ikea-interior-design-with-plants cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Biljke u enterijeru su možda i poslednja stvar o kojoj se razmišlja, a pre bi trebalo da budu prva, s obzirom na to koliku (pozitivnu) promenu unose. Nijedan predmet ne može oplemeniti prostor kao život koji u njemu raste, a imajući u vidu raznovrsnost biljnih vrsta, svakako se može naći po neka za svakoga i sve uslove

Ideja da se nešto živo smatra obaveznim delom uređivanja enterijera zvuči neobično, pa se oplemenjivanje prostora biljkama često ni ne razmatra kao deo procesa uređenja. Osećaj udobnosti u nekom ambijentu stvaraju brojni faktori, ali pored količine otvora, rasporeda i masivnijeg mobilijara, ništa manje nisu presudni ni detalji. Biljke su te koje prostor mogu akcentovati, oplemeniti, učiniti da prodiše i da mu unesu preko potrebnu i poželjnu dozu humanog.

Bez izgovora – biljke su važne

Kao i sve što živi, biljke zahtevaju održavanje i određene uslove u kojima mogu da se razvijaju, a traže i pažnju. Tu leže najčešći razlozi zašto, pogotovo u užurbanim urbanim sredinama, nisu toliko zastupljene koliko bi svima zapravo prijalo. Nemanje vremena ili sluha za biljke je čest, ali neosnovan izgovor, jer u tolikom prirodnom bogatstvu bez problema se mogu naći vrste praktično za svaku kombinaciju uslova i nivo pažnje. Od onih krhih i zahtevnijih, do otpornih i izdržljivih, zaista postoji zelenilo koje u svakom prostoru može da buja.

Pored vizuelnog obogaćivanja prostora, koje direktno utiče i na raspoloženje i prijatan osećaj boravka u zatvorenom prostoru, biljke u enterijeru nose i niz pozitivnih zdravstvenih uticaja. Svojim koloritom stvaraju zdravo okruženje i utiču na smanjenje stresa, i čak je naučno dokazano da zelenilo u enterijeru pomaže smirivanju uma. To se pokazalo izuzetno značajno i za poslovne prostore, gde je utvđena i bolja produktivnost zaposlenih u zelenijem okruženju.

Biljka za svaku prostoriju

Biljke naravno direktno utiču na kvalitet vazduha, svojim stalnim prečišćavanjem. Apsorbuju ugljen-dioksid koji ljudi izdišu, i proizvode svež kiseonik. Među biljkama se prepozanju i one koje imaju pojačana dejstva prečišćavanja vazduha i apsorbciju toksina koji su štetni za ljude. Takođe, utiču i na smanjenje nivoa prašine, a u dovoljnoj meri i na snižavanje temperature vazduha. Pored pozitivnih emotivnih efekata koje bude kod ljudi, zelenilo pomaže i u smanjenju buke.

Mogla bi se definisati određena pravila u uređivanju enterijera biljkama, ali kako je čitava suština u tome da njihovo prisustvo podstakne pozitivna osećanja kod korisnika, najbolje je jednostavno se time i voditi. Ipak, u skladu s karakteristikama određenih vrsta, prepoznaje se negde i njihovo mesto i namena. Tako je aloe vera najčešći saputnik u spavaćim sobama, jer tokom noći otpušta kiseonik i apsorbuje ugljen-dioksid, a čisti kiseonik i od toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje. Zeleni ljiljan u kuhinjama služi da upije kuhinjski dim, kao i ugljen-monoksid koji se stvara kuvanjem na plinu. Mirni ljiljan eliminiše i štetna zračenja od monitora i TV ekrana, pa mu je najčešće mesto u dnevnim sobama, kao i palmi areka koja je odličan ovlaživač vazduha.

Prikupite informacije

Jedina obaveza pri unošenju prinova u dom jeste da se informišete o vrsti biljke, o tome da li joj prija direktno sunce ili ne, toplo ili hladnije okruženje, suv ili vlažniji vazduh, odnosno kakav je poželjan tretman što se tiče svetlosti, vlažnosti i količine vode. Apsolutno je pogrešno mišljenje da svim biljkama prija da se nađu pored prozora, neke uopšte ne vole puno svetla, ili pak uopšte i nisu sobne biljke.

Česta je zabluda i da stalno zalivanje prija biljkama. Najčešće im uopšte ne prija toliko vode s kojom ih zapravo davimo, i to je i najčeći razlog zašto nam sobne biljke ne uspevaju. Tek manjem delu biljaka prija da im je zemlja stalno vlažna, dok se ostale zapravo hrane time da im se zemlja osuši između dva zalivanja. Najjednostavniji i najbolji način da se proveri kada je vreme za zalivanje jeste stavljanje prsta u zemlju, i ukoliko je suva, vreme je.

Odvodnjavanje vode je važna stavka, s obzirom na to da biljke u prirodi žive u ekosistemu gde se to drugačije reguliše nego u izolaciji jedne saksije. Većini biljaka prija manji sloj kamenčića na dnu saksije preko koga zatim dolazi zemlja. Naravno, i više je nego obavezno da svaka saksija, ili ono što uzima njenu ulogu, ima rupu na dnu.

Dom za biljke

Od odabira i uzgajanja biljaka i uživanja u njihovom prisustvu, ništa manje nije zanimljivo ni stvaranje njihovog doma. Najlakše je naravno kupiti lepu saksiju i tu smestiti novog stanara, ali postoji toliko puno inspirativnijih i zanimljivijih načina da se oni skuće. Prvo što umesto saksije mogu poslužiti razni predmeti koji se nalaze po kući, a koje je zabavno ukrasiti, a zatim je i samo njihovo aranžiranje izvor inspiracije. Sobni terarijumi, unapređivanje iskorišćenih konzervi, nizanje po vertikali ili vešanje o različite nosače, internet je prepun ideja kako je moguće ukrasiti dom ne samo biljkama, već i njihovim udomljavanjem.

Trikovi za lepe biljke

Postoji i nekoliko trikova koji mogu olakšati uzgajanje sobnih biljaka, a koji nisu komplikovani i ne zahtevaju preterano znanje. Mnoge saksijske biljke, naročito one koje imaju raskošne listove, vole pivo. Ono vraća zelenilo njihovim listovima, a najbolje je nahraniti ih tako što se suvom krpom očiste od prašine i zatim obrišu rastvorom piva i mlake vode u jednakom odnosu. Vodi za zalivanje se pored piva mogu dodavati i mineralna voda i crni čaj, kao i iskorišćene kesice čaja. I tu ne prestaje kuhinjska ponuda u kojoj biljke uživaju – prijaju im i talog od kafe, voda u kojoj su se kuvali krompir ili jaja.

Iz prirode prirodi, saksijske biljke zapravo bolje uspevaju uz još malo trikova iz kuhinje. Oblaganje zemlje korama od banane podstiče njihov rast, a saksijske biljke vole i jabuke, kao i komadiće belog luka. Komadići jabuke ili belog luka pomažu im kad se utisnu u zemlju, dok paprati prija kad se vodi za zalivanje jednom nedeljno doda malo mleka.

cover1 Napred u prošlost Najstarije biblioteke na svetu Najstarije biblioteke na svetu 1 DAB Design originalni nameštaj Stalci za kapute Zanimljivi čiviluci