina, koliko serija traje, gotovo da nije bilo epizode u kojoj se neko nije mrtav sručio na zemlju. Poštujući krvavu maštu pisca Džordža R. R. Martina, po čijim je romanima HBO snimio jednu od najuspešnijih serija u istoriji TV programa, na malim ekranima su se kopale oči, padale su glave, tela gorela ili probadana bezbroj puta.

Sve bi to bilo podnošljivo da se među smrtovnicama sporednih likova nisu našli i portreti onih glavnih i omiljenih, čiji je prerani odlazak sa dramske scene među obožavateljima serije opravdano doživljavan kao šokantan, surov i nepravedan. Igra prestola dobro profitira na tome, jer serijal pre svega zanima prvoklasna drama a ne puki holivudski kliše sa srećnim završetkom. HBO to ne krije i svake godine pomoću umetničkih radova Roberta M. Bola podseća gledaoce da neće odustati od zacrtanog pravca.

Talentovani Bol angažovan je da predstavi po jedan smrtni slučaj iz svake epizode fantastične serije. Desetine postera koje su tako nastale poznate su pod imenom Beautiful Death. Bol je postere uradio u jednostavnom, ali snažnom i upečatljivom dizajnerskom stilu. Njegove boje su intenzivne, granice cteža jasne, a svaki rad ima okvir i natpis koji podseća na smrt kojom se bavi.

Posebna zanimljivost je što mnoge ilustracije kriju još jednu, koja lako prođe neopažena na prvi pogled. Pri dnu postera You Know Nothing Jon Snow, na primer, kriju se lice i kosa strelom probodene divljanke Igrit, na posteru Always the Artists glave mrtvih konja okružuju figuru negativca serije, dok se na posteru King Robert Baratheon Murdered by a Pig silueta kralja nalazi na brdu koje podseća na glavu divljeg vepra.

Bol svakom posteru pristupa veoma pažljivo, jer ne želi da razočara obožavatelje čije su ilustracije kružile internetom i ubedile HBO da ponudi zvaničnu verziju post mortem umetnosti. „Scenu u kojoj Ned Stark umire gledao sam oko dvadeset puta. U njoj sve pratimo iz Arjinog ugla, a ključan je prikaz ptica koje lete nebom i koje kao da predstavljaju odlazak Starkove duše. Pokušao sam da prikažem tog Neda koji je uvek nosio teret svoje porodice i koji konačno može da pronađe mir. Ptice takođe predstavljaju početak rata – one će odleteti u sve uglove kraljevstva da bi prenele poruku da je Ned Stark mrtav“, rekao je Bol povodom nastanka postera Ser Ilyn, Bring Me His Head.

Igra prestola je ove godine osvojila trideset osmu nagradu Emi, što je potuklo rekord koji je dotad držala serija Frejžer. Do završetka sage ostale su još dve sezone sa manjim brojem epizoda, koje će biti emitovane u naredne dve godine. Bol verovatno vrlo dobro zna da manji broj epizoda ne garantuje bezbednost junaka serije. Britanski ilustrator, dizajner i strip autor sigurno će imati pune ruke posla i ponuditi novi perfekcionistički osmišljen poster već sa prvom epizodom sedme sezone, koja će biti prikazana na leto 2017. godine.

„Igra prestola“ na posterima Roberta M. Bola Otvori galeriju
tz Besplatna tetovaža? Ovi ljudi su pristali na to umetnost Liu Bolin: Nevidljivi čovek i poznate slike Akira Kurosawa ilustracije Kurosava: Crteži koji su prethodili filmovima starost Kakve bi mogle biti današnje generacije kada ostare? · ·