thinkstockphotos-468715546
U VAZDUHU · urban flash

Nema ničeg lošeg u tome da volite sebe i način na koji izgledate. Ali vodite računa, smrt od selfija je sada učestalija nego napadi ajkula! Dobra vest za surfere i ronioce, ali ne i za one koji žele svoju lepu fotografiju.

Najveća briga nekog ko se fotografiše, iliti pravi selfi, jeste da li je ugao dobar, osvetljenje adekvatno i filter dovoljno reprezentativan. Čini se da niko zapravo ne brine o bezbednosti. Statistike pokazuju da su ozbiljna ozleđivanja, povrede, pa čak i smrt zbog selfija u porastu.

Neke od ovih smrtonosnih nesreća jesu posledica ekstremnih okolnosti, ali ima i onih koje su se odigrale zbog zanemarivanja nečeg krajnje jednostavnog. Pad je najčešći razlog za smrt tokom uslikavanja selfija, nakon čega slede udarci kola i drugih prevoznih sredstava tokom poziranja.

Još je 2010. godine sedamnaestogodišnja ćerka američkog ambasadora na Tajlandu pala sa krova zgrade u New Yorku dok se fotografisala na zabavi. U maju 2014. portorikanski muzičar Jadiel El Tsunami pogiuo je dok je fotografisao selfi na motoru. Istog meseca u Americi pilot je izgubio kontrolu nad avionom tokom slikanja selfija, usled čega je poginuo, zajedno sa svim putnicima. U avgustu iste godine, petnaestogodišnji dečak sa Filipina kritično je ranio sebe pištoljem koji je držao u jednoj ruci, dok se drugom fotografisao. Manje sreće je imao dvadesetjednogodišnji Meksikanac koji se tog meseca greškom ubio pozirajući na isti način.

U januaru prošle godine trojica mladića su poginula u Indiji, jer ih je voz pregazio dok su pozirali na šinama. Jula meseca, padom sa mosta svoj život završila je dvadesetjednogodišnja Ruskinja koja je htela da uslika sebe sa gradom Moskva u pozadini. Nekoliko meseci kasnije, studentkinja iz Australije pala je sa litice visoke 700 metara koja se nalazila iznad jezera Ringedalsvatnet u Norveškoj. Već u januaru ove godine bilo je nekoliko nesreća, u februaru dve smrti u Indiji zbog selfija, a u martu čovek je pao sa litice Lion Rock u Hon Kongu dok se fotografisao.

Zbog ovih nesreća u Rusiji se pojavio vodič u kojem se objašnjava kako izbeći opasne situacije, a u Yellowstone nacionalnom parku u državi Vajoming u Americi postavljeno je upozorenje svim posetiocima da se ne fotografišu sa bizonima jer su ozbiljno ugrozili živote pet posetilaca nasrćući na njih dok su se ovi fotografisali.

Čak je i Wikipedia 2014. godine počela da beleži i dokumentuje sve smrt uzrokovane selfijem, a vidi se da je većina incidenata u proseku pogodila mlade ljude, između 18 i 22 godine.

Preko 300 miliona fotografija aploudovanih na Instagramu tagovani su kao #selfie, dok skoro sprovedeno istraživanje kazuje da u proseku osoba provede pet sati nedeljno fotografišući se.

U nadi da je ovo samo prolazan trend, iako je njegova popularnost sve prisutnija kod poznatih, pa čak i nekih vodećih političara, važno je voditi računa i dobro pogledati oko sebe pre nego što se fotografišete. Ponesite i selfie stick; da, glupo izgleda ali vam može spasti život.

Dalton Ross je postao sin od kartona Kako je jedna brižna majka nadmudrila sina Vereničko prstenje slavnih Kako izgleda vereničko prstenje poznatih Neprimerene igračke Najneprimerenije igračke za decu 13 neobičnih životinja Kao iz mašte: 13 životinja neverovatnog izgleda (drugi deo)