cover s petrovic
KULTURA · art

Snežana Petrović, slikarka i grafičarka mlađe generacije iz Novog Sada, ovog leta je jedina predstavnica iz Srbije na izložbi novih grafičkih dostignuća, „New prints“, u Njujorku. Ona će se američkoj i svetskoj publici ove prestižne manifestacije predstaviti svojom novom mecotintom „Čas levitacije“.

Na ovoj međunarodnoj smotri grafike biće predstavljeno 98 radova koje je izabrala američka umetnica Katarine Bredford. Na izložbi će se naći radovi umetnika iz SAD-a, Velike Britanije, Hrvatske, Srbije, Francuske, Italije, Kanade i sa Tajlanda.

Ovogodišnja likovna ostvarenja iz oblasti grafike odabrana za New prints Program – Just Under 100 najavljuju povratak figuracije na likovnu scenu. Tematski akcenat radova je često na egzistenicijalnim pitanjima, rasnim podelama i odnosima među polovima. Osim tradicionalnih tehnika, na ovoj izložbi će biti zastupljeni i savremeni grafički medijumi: print-animacija, instalacija i skulptura.

Izložba je otvorena od 17. juna do 16. septembra 2017. godine u Internacionalnom centru za grafiku u Njujorku.

Više informacija o izložbi možete pronaći ovde.

Snežana Petrović je likovni stvaralac mlađe generacije čija dela pripadaju umetničkom žanru figurativnog nadrealizma i fantastičnog slikarstva. Do sada je učestvovala na oko 100 grupnih i realizovala 17 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj umetnički rad, od kojih se izdvaja specijalna nagrada žirija Premio Acqui 2011. za grafiku Pogled iz drugog ugla, u tehnici mecotinte, na X Međunarodnom bijenalu grafike u Akvi Terme, Italija.

ea0dd63ba356b3c1ecc8dccef9f011c8_cover Umetnost oblikovanja kose pagecover Neverovatne žičane skulpture unnamed (5) Srpski umetnici na NordArtu page_cover Od prve do poslednje transformacije · · ·